15.8 C
București
marți, 21 martie, 2023

Iarna scumpirilor: Patronii și managerii din industrie, comerț și construcții anticipează creșteri de prețuri până în februarie

Dată:

Patronii și managerii consultați de Institutul Național de Statistică (INS) într-un sondaj publicat vineri anticipează, pentru următoarele luni, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii și o creștere moderată a prețurilor în industrie, comerț și construcții. Prestatorii de servicii anticipează că vor menține tarifele.

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei”, arată un comunicat al INS.

Dintre activitățile care vor înregistra o tendință de scădere, cea de fabricarea produselor din tutun va avea tendința de scădere cea mai mare.

Referitor la numărul de salariaţi din industrie, se estimează o relativă stabilitate, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni.

Scade volumul lucrărilor de construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei.

Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată a acestora.

Comerţ: comenzile scad, prețurile cresc

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice.

Potrivit INS, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere moderată.

Angajatorii din comerț prognozează pentru următoarele trei luni o creștere a numărului de salariaţi și o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Stabilitate în setorul de servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni.

„În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate”, a mai comunicat INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...