4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

HARTA POLUĂRII: Platforma virtuală care măsoară calitatea aerului din București – aerlive.ro – este funcțională

Dată:

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, alături de organizațiile partenere OPTAR, 2Celsius și Observatorul Român de Sănătate, lansează în variantă beta platforma www.aerlive.ro, un portal în care este monitorizată calitatea aerului din Capitală.

„Începând din 12 decembrie, bucureștenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului. Platforma își propune pentru 2020 să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați”, arată un comunicat transmis joi de inițiatorii proiectului.

Care sunt cele mai poluate zone

În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 august – 3 decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare.

Cele mai multe depășiri – 11 zile – au fost înregistrate la stația Calea Moșilor, iar cea mai mare depășire a limitei a fost înregistrată la stația Piața Sudului, stația măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50  µg/m3).

Datele obținute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății fiecărui bucureștean. Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectați. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă.
Ștefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate

Cum se citesc datele afișate pe platformă

Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului.

ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

Potrivit inițiatorilor, în perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2.

Bucureștiul nu are o rețea funcțională de măsurare a calității aerului gestionată de către Agenția de Protecția Mediului, așa cum ar trebui să aibă. Cele 8 stații amplasate în București și Ilfov măsoară selectiv și îndoielnic calitatea aerului, motiv pentru care România a fost chemată la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană. Prin urmare, ne-am hotărât să susținem noi, organizațiile partenere, o platformă de senzori de măsurare a calității aerului, să furnizăm informațiile către cetățeni și să implicăm apoi cetățenii în acest proces.
Credem că acest demers trebuie să vină în completarea – și nu în înlocuirea – rețelei oficiale și ne propunem să și trezim autoritățile cu ocazia asta, la realitatea bucureșteană, unde suntem sufocați de poluare!
Oana Neneciu, Director Executiv, Ecopolis

Cine sunt susținătorii proiectului

Aerlive.ro este un proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Nouă, celor de IKEA ne pasă de oameni și de mediul înconjurător. Fondul IKEA pentru Mediul Urban este un program de parteneriat cu comunitatea prin care susținem proiecte menite să protejeze mediul înconjurător și calitatea vieții oamenilor. Pe de o parte, poluarea aerului este o problemă globală și cu atât mai mare în metropole. Pe de altă parte, inițiativele comunitare apropie cetățenii și le dau posibilitatea să se implice activ, venind cu soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile lor. Continuăm implicarea noastră pentru un mediu înconjurător mai sănătos prin susținerea platformei aerlive.ro.
Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România

Puteți avea, acasă, propriul senzor de măsurare a calității aerului

Portalul aerlive.ro este și despre implicarea cetățenilor în procesul de măsurare a calității aerului.

„Prin intermediul platformei online, echipa proiectului va distribui începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l mențină în funcțiune pe o perioadă de cel puțin 18 luni”, au mai comunicat inițiatorii.

Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.

Platforma se găsește online, în varianta beta, până la 1 Martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua să deruleze teste și va strânge sugestii de la utilizatori pentru îmbunătățirea calității serviciului.

Ce echipamente se folosesc

Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban.

Stațiile sunt produse de compania timișoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1.500 de locații în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub formă de medii orare și zilnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...