6.5 C
București
joi, 23 martie, 2023

INS raportează că numărul pensionarilor a scăzut cu 21.000, la 5,2 milioane de persoane, în anul 2018 față de 2017

Dată:

În anul 2018, numărul mediu de pensionari a fost de 5,2 milioane de persoane, în scădere cu 21.000 de persoane faţă de anul precedent, arată un comunicat transmis de Institutul Național de Statistică – INS.

În schimb, „numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,68 milioane de persoane, în creṣtere cu 6.000 de persoane faţă de anul precedent”.

Pensia medie lunară: 1.172 de lei, în creștere cu 9,6%

„Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de  pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1) a fost de 1.172 de lei, în creṣtere cu 9,6% faṭă de anul precedent”, menționează INS.

De asemenea, „pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.126 de lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,9%, comparativ cu 52,8% în anul precedent)”.

Venitul real al pensionarilor a crescut – statistic – cu 5%

Potrivit INS, „indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 105%”.

Asta înseamnă o creștere pe medie de 5% a veniturilor pensionarilor în raport cu media generală a scumpirilor / inflația / din statisticile oficiale.

Pe ce asigurări se bazează pensionarii

INS a mai raportat că, în anul 2018, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90% din totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,1%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2018, a fost de 943.200 de persoane, din care:
– 765.800 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 16,3% din totalul pensionarilor din această categorie;
– 169.400 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 50,5% din totalul acestora;
– 8.000 de persoane din sistemul militar, reprezentând 4,5% din totalul acestei categorii.

Nouă pensionari la 10 salariați. Dar asta e numai media națională

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10.

„Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari pentru 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari pentru 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 pentru 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 pentru 10 în Botoṣani ṣi Călăraṣi”.

Totodată, „pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 531 de lei – 903 lei în judeţul Botoṣani, 909 lei în Giurgiu, 930 lei în Vrancea, faţă de 1434 lei în Municipiul Bucureşti, 1427 lei în Hunedoara ṣi 1343 lei în judeṭul Braṣov”, a mai comunicat INS.

În terminologia statisticienilor:
Pensia reală exprimă „contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă întro anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determină luând în calcul sumele corespunzătoare pentru pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI”
Pensia medie lunară reprezintă „dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie” și se calculează „prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenţi în plată în trimestrul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 12 (luni)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...