20.7 C
București
luni, 27 martie, 2023

FOTO | Asociația Acasă în Banat a renovat, cu peste 80 de voluntari, casa unei bătrâne din satul Ersig, comuna Vermeș – Caraș-Severin

Dată:

Asociația Acasă în Banat, împreună cu peste 80 de voluntari, a renovat casa unei bătrâne din satul Ersig, comuna Vermeș, din județul Caraș-Severin, arată un comunicat transmis joi de organizație.

Elena Nimițan are 71 de ani și trăiește dintr-o pensie de numai 142 de lei, în satul Ersig din județul Caraș Severin. Ea locuia într-o rulotă, deoarece casa mică pe care o avea era într-o stare avansată de degradare.

Acoperișul a alunecat într-o parte, iar pereții erau crăpați, soba nu mai era funcțională, astfel încât bătrânei îi era teamă să mai locuiască înăuntru.

Rulota în care locuia este foarte mică, nu este izolată, vara era extrem de cald, iar pe timp de iarnă era rece, aceasta reușind să se încălzească doar cu un reșou electric sau cu o butelie de la aragaz.

Cineva din sat ne-a semnalat situația în care se afla bătrâna și ne-am dar seama că, deși timpul risca să nu mai fie favorabil, trebuia să intervenim de urgență deoarece nu puteam să o mai lăsăm pe bătrână să își petreacă o iarnă în rulotă. Am făcut un plan deoarece intenționam să schimbăm acoperișul, să îi construim o sobă și să îi refacem peretele de la drum care stătea să cadă. Imediat ce am anunțat cazul, foarte mulți oameni au dorit să o ajute pe tanti Lenuța, cu bani, materiale de construcție, dar mulți au și venit la fața locului ca să dea o mână de ajutor.
Radu Trifan, președintele asociației Acasă în Banat

Trei zile de voluntariat

Din cauză că intervenția era una de amploare, aceasta s-a desfășurat în mai multe etape. Potrivit Asociației, voluntarii s-au adunat și au lucrat timp de trei zile (în 10 noiembrie, în 17 noiembrie și în 21 noiembrie), chiar și pe frig, ploaie și pe întuneric, pentru a se asigura că va fi terminată căsuța pentru tanti Lenuța.

La final, casa are un acoperiș nou cu burlane și scurgeri, o ușă și geamuri noi, pereții au fost refăcuți, tencuiți și văruiți, pe jos a fost montat parchet și s-au așternut covoare. Înăuntru a fost construită o sobă care să-i țină de cald în această iarnă, iar lemnele primite au fost sparte și puse lângă casă, la adăpost.

A fost construit un wc din lemn și terenul a fost împrejmuit cu un gard. Au fost plantați pomi fructiferi, dar au fost puse și câteva flori.

Suntem foarte fericiți că am reușit să terminăm ce ne-am propus, în ciuda tuturor dificultăților apărute pe parcurs. De astăzi, tanti Lenuța poate să se întoarcă înapoi în casa ei, își poate continua viața, își poate primi în casă familia și nepoții. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru a face posibil acest lucru.
Radu Trifan, președintele asociației Acasă în Banat

Casa Nimițan din Ersig este a opta casă renovată de Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul voluntarilor.

Mai multe detalii, donații în materiale sau obiecte, precum și pentru programul renovărilor, pot fi găsite pe pagina de Facebook a Asociației Acasă în Banat.

Donații se pot face către:
Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018
sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin
IBAN: RO58BPOS36821486626RON02
Email: acasainbanat@gmail.com

Despre Asociația Acasă în Banat
Asociația Acasă în Banat își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori – oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Avem grijă de ele să le dăm mai departe, să nu piară în timp și în uitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...