Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, cu sprijinul Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, cea de a XI-a ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată, colaborării comercial-economice cu această ţară. Este primul eveniment din acestă serie organizat după mutarea CCIB în sediul istoric.
„Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede şi pentru anii următori abordarea cu prioritate a pieţelor din afara Uniunii Europene, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi nordul Africii, iar dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Iranul, o ţară cu un potenţial economic foarte ridicat şi de care ne leagă o lungă tradiţie, reprezintă o prioritate pentru noi. În mod firesc, evenimentul de astăzi va fi urmat de organizarea unei misiuni economice în Iran, încurajaţi fiind nu numai de interesul pentru dialog şi cooperare manifestat astăzi, ci şi de creşterea consistentă a schimburilor comerciale româno-iraniene consemnată anul trecut”, a declarat în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.
În cadrul acestei ediţii, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Excelenţa Sa Hamid Moayyer, ambasadorul extraordinar şi plenopotenţiar al R.I. Iran în România; Mojtaba Ramezani, ataşat economic în cadrul Ambasadei Iranului la Bucureşti; Bogdan Filip, directorul Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa din Ministerul Afacerilor Externe (MAE); deputatul Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, preşedintele Camerei pentru diplomaţie comercială cu R. I. Iran, şi cu Ovidiu Costea, consilier responsabil pentru relaţiile comercial-economice cu această ţară (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat). Cu acest prilej, Ghiorghe Dabu, director general, a prezentat participanţilor un proiect de succes, investiţia iraniană în fabrica de tuburi şi fitinguri GrandPipe SRL România), situată în Buftea, judeţul Ilfov.
Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Iranul; potenţialul economic al acestei ţări; domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare; recomandări pentru proiecte de investiţii. În ceea ce priveşte posibile domenii de cooperare, potrivit ES Hamid Moayyer, industria petrochimică, petrolul şi gazele naturale, transportul aerian, maritim si pe calea ferata, sectorul bancar şi de asigurări, industria energetică, agricultura, tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, protecţia mediului sunt sectoare în care se pot dezvolata proiecte semnificative. Pe lângă acestea, deputatul Virgil Popescu a evidenţiat turismul, domeniu în care ambele ţări au un potenţial extraordinar, dar valorificat insuficient. Directorul MAE, Bogdan Filip, a subliniat faptul că la nivel guvernamental consolidarea relaţiilor cu R. I. Iran constituie o prioritate. În context, a punctat faptul că, la nivelul anului trecut, exportul românesc către piaţa iraniană a fost egal cu valoarea însumată a exporturilor realizate în această ţară de Bulgaria, Polonia şi Ungaria.
Schimburile comerciale bilaterale româno-iraniene au înregistrat la 31 decembrie 2016 o valoare de 485 milioane USD (în creştere cu 128% faţă de anul precedent), din care exporturile româneşti s-au cifrat la 369 mil. USD (+83%), iar importurile la 116 mil. USD (în creştere cu aproape de nouă ori, comparativ cu 2015). Tendinţa de majorare a comerţului bilateral s-a menținut și în prima lună a acestui an.
Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, India, Bosnia-Herţegovina, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.