4.2 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Guvernul a început plățile de returnare a unei părți din supraacciza pe carburanți. Reacția UNTRR

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – mulțumește Guvernului, MT, ARR și MFP pentru primele plăți către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei. În urma numeroaselor intervenții UNTRR, aproape 150 de firme au beneficiat de această facilitate, cu sume de peste 8,18 milioane de lei.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat al UNTRR pe tema returnării supraaccizei pe carburanți.

„UNTRR mulțumește Guvernului, Ministerului Transporturilor (MT), Autorității Rutiere Române (ARR) și Ministerului Finanțelor Publice (MFP), după ce, la finalul anului trecut, au fost realizate primele plăți către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei.

Astfel, în urma intervențiilor UNTRR privind implementarea unei scheme de rambursare a supraaccizei, aproape 150 de firme de transport rutier au depus 311 cereri și au beneficiat de facilitate, Ministerul de Finanțe achitând către acestea peste 8,18 milioane lei.

UNTRR a demarat discuțiile cu autoritățile române cu privire la schema de rambursare a supraaccizei încă din luna august 2017, pentru a veni în întâmpinarea transportatorilor rutieri, astfel încât impactul financiar cauzat de majorarea accizei să nu le afecteze competitivitatea.

După aproape un an de zile de intervenții și întâlniri susținute, a fost publicată HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor. La acel moment, UNTRR a cerut autorităților ca alocarea de sume să fie suficientă pentru onorarea plăților, astfel încât rambursarea supraaccizei să se dovedească o practică utilă pentru menținerea competitivității firmelor de transport din România, întrucât industria de transport rutier are o contribuție de peste 5% în PIB și 25% în exportul de servicii al României.

Recuperarea supraaccizei se acordă pentru motorina achiziționată cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind  modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare și până la data de 31 decembrie 2019.

Astfel, operatorii de transport pot solicita restituirea accizei pentru motorina achiziționată începând cu 30 martie 2018.

Potrivit HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciza la motorină, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, urmând ca plata să fie realizată de MFP în maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei.

UNTRR salută deschiderea Autorității Rutiere Române de eficientizare a  procesului de recuperare a accizei suplimentare prin implementarea Sistemului informatizat de administrare a schemei de stat în vederea depunerii cererilor de restituire de accize și a documentelor însoțitoare.

Deși restituirea supraaccizei a fost demarată cu întârziere în 2018, UNTRR solicită Guvernului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor Publice să aloce un buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei în 2019 și să plătească sumele aferente firmelor de transport rutier fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislație.”

Despre UNTRR
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...