14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Gheorghe Fodoreanu, Invitation Romania: Incoming-ul poate salva turismul românesc, numărul turiștilor poate crește de 10 ori

Dată:

Gheorghe Fodoreanu, președintele agenției Invitation Romania, afirmă că potențialul turistic al României ne permite să primim 20 de milioane de turiști străini pe an, de aproape 10 ori mai mult decât în prezent, și să avem încasări de 10-12 miliarde de euro, arată un comunicat transmis vineri de touroperatorul specializat în incoming – exportul de servicii turistice.

Potrivit lui Gheorghe Fodoreanu, potențialul turistic al României – care „există și nu este pus în valoare” – ne poate permite să primim anual de 10 ori mai mulți turiști străini, mai precis 20 de milioane, în loc de circa 2,5 milioane, atât câți sunt înregistrați, anual, în prezent. Ca atare, România poate câștiga din turism 10-12 miliarde de euro anual, iar aportul la PIB poate fi de minim 10% și nu de 2%, cât este înregistrat acum.

„Potențialul turistic al României ne permite să primim 20 de milioane de turiști străini pe an. Avem infrastructura de cazare necesară pentru a primi mai mulți turiști, avem tematicile UNESCO, atracții naturale, un relief variat, obiceiuri și tradiții autentice. Felicit inițiativa Guvernului de a reduce TVA pentru servicii hoteliere la 5%, însă consider că este nedrept ca TVA pentru agențiile de turism, care sunt argintul viu al turismului, să rămână 19%, cel puțin pentru agențiile specializate pentru incoming și turism intern. Pentru că aceste agenții aduc turiștii și îî trimit la hoteluri, generând astfel un profit sănătos dintr-o activitate de export. Iar turismul poate crește nelimitat, fără intervenția statului”, subliniază Gheorghe Fodoreanu.

Potrivit liderului Invitation Romania, în acest an, touroperatorii români specializați pe incoming au înregistrat creșteri cuprinse între 20 și 50%, Invitation având o creștere de circa 30% a încasărilor din exportul de servicii.

Dacă România vrea bani, este momentul să adaptăm legislația română care asigură finanțările la târgurile și evenimentele internaționale de turism la cea europeană. De exemplu, este revoltător faptul că România nu a plătit încă standul pentru cel mai important târg de turism al toamnei – World Travel Market de la Londra – în timp ce Bulgaria a achitat standul încă de acum două luni și beneficiază de o campanie de promovare agresivă.
Gheorghe Fodoreanu, președintele Invitation Romania

În opinia liderului Invitation Romania, „ar trebui să schimbăm legislația pentru a fi favorabilă turismului și să respectăm cerințele organizatorilor, care doresc de multe ori banii în avans sau măcar o plată parțială”.

„Ministerul Turismului a început să comunice destul de bine”

Reprezentanții incomingului românesc arată că Ministerul Turismului „a început să comunice destul de bine, dar este nevoie și de un receptor care să-i asculte doleanțele și propunerile”.

Președintele Invitation Romania avertizează că la ora actuală nu avem programul târgurilor internaționale de turism la care Ministerul Turismului va participa în 2019. Pe de altă parte, nu se știe sub ce formă vor fi redeschise birourile de promovare turistică ale României în străinătate. Toate acestea, în contextul în care vânzarea produsului turistic România pentru sezonul 2019, pe piețele externe, a început deja și va fi finalizată în martie, anul viitor.

Despre Invitation Romania

Înfiinţată în 2006, Invitation Romania este una dintre principalele agenţii de turism din România specializată pe incoming, deci pe aducerea de turişti străini. Touroperatorul Invitation aduce turişti din toată lumea, în special din Asia, Germania, Franţa, Belgia, Anglia, Spania. Printre produsele promovate se numără circuite în Maramureş, Bucovina, Delta Dunării, Transilvania.

Fondatorul Invitation Romania, Gheorghe Fodoreanu, s-a dedicat, de peste 40 de ani, aducerii turiştilor străini în România. A fost ghid şi responsabil pentru piaţa franceză al ONT Carpaţi, singura firmă, de stat, care se ocupa cu aducerea turiştilor străini înainte de 1989, pe vremea comunismului. În 1990, a fondat, alături de parteneri, unul dintre primii touroperatori privaţi din România specializaţi pe incoming, Simpa Turism – Nouvelles Frontieres. Apoi a înfiinţat, alături de alţi acţionari, firmele Simpa Sport, Visit Romania, iar în 2006 a fondat Invitation Romania, touroperator unde este acţionar 100%. În 2004 a înfiinţat Comisia de Incoming a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), organizaţie al cărei preşedinte a fost între 2006 şi 2007. În 28 de ani, de când lucrează în mediul privat, Gheorghe Fodoreanu se poate mândri că a generat României circa 100 de milioane de euro prin incoming.

De-a lungul timpului, Invitation Romania a obţinut mai multe premii şi distincţii, printre care se numără: de două ori premiul internaţional al clientelei Thomas Cook, locul 1 pentru incoming şi locul 1 pentru originalitatea programului colector la Gala Top Hotels 2017 respectiv 2018, premii acordate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Autoritatea Naţională pentru Turism etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...