8.7 C
București
vineri, 1 martie, 2024

HARTA POLUĂRII: Platforma virtuală care măsoară calitatea aerului din București – aerlive.ro – este funcțională

Dată:

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, alături de organizațiile partenere OPTAR, 2Celsius și Observatorul Român de Sănătate, lansează în variantă beta platforma www.aerlive.ro, un portal în care este monitorizată calitatea aerului din Capitală.

„Începând din 12 decembrie, bucureștenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului. Platforma își propune pentru 2020 să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați”, arată un comunicat transmis joi de inițiatorii proiectului.

Care sunt cele mai poluate zone

În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 august – 3 decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare.

Cele mai multe depășiri – 11 zile – au fost înregistrate la stația Calea Moșilor, iar cea mai mare depășire a limitei a fost înregistrată la stația Piața Sudului, stația măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50  µg/m3).

Datele obținute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății fiecărui bucureștean. Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectați. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă.
Ștefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate

Cum se citesc datele afișate pe platformă

Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului.

ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

Potrivit inițiatorilor, în perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2.

Bucureștiul nu are o rețea funcțională de măsurare a calității aerului gestionată de către Agenția de Protecția Mediului, așa cum ar trebui să aibă. Cele 8 stații amplasate în București și Ilfov măsoară selectiv și îndoielnic calitatea aerului, motiv pentru care România a fost chemată la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană. Prin urmare, ne-am hotărât să susținem noi, organizațiile partenere, o platformă de senzori de măsurare a calității aerului, să furnizăm informațiile către cetățeni și să implicăm apoi cetățenii în acest proces.
Credem că acest demers trebuie să vină în completarea – și nu în înlocuirea – rețelei oficiale și ne propunem să și trezim autoritățile cu ocazia asta, la realitatea bucureșteană, unde suntem sufocați de poluare!
Oana Neneciu, Director Executiv, Ecopolis

Cine sunt susținătorii proiectului

Aerlive.ro este un proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Nouă, celor de IKEA ne pasă de oameni și de mediul înconjurător. Fondul IKEA pentru Mediul Urban este un program de parteneriat cu comunitatea prin care susținem proiecte menite să protejeze mediul înconjurător și calitatea vieții oamenilor. Pe de o parte, poluarea aerului este o problemă globală și cu atât mai mare în metropole. Pe de altă parte, inițiativele comunitare apropie cetățenii și le dau posibilitatea să se implice activ, venind cu soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile lor. Continuăm implicarea noastră pentru un mediu înconjurător mai sănătos prin susținerea platformei aerlive.ro.
Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România

Puteți avea, acasă, propriul senzor de măsurare a calității aerului

Portalul aerlive.ro este și despre implicarea cetățenilor în procesul de măsurare a calității aerului.

„Prin intermediul platformei online, echipa proiectului va distribui începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l mențină în funcțiune pe o perioadă de cel puțin 18 luni”, au mai comunicat inițiatorii.

Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.

Platforma se găsește online, în varianta beta, până la 1 Martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua să deruleze teste și va strânge sugestii de la utilizatori pentru îmbunătățirea calității serviciului.

Ce echipamente se folosesc

Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban.

Stațiile sunt produse de compania timișoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1.500 de locații în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub formă de medii orare și zilnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...