11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Inițiativa Zero Accidente: „Chiar și o singură viață pierdută în trafic este de neacceptat”

Dată:

Inițiativa națională pentru siguranță rutieră „Zero Accidente” lansează în România vineri, în cadrul Salonului de Motociclete, Accesorii și Echipamente, la Romexpo, conceptul „Viziunea Zero Accidente”.

Vision Zero este o strategie recunoscută la nivel internațional pentru reducerea pierderilor de vieți, a rănirilor grave în trafic și implicit pentru creșterea siguranței și mobilității, pentru cetățeni și companii.

Inițiativa este lansată în premieră în România de Dan M. Costescu, fost ministru al Transporturilor.

Care sunt pilonii siguranței rutiere

Conceptul reunește specialiști din diverse domenii care livrează soluții concrete pentru multe din problemele de siguranță identificate în țară.

Sunt abordați sistematic cei cinci piloni ai siguranței rutiere: infrastructura, vehiculul, participantul la trafic, intervenția post-accident și managementul siguranței.

Membrii inițiativei acționează pentru implementarea soluțiilor, ghidați de principiul fundamental al Viziunii Zero Accidente: „Chiar și o singură viață pierdută în trafic reprezintă o situație de neacceptat!”.

Ce vor inițiatorii

„Zero Accidente” intenționează să schimbe atitudinea și practicile la nivel național față de siguranța în trafic și, despărțindu-se de mentalitățile învechite, propune o nouă abordare:
– greșelile umane există și trebuie ținut cont de ele
– pierderile de vieți pot fi evitate dacă infrastructurile sunt proiectate să prevină sau compenseze erorile umane
– sistemul rutier e răspunzător pentru protecția individului
– nu este scump să salvăm vieți.

În prezent, pe străzile și șoselele României, aproape 2.000 de persoane sunt ucise și 9.000 sunt grav rănite anual în accidente de circulație care în realitate pot fi prevenite.

Dintre acestea peste 3% sunt motocicliști. România, cu 100 de morți la 1 milion de locuitori, este din păcate departe de media Europeană de 49 de decese sau de media de sub 25 de decese a țărilor nordice, care au dezvoltat conceptul Vision Zero.

În cadrul Salonului Motociclete, Accesorii și Echipamente sunt prezentate măsuri concrete pentru prevenirea accidentelor de motocicletă sau pentru evitarea pierderilor de vieți sau a rănirilor grave când accidentele au totuși loc:
– Asigurarea aderenței drumurilor și menținerea marcajelor
– Evitarea capcanelor pentru motocicliști prin mentenanță corespunzătoare
– Instalarea protecțiilor moto pentru parapetele din curbe.

„Doar lucrând împreună putem evita pierderea sau alterarea gravă a vieții, cauzate de accidente. Vă așteptăm să aderați la noua Viziune Zero Accidente, înscriindu-vă pe platforma www.visionzero.ro în grupul celor care tratează cu seriozitate pierderile de vieți și rănirile pe șosele și în localități”, arată un comunicat al promotorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...