Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează, într-un comunicat transmis miercuri, că în data de 28 martie 2019 se întrunește Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole, în conformitate cu legislația în vigoare. Reuniunea va avea loc la sediul Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor – ISTIS.
„Componența comisiei a fost aprobată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind formată din reprezentanți MADR, ai ISTIS și profesori universitari”, precizează ministerul.
Soiurile propuse sunt gata de omolgare
Soiurile propuse comisiei pentru înregistrare și-au încheiat ciclul experimental în anul 2018 și „corespund criteriilor stabilite de legislația în vigoare, sunt distincte, uniforme și stabile, iar soiurile din speciile de culturi de câmp posedă valoare agronomică și de utilizare satisfăcătoare”, menționează MADR.
Pe baza documentației tehnice prezentate, comisia de înregistrare propune acceptarea soiului pentru înscriere în Catalogul oficial, cu o majoritate simplă.
Propunerile comisiei, sub forma unui proces verbal de ședință, se aprobă de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Odată cu aprobarea procesului-verbal de înregistrare, soiurile pot fi comercializate, având același regim ca și cele înscrise și publicate în Catalogul oficial.
Despre ISTIS
Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) este autoritatea naţională în domeniul examinării noilor creaţii vegetale, în vederea înregistrării în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Înregistrarea soiurilor din speciile agricole şi horticole în Catalogul oficial naţional permite cultivarea şi comercializarea lor pe teritoriul României şi a statelor membre ale Uniunii Europene.
ISTIS este înfiinţat în baza Legii nr. 57/1997, prin reorganizarea Comisiei de Stat pentru Încercarea şi Omologarea Soiurilor, înfiinţată în baza HCM 3726/1953.
Institutul funcţionează în baza Legii nr. 266/2002 republicată, ca instituţie de interes public, finanţată din subvenţii de la bugetul de stat şi venituri proprii pentru cheltuieli de capital, materiale şi de personal şi, în acelaşi timp, realizează venituri bugetare prin valorificarea produselor obţinute.
Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor este unicul organ de specialitate al M.A.D.R. şi răspunde de examinarea tehnică a soiurilor româneşti şi străine pentru care se solicită înregistrarea în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial al soiurilor.
Înregistrarea unui soi înseamnă zeci de ani de muncă depusă în folosul comunităţii, de studiere a tuturor soiurilor de plante create de cercetarea românească sau străină, fără de care nu se poate cultiva nici un hectar de pământ în România.
Soiurile înregistrate în Catalogul oficial român se transmit Comisiei Europene (DG SANCO) pentru înscriere în Cataloagele Comune ale Uniunii Europene, fapt care permite comercializarea lor pe întreg teritoriul UE. Aceste soiuri se transmit spre înscriere şi în Lista Soiurilor Eligibile pentru Certificarea Seminţelor, editată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).