4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Guvernul a început plățile de returnare a unei părți din supraacciza pe carburanți. Reacția UNTRR

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – mulțumește Guvernului, MT, ARR și MFP pentru primele plăți către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei. În urma numeroaselor intervenții UNTRR, aproape 150 de firme au beneficiat de această facilitate, cu sume de peste 8,18 milioane de lei.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat al UNTRR pe tema returnării supraaccizei pe carburanți.

„UNTRR mulțumește Guvernului, Ministerului Transporturilor (MT), Autorității Rutiere Române (ARR) și Ministerului Finanțelor Publice (MFP), după ce, la finalul anului trecut, au fost realizate primele plăți către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei.

Astfel, în urma intervențiilor UNTRR privind implementarea unei scheme de rambursare a supraaccizei, aproape 150 de firme de transport rutier au depus 311 cereri și au beneficiat de facilitate, Ministerul de Finanțe achitând către acestea peste 8,18 milioane lei.

UNTRR a demarat discuțiile cu autoritățile române cu privire la schema de rambursare a supraaccizei încă din luna august 2017, pentru a veni în întâmpinarea transportatorilor rutieri, astfel încât impactul financiar cauzat de majorarea accizei să nu le afecteze competitivitatea.

După aproape un an de zile de intervenții și întâlniri susținute, a fost publicată HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor. La acel moment, UNTRR a cerut autorităților ca alocarea de sume să fie suficientă pentru onorarea plăților, astfel încât rambursarea supraaccizei să se dovedească o practică utilă pentru menținerea competitivității firmelor de transport din România, întrucât industria de transport rutier are o contribuție de peste 5% în PIB și 25% în exportul de servicii al României.

Recuperarea supraaccizei se acordă pentru motorina achiziționată cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind  modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare și până la data de 31 decembrie 2019.

Astfel, operatorii de transport pot solicita restituirea accizei pentru motorina achiziționată începând cu 30 martie 2018.

Potrivit HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciza la motorină, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, urmând ca plata să fie realizată de MFP în maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei.

UNTRR salută deschiderea Autorității Rutiere Române de eficientizare a  procesului de recuperare a accizei suplimentare prin implementarea Sistemului informatizat de administrare a schemei de stat în vederea depunerii cererilor de restituire de accize și a documentelor însoțitoare.

Deși restituirea supraaccizei a fost demarată cu întârziere în 2018, UNTRR solicită Guvernului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor Publice să aloce un buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei în 2019 și să plătească sumele aferente firmelor de transport rutier fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislație.”

Despre UNTRR
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...