5.8 C
București
marți, 28 martie, 2023

Fonduri nerambursabile disponibile prin PNDR 2020 pentru finanțarea investițiilor în procesarea produselor agricole

Dată:

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR – reamintește, într-un comunicat transmis vineri, că în această perioadă are fonduri disponibile pentru investiții în procesarea și marketingul  produselor agricole prin intermediul Submăsurii 4.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„Din alocarea de 203 milioane de euro, stabilită pentru sesiunea din acest an, au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 116 milioane de euro. Data limită de depunere a solicitărilor de finanțare pentru procesarea produselor agricole este 31 ianuarie 2019, în limita fondurilor disponibile”, menționează AFIR.

Îi încurajez pe cei care doresc să investească în procesarea produselor agricole să scrie și să depună proiecte în această sesiune. În acest moment, avem fonduri disponibile atât pentru înființarea unităților de procesare, cât și pentru dezvoltarea și modernizarea acestora. Cu ajutorul fondurilor europene pe care le gestionăm, agricultorii produc multe materii prime, dar trebuie făcut pasul firesc către investiții în centre de colectare, de procesare, în unități care pot asigura un lanț alimentar integrat. Valoarea sprijinului acordat pentru procesare poate ajunge până la 2,5 milioane de euro, o sumă importantă pentru cei care doresc să investească în acest sector. De asemenea, în această perioadă sunt active mai multe linii de finanțare prin intermediul cărora se pot solicita fonduri europene prin PNDR 2020.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Ce proiecte pot primi finanțare

Solicitanții pot depune cereri pentru participarea pentru prima dată la scheme de calitate (sM 3.1), alocarea aferentă acestei Submăsuri fiind de 6,1 milioane de euro.

De asemenea, investițiile în exploatații agricole (sM 4.1), componenta sector vegetal (zona montană) beneficiază de o alocare de 26 de milioane de euro, fiind depuse solicitări de finanțare de 11,8 milioane de euro.

Totodată, solicitanții din arealul ITI Delta Dunării pot depune cereri de finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3), alocarea stabilită pentru sesiunea 2018 fiind de 3,7 milioane de euro, valoarea proiectelor depuse ajungând la 1,5 milioane de euro.

Atenție la termenii de depunere!

„Menționăm că pentru submăsurile 3.1, 4.2 și 6.3 ITI – Delta Dunării, sesiunea se poate închide înainte de termenul limită, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii”, atenționează AFIR.

În cazul sM 4.1, componenta sector vegetal, zona montană, depunerea cererilor de finanțare se poate opri înainte de termen, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii.

„Precizăm că în primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere și sesiunea rămâne deschisă chiar dacă plafonul de depunere a fost depășit”, a mai comunicat AFIR.

Toți cei interesați pot consulta depunerile în timp real și disponibilul rămas prin intermediul liniilor de finanțare menționate mai sus, accesând link-ul direct către contorul de pe pagina de internet a AFIR, https://online.afir.info/ContorIntegration/DetaliiDisponibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...