7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

INTERVIU | Doctorul pneumolog Cristian Oancea: „Țigările electronice nu sunt un factor cauzator pentru afecțiunile pulmonare”

Dată:

În ultima perioadă s-au iscat unele controverse legate de afecțiunile pulmonare ale mai multor persoane din județul Timiș, întrucât presa locală a relatat că acei pacienți s-au îmbolnăvit din cauză că ar „consuma” țigări electronice. Pe site-ul publicației „Renașterea bănățeană” au fost citate, în acest context, câteva afirmații ale renumitului doctor Cristian Oancea, medic primar pneumolog, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologice „Victor Babeș” din Timișoara, care induceau teza că țigările electronice ar fi cauzat acele afecțiuni.

Pentru a lămuri lucrurile, REVISTA PATRONATELOR i-a solicitat aceluiași medic un scurt interviu, iar dr. Cristian Oancea a avut amabilitatea de a ne răspunde la întrebări. Consemnăm, în continuare, dialogul nostru.

REVISTA PATRONATELOR: Considerați că afirmațiile Dvs au fost citate corect în „Renașterea Bănățeană”?
dr Cristian Oancea: În ceea ce privește acel articol (și am mai spus atât în presa scrisă, cât și la TV), vreau să se consemneze faptul că a fost factor agravant (cauzând complicații) și nu cauzator. Pentru a afirma dacă acest lucru a fost un factor cauzator trebuie realizate studii susținute, care țin și de genetica moleculară. În acest moment, aceste studii se pot realiza doar în anumite centre. Personal, fiind racordat prin natura meseriei la literatura de profil mi-au atras atenția anumite specificații clinice care nu se corelau cu practica uzuală cu care ne confruntăm. Este posibil ca, interviul fiind telefonic, să nu se fi înțeles prea bine acest aspect.

RP: În cazurile la care v-ați referit, cauza afecțiunilor este în mod cert „consumul” de țigări electronice, sau a fost un cumul de factori printre care și acesta?
dr Cristian Oancea: La cazurile la care m-am referit am zis „posibil”, și nu cert, urmând să fim atenți pe viitor la anamneza tabagică în ceea ce privește consumul de țigări electronice. Ce ne-am putut da seama este că a fost un factor agravant, cauzând niște complicații pulmonare îngrijorătoare. Din fericire, pacienții trăiesc. Nu a fost vorba de pneumonii nosocomiale, cum am mai văzut unele „păreri”. De asemenea, un fenomen îngrijorător cu care ne confruntăm în anamneza pacientului care fumează acest gen de țigară este faptul că ei se recunosc ca „nefumători” și de foarte multe ori nu declară acest lucru când îi întrebăm.

RP: Pe ce studii/rapoarte/analize vă bazați?
dr Cristian Oancea: Toate studiile/rapoartele (s.a.m.d.) au la bază experiența clinică cu pacientul. Practic, observațiile clinice duc la aprofundarea unui subiect în lumea medicală. Momentan, experiența noastră este pe două cazuri, posibil și un al treilea.
RP: Ce substanțe din dispozitivele electronice pentru fumat sunt cele mai nocive și care este acțiunea lor? (mai pe înțelesul media)
dr Cristian Oancea:
În ceea ce privește cât de nocivă este țigara electronică, deja sunt studii publicate care indică substanțele toxice care pot determinat tot felul de complicații pulmonare. Concentrațiile acestor substanțe diferă de la firmă la firmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...