20.2 C
București
joi, 25 iulie, 2024

Federația Patronală Petrol și Gaze cere declasificarea datelor și deblocarea digitalizării din industria combustibililor

Dată:

Conducerea Federației Patronale Petrol și Gaze – FPPG – a transmis luni o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, prin care solicită adoptarea unor măsuri în vederea deblocării procesului de digitalizare în industria de petrol și gaze din România și declasificarea datelor relevante pentru aceste piețe.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, textul scrisorii deschise trimise de FPPG Guvernului (sublinierile și intertitlurile aparțin Redacției noastre, RP)

Stimate domnule Prim Ministru,

Industria de Petrol şi Gaze naturale solicită măsuri urgente pentru deblocarea procesului de digitalizare. Digitalizarea României este prezentată de către Guvernul României, cu fiecare prilej, ca fiind o axă prioritară a programului de guvernare și un motor al dezvoltării economice.

Cu toate acestea însă, realitatea ne arată ca digitalizarea industriei de petrol şi gaze naturale din România se poate realiza doar prin actualizarea cadrul legislativ la progresul tehnologic.

Fără declasificarea datelor, digitalizarea este imposibilă

Companiile din industria petrolieră au reiterat importanța declasificării datelor și informațiilor din industria petrolieră, acțiune fără de care digitalizarea este inaccesibilă companiilor din România.

Ne referim la tehnologii precum „Cloud”, „Big Data” şi „Cloud Computing” care presupun procesarea datelor în centre de date de tip „Cloud” aflate pe teritoriul Uniunii Europene.

Clasificarea unor date îngreunează utilizarea lor şi face imposibilă valorificarea lor prin tehnologii „Cloud”. Prin limitarea accesului la digitalizare a companiilor şi autorităților din industria petrolieră, acestea sunt dezavantajate în competiția pentru capital față de alte industrii din regiune sau piața globală.

Este deja cunoscut faptul că accesul facil la date îmbunătățește eficiența industriei și, pe cale de consecință, aduce venituri suplimentare la venitul de stat.

Zăcămintele din România au ajuns la maturitate

Nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației este cu atât mai presantă în cazul României, care are în exploatare zăcăminte mature, cu un semnificativ declin natural al producției.

De asemenea, majoritatea furnizorilor de soluții specifice industriei oferă soluții numai în Cloud, soluțiile curente, instalate local, urmând să iasă din mentenanță și din oferta de servicii.

Avantajele soluțiilor tip „Cloud”

Ca urmare a utilizării soluțiilor de tipul „Cloud”, industria din alte țări a înregistrat următoarele beneficii imediate, cu impact direct în nivelul producției:
– acces mai rapid la date și modele şi scurtarea timpului de decizie;
– reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real;
– reducerea de până la 100x a timpului de procesare a modelelor de rezervor;
– creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune și explorare, prin procesarea în „Cloud” a datelor seismice;
– creșterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcăminte și implicit creșterea producției.

România a pierdut startul

Mai mult decât atât, ca urmare a piedicilor legislative, România a pierdut startul în procesul de digitalizare a industriei petroliere şi va suporta costuri mai mari pentru a recupera decalajul.

Astfel, potrivit unui studiu Deloitte din 2019, România este singura ţară care menține cerințe de teritorialitate pentru datele specifice industriei Upstream.

Aceasta contravine tendinței europene de eliminare a restricțiilor și barierelor cu privire la transferul, utilizarea, stocarea, procesarea și accesul la datele fără caracter personal.

În contextul actual, apreciem atenția autorităților asupra creșterii nivelului digitalizării naționale, şi totodată măsurile care permit lucrul la distanță, determinate de către pandemia COVID-19. Din păcate însă, pentru companii cu mii de angajați, cum sunt cele din industria petrolieră, astfel de măsuri necesită tehnologii avansate de colaborare și comunicare, acestea fiind din nou inaccesibile industriei petroliere pentru că sunt în mare parte tehnologii de tipul „Cloud”.

FPPG susține continuarea dialogului între autorități și industrie

2020 este un an greu pentru România, pentru cetățeni și companii deopotrivă și cu atât mai greu pentru sectorul de petrol și gaze naturale, care se află în cea mai profundă criză din ultima sută de ani.

Chiar și în acest context, companiile sunt pregătite să investească în tehnologie. FPPG susține continuarea dialogului între autoritățile relevante și industrie pentru finalizarea și aprobarea legislației privind declasificarea datelor și informațiilor din industria petrolieră.

Cu deosebită considerație,
Franck Neel, președinte

Despre FPPG
Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) este persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală, autonomă, independentă faţă de autorităţile publice, fără caracter politic; este reprezentativă la nivelului sectorului de activitate „Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic”. FPPG a susținut constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniului energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului.
FPPG este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...