26.7 C
București
marți, 25 iunie, 2024

Guvernul a semnat primele contracte de finanțări din schema de ajutor de stat 807/2014. TeraPlast, printre beneficiari

Dată:

Primele nouă acorduri de finanțare acordate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore (807/2014) au fost semnate luni, 12 noiembrie, de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Printre beneficiari se numără și producătorul de materiale de construcții TeraPlast.

Ceremonia de semnare s-a desfășurat la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Sunt foarte bucuros că am semnat astăzi primele 9 proiecte de investiții care vor aduce plusvaloare economiei românești. Beneficiile pe care acestea le vor aduce trebuie privite din două perspective – cea a dezvoltării regiunii în care se va realiza investiția și cea a creării a aproape 2.000 de noi locuri de muncă.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Contracte de 1,3 miliarde de lei

În prima etapă au fost selectate 9 proiecte cu o valoare totală de 1,3 miliarde de lei, pentru finanțarea cărora a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei, a comunicat Ministerul Finanțelor.

Aceste proiecte de investiții vor crea 1.947 noi locuri de muncă și vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora.

Aceste proiecte investesc în industria auto, industria materialelor de construcții, industria aeronautică, sănătate și asistență socială.

Ministerul Finanțelor Publice administrează schema de ajutor de stat, instituită prin H.G. nr. 807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor cu impact semnificativ în economie prin finanțarea activelor corporale și necorporale aferente proiectelor de investiții.

Sesiunea de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare a fost deschisă la 10 septembrie 2018 și are un buget alocat de 614 milioane de lei.

Pentru a asigura creșterea accesibilității companiilor la finanțarea investițiilor cu ajutor de stat, Guvernul a aprobat recent o serie de modificări care constau în:
– instituirea regulii potrivit căreia vor fi analizate toate cererile de acord pentru finanțare depuse. Pentru toate proiectele de investiții care vor fi eligibile vor fi asigurate sumele necesare din bugetul alocat în prezent plus sumele suplimentare la rectificarea bugetară, respectiv prin legea anuală a bugetului.
– diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiții pentru a fi eligibile, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro.

„Până în prezent au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finanțare, pentru proiecte de investiții a căror valoare depășește 4,5 miliarde de lei, pentru care se solicită ajutor de stat de peste 1,6 miliarde de lei”, a mai comunicat Ministerul Finanțelor.

Ce va face TeraPlast cu banii

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai importanți producători de materiale pentru piața construcțiilor, va demara implementarea a 3 proiecte de investiții în valoare totală de 15 milioane de euro, depuse prin Schema de ajutor de stat, după ce Ministerul Finanțelor a aprobat finațarea lor, arată un comunicat al companiei.

„Implementarea celor trei proiecte depuse de TeraPlast, Depaco și TeraGlass, va începe imediat”, precizează TeraPlast.

Mă bucur să văd că statul își respectă angajamentul de a susține companiile românești. În 2016 am mai depus un proiect pentru ajutor de stat pentru TeraPlast SA și, în contextul în care nu a fost aprobat, am putut să implementăm doar parțial proiectul, din fonduri proprii. Impactul proiectelor de investiții va fi vizibil atât la nivel național, cât și internațional, iar principalii beneficiari vor fi clienții și partenerii noștri, către care ne respectăm promisiunea de a oferi soluții de calitate. Un alt efect al implementării lor în această formă, va fi crearea a 159 de locuri de muncă în cadrul celor trei companii din Grupul TeraPlast.
Dorel Goia, președinte al Consiliului de Administrație TeraPlast

Investiția de 6,2 milioane de euro a TeraPlast SA are scopul de a aduce o inovație pe piața granulelor din PVC din România prin producția de granule fără halogen, rezistente la foc, și extinderea capacității de producție a țevilor de canalizare interioară din polipropilenă, o alternativă superioară calitativ sistemelor din PVC. Deșeurile de polipropilenă rezultate din procesul tehnologic vor fi reciclate și reprocesate.

Depaco va deschide o fabrică nouă la Băicoi

Cele 5,2 milioane de euro aferente proiectului Depaco vor fi utilizate pentru deschiderea unei noi unități de fabricație în Băicoi (Prahova).

La o capacitate de producție de peste 10 milioane de metri pătrați de țiglă, noua fabrică va asigura fluxuri optime de logistică și depozitare.

TeraGlass, fklux de producție PVC complet automatizat

Proiectul TeraGlass, în valoare de 3,5 milioane de euro, vizează crearea unui nou flux, complet automatizat, pentru producția ferestrelor și ușilor din PVC, proces ce va contribui atât la creșterea capacității de producție și a productivității muncii, cât și la suplinirea cererii aflate pe un trend ascendent.

Schema prin care cele trei companii din TeraPlast Group au solicitat ajutor de stat este H.G. 807/2014, care are ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie și dezvoltare regională.

Despre TeraPlast Group
Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent unul dintre cei mai importanți producători de materiale pentru piața construcțiilor.
Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe șase linii de business: Instalații & Amenajări, Profile tâmplărie, Granule, Panouri termoizolante, Fereste & Uși și Țiglă Metalică (prin brandul Wetterbest). Grupul TeraPlast a deschis în octombrie 2017 TeraSteel Serbia, prima fabrică aflată integral în proprietatea unei firme românești, inaugurată după 1990.
Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori București, sub simbolul TRP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...