12.3 C
București
marți, 25 martie, 2025

În România au fost defrișate la ras peste 3.400 de hectare de pădure în 2018, dar oficial fondul forestier a crescut. Topul regional al defrișărilor

Dată:

Volumul de masă lemnoasă recoltată a crescut cu 6,3% în anul 2018 faţă de anul precedent, fiind tăiate 181.567 de hectare de pădure, din care 3.435 de hectare tăieri rase, însă fondul forestier național a crescut la 6,58 milioane de hectare, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică – INS.

Strict statistic vorbind, din cifrele arătate mai sus reiese că în fiecare zi din cele 365 ale anului 2018 au fost tăiate – în medie – 497,4 hectare de pădure, din care 9,4 hectare au fost tăiate la ras.
Sau, dacă vreți, în 2018 au fost defrișate mai mult de 20 de hectare pe oră, din care aproape 4.000 de metri pătrați – la ras.

„Fondul forestier național la 31 decembrie 2018 a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%. Această creștere se datorează în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condiţiile legii a fi împădurite (Legea nr. 133/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic)”, arată un comunicat al INS.

Topul regional al defrișărilor

Cel mai mare volum de masă lemnoasă s-a recoltat în regiunea de dezvoltare NORD-EST (28,2% din totalul volumului de masă lemnoasă recoltată), urmată de regiunea de dezvoltare CENTRU (21,3%) şi într-o proporţie mai mică de regiunile de dezvoltare NORD-VEST (14,0%), VEST (12,8%), SUD-MUNTENIA (9%), SUD-VEST OLTENIA (7,4%), SUD-EST (6,9%) şi BUCUREŞTI-ILFOV (0,4%).

Regiune Lemn recoltat (mii mc)
NORD-EST 5.499,2
CENTRU 4.149,6
NORD-VEST 2.721,6
VEST 2.481,5
SUD-MUNTENIA 1.756,8
SUD-VEST OLTENIA 1.448,6
SUD-EST 1.334,5
BUCUREȘTI-ILFOV 69,7

„Suprafața pădurilor reprezintă 97,5% din fondul forestier național, iar suprafaţa regenerată a scăzut cu 3,5%”, menționează INS.

Topul regional al fondurilor forestiere

Distribuţia fondului forestier pe regiuni de dezvoltare indică o concentrare într-o proporţie însemnată a acestuia în regiunile de dezvoltare CENTRU (19,3% din totalul fondului forestier) şi NORD-EST (18,2%), urmate de regiunile de dezvoltare VEST (16,1%), NORD-VEST (15,2%), SUD-VEST-OLTENIA (12,4%), SUDMUNTENIA (10,0%), SUD-EST (8,4%) şi de BUCUREŞTI-ILFOV (0,4%).

Regiunea Fond forestier (hectare)
CENTRU 1.269.095
NORD-EST 1.199.863
VEST 1.062.750
NORD-VEST 100.0321
SUD-VEST OLTENIA 813.876
SUD-MUNTENIA 658.705
SUD-EST 551.819
BUCUREȘTI-ILFOV 26.636

Cele mai mari suprafeţe pe care s-au realizat lucrări de regenerare a pădurilor s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare NORD-EST (26,0% din suprafaţa totală regenerată) respectiv NORD-VEST (18,0%), urmate de regiunile de dezvoltare CENTRU (16,6%), VEST (11,9%), SUD-EST (9,5%), SUD-MUNTENIA (9,0%), SUD-VEST OLTENIA (8,6%) şi BUCUREŞTI-ILFOV (0,4%), a mai transmis INS.

În terminologia statisticienilor:
Fondul forestier reprezintă totalitatea pădurilor, a terenurilor destinate împăduririi, a celor care servesc nevoilor de cultură, producţie sau administraţie silvică, a iazurilor, a albiilor pâraielor, a altor terenuri cu destinaţie forestieră, inclusiv cele neproductive, cuprinse în amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990, inclusiv cu modificările de suprafață, conform operațiunilor de intrări-ieșiri efectuate în condiţiile legii, indiferent de forma de proprietate
Suprafaţa pădurilor reprezintă terenurile cu o suprafaţă de cel puţin 0,25 hectare, acoperite cu arbori; arborii trebuie să atingă o înălţime minimă de 5 m la maturitate în condiţii normale de vegetaţie
Masa lemnoasă recoltată reprezintă volumul brut de masă lemnoasă pe picior din partizile aferente anului de producţie pentru care se întocmeşte cercetarea statistică, recoltat până la data de 31 decembrie a anului respectiv. Nu constituie masă lemnoasă recoltată, masa lemnoasă rămasă pe picior
Suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare reprezintă suprafaţa pe care s-au executat tăieri de masă lemnoasă, efectuate în cadrul tratamentelor silvice pentru trecerea pădurii de la o generaţie la alta, prin care se urmăreşte în principal asigurarea regenerării acestora pe cale naturală şi realizarea unor structuri optime sub raport funcţional
Tăierile rase reprezintă extragerea integrală a arboretului bătrân printr-o singură tăiere, regenerarea pădurii realizându-se pe cale artificială, prin împăduriri
Regenerarea reprezintă procesul prin care se instalează o nouă generaţie de arbori forestieri, ce înlocuieşte generaţia vârstnică, proces care se poate realiza pe cale naturală sau artificială.

1 COMENTARIU

  1. Daca s-au taiat 181 mii din care ras 3,4 mii ha, inseamna ca din cele 20 ha pe ora, numai 0,4 ha trebuie plantate. Adica 19, 6 ha au deja regenerare naturala, adica padure. Aritmetica va este potrivnica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.