17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

Eveniment la Palatul Parlamentului: „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”

Dată:

Luni, 24 februarie, la Palatul Parlamentului, se desfăşoară Forumul „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, reuniune cu o largă participare a oficialităţilor, liderilor patronali şi investitorilor din domeniul energetic. „Gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată, obiectiv al Uniunii Europene. Iar adoptarea unui cadru echitabil și stabil de reglementare offshore, care să permită demararea lucrărilor de dezvoltare și producție reprezintă un imperativ strategic”, arată un comunicat al organizatorilor – platforma de știri economice Financial Intelligence şi organizaţia România Durabilă.

Marea Neagră a devenit un punct maxim de interes, odată cu posibila exploatare a gazelor naturale din zona offshore, în contextul asigurării securității energetice sau măcar al diminuării importurilor din Rusia.

„România trebuie să știe să profite de oportunităţile aduse de exploatarea gazelor din Marea Neagră, atât prin utilizarea acestor gaze pentru alimentarea populaţiei sau relansarea industriei din România, cât şi prin exportul către țări vecine, care au mai puține resurse și se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic și politic”, menţionează organizatorii.

Hidrocarburile aduc miliarde

Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră pot genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari și un plus de 71 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în 2040, potrivit Deloitte.

Valorificarea superioară a gazelor naturale de la Marea Neagră prin dezvoltarea unor industrii conexe poate genera un impact de 18 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat și alte 99 de miliarde de dolari în plus la PIB, până în 2040, potrivit Deloitte.

Sectorul offshore, factor de securitate energetică şi economică

Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorică pentru țara noastră, putând aduce beneficii de securitate energetică, economice și sociale.

Adoptarea unui cadru echitabil și stabil de reglementare offshore, care să permită demararea lucrărilor de dezvoltare și producție reprezintă un imperativ strategic. De deciziile politice luate în următoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanță fundamentală pentru România.

La deciziile politice locale, se adaugă și cele la nivel european, instituțiile europene asumându-și, recent, un Pact Ecologic European. Rămâne de clarificat rolul gazului în acest Pact Ecologic (Green Deal), pentru ca potențialii investitori, și mai ales cei din Marea Neagră, să-și poată face planurile de investiții.

Stabilitatea cadrului fiscal, esenţială

Riscurile asociate cu un mediu fiscal instabil și impredictibil au un impact major asupra profilului general de risc al investiției și a profitabilității anticipate. De aici și importanța pentru investitori a stabilității cadrului fiscal, în condițiile în care investițiile se fac pe termen lung și sunt de valori foarte mari.

În același timp, stabilitatea este importantă și pentru guverne, care obțin o cotă mai mare din veniturile petroliere atunci când riscul de reglementare în general și cel fiscal în special sunt reduse. Experiența recentă arată că instabilitatea fiscală duce la situații de tip lose-lose, precum și la scăderea competitivității statelor gazdă și, în situații extreme, la pierderi semnificative de venituri bugetare.

Temele Forumului

Tematica evenimentului abordează următoarele subiecte, în patru paneluri distincte:
– Abordarea geostrategică a Resurselor Mării Negre
– Valoarea economică a resurselor Mării Negre
– Green Deal: implicații, efecte, abordare bugetară
– Concluzii, acțiuni politice necesare.

Cine sunt vorbitorii

Speakerii evenimentului sunt lideri politici, academicieni, reprezentanți ai autorităților și asociațiilor din sectorul energiei, manageri de companii și alți specialiști.

Virgil POPESCU, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Titus CORLĂȚEAN, Președintele interimar al Senatului României și Ionel DANCĂ, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului vor fi prezenți la Forum în calitate de speakeri.

Au mai confirmat participarea ca vorbitori: Iulian FOTA, Expert Membru în Consiliul științific, New Strategy Center; Liviu MUREȘAN, Președinte Executiv, Fundația EURISC; Adriean PÂRLOG, Profesor Universitar și General în rezervă, Președinte, Integrated Corporate Security Services (ICSS); Dan DUNGACIU, Director General la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române; Răzvan NICOLESCU, Energy&Resources Industry Leader, Deloitte Central Europe; Cristian PĂUN, Profesor Universitar, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice; Gabriel BIRIȘ, Partener Fondator, BirișGoran; Marian NĂSTASE, Președinte, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC); László-BORBÉLY, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României; Iulian Octavian STANA, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Siegfried MUREȘAN, Raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European, Anca DRAGU, Director General Adjunct E.ON România, Radu DUDĂU, Co-Fondator și Director General, Energy Policy Group; Cristian BĂDESCU,

Reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitate energetică, Ministerul Afacerilor Externe; Zoltan NAGY-BEGE, Vicepreședinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precum și lideri politici.

Evenimentul va fi moderat de: Daniel APOSTOL, România Durabilă; Radu TUDOR, Corneliu BODEA, Centrul Român al Energiei și Radu MAGDIN.

În audiență și-au anunțat participarea peste 250 de participanți: politicieni, ambasadori, oficiali ai autorităților de stat, specialiști de top din piața energiei, jurnaliști și alții.

15 ambasade, printre participanţi

Potrivit organizatorilor, nu mai puţin de 15 ambasade au confirmat prezența: Ambasada Ungariei, Ambasada Ucrainei, Ambasada Austriei, Ambasada Bulgariei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Republicii Moldova, Ambasada Finlandei, Ambasada Turciei, Ambasada Emiratelor Arabe Unite, Ambasada Germaniei, Ambasada Rusiei, Ambasada Japoniei, Ambasada Greciei, Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Cine sunt partenerii evenimentului

Partenerii evenimentului sunt: Tinmar Energy, Nuclearelectrica, E.ON România, Deloitte, Conpet, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Biroul de Traduceri Champollion.

Partenerii instituționali sunt: Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), Centrul Român al Energiei (CRE), Fundația EURISC Romania, Integrated Corporate Strategic Services (ICSS), Centrul de Analiză și Prognoză pentru Orientări Strategice (CAPOS), Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Parteneri media ai evenimentului sunt: News.ro, Agerpres, Invest Energy, Economistul, Focus Energetic, Club Economic, EM360, E-nergia.ro, Energy Center, G4 Media, Money.ro, The Diplomat Bucharest, Piața Financiară.

Pactul Ecologic European, cea mai mare provocare

„Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, prin Pactul Ecologic European, este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre.

Uniunea Europeană înțelege să mobilizeze 1.000 de miliarde de euro în 10 ani pentru acest Pact Ecologic și pentru ca Europa sa devină neutră din punct de vedere al carbonului”, au mai transmis organizatorii.

România are nevoie de o foaie de parcurs clară pentru a putea trece în mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon. În România, gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată. Fără investiții în proiecte de gaz, România și alte state membre s-ar vedea în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon.

Resursele de la Marea Negră pot contribui direct la derularea Pactul Ecologic European.

După câțiva ani de declin al investițiilor offshore, evoluția ciclică a pieței indică o tendință de revenire a creșterii în 2018. Tehnologia reprezintă în prezent un facilitator, o oportunitate. Modul în care se explorează acum în zonele offshore de mare adâncime era de neconceput în urmă cu 20 de ani.

În perfect acord cu noile propuneri exprimate la nivel european, strategia României urmează a fi concentrată pe maximizarea veniturilor din exploatarea resurselor de hidrocarburi, cu scopul de a finanța tranziția către un mix energetic în care sursele regenerabile de energie sunt dominante, cu asigurarea securității energetice. Acesta va presupune stimularea unor investiții masive în infrastructură, în noi descoperiri, precum și creșterea gradului de recuperare din zăcămintele existente.

Despre ROMANIA DURABILĂ

Proiectul ROMÂNIA DURABILĂ identifică necesitățile economiei private și le transpune în subiecte de dezbatere publică împreuna cu toate părțile implicate.
„Economia României trebuie sa fie Durabilă, a
șa cum România însăși este Durabilă. Modul în care gândim, proiectăm, planificăm și construim România viitorului este relevant pentru capacitatea de generare economică și de regenerare a prezentului. Vorbim de România Durabilă pentru că doar astfel, acționând astăzi pentru un mâine mai prosper, societatea românească va reuși să-și câștige cu adevărat un loc merituos în Europa și în lume”, a declarat Daniel Apostol, preşedinte România Durabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...