2.6 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Isărescu: Piața muncii este tensionată, mărirea salariului minim și exagerarea cu creșterile salariale la bugetari sunt riscante pentru inflație | DOCUMENTE

Dată:

Tensiunile de pe piața muncii pun presiune pe mărirea salariilor, dar necorelarea acestora cu gradul de calificare și cu productivitatea, ca și majorarea salariului minim și exagerarea în cazul creșterilor salariale din sectorul public reprezintă un risc pentru inflație, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Piața muncii rămâne tensionată. Este o preocupare pentru noi și cred că este o preocupare pentru toți. Și pentru oamenii de afaceri, sectorul corporatist, întreprinderi mici și mijlocii, factorii decizionali. Este o chestiune care trebuie să ne preocupe. Avem un indicator de necorelare a calificărilor de pe piața muncii destul de îngrijorător. Nu se corelează calificările cu necesitățile angajatorilor și aceasta alimentează ritmul infernal de creștere a salariilor”, a subliniat guvernatorul BNR, la conferința de prezentare a Raportului asupra Inflației.

Majorările pentru bugetari – „Mai întâi să le vedem”

Referindu-se la majorările salariale pentru bugetari, anunțate recent de Guvern, Mugur Isărescu a spus: „Să le vedem mai întâi. Dacă vor fi exagerate, și depinde la ce te gândești când folosești cuvântul „exagerat”: care este grupa de personal bugetar, ce pondere au în totalul cheltuielilor bugetare, cum le compensezi, vor împinge mai mult prețurile în sus. Acestea sunt riscurile, dar mai întâi să le vedem”.

Unde duc necorelările de pe piața muncii

Guvernatorul a atras atenția și asupra tensiunilor de pe piața muncii, precizând că necorelarea dintre calificările disponibile pentru potențiali angajați și cele de care au nevoie companiile influențează majorarea salariilor.

Mugur Isărescu a mai precizat că, și în cazul în care nu s-ar majora salariul minim, oferta de piața muncii nu este corelată cu cererea.

Chiar dacă nu s-ar majora salariul minim sau nu ar interveni Guvernul în acest sens, tensiunile de pe piața muncii cresc pe cele două paliere: 1. lipsa generală de forță de muncă, adică migrație, și diferențe salariale dintre noi și cei unde migrează forța de muncă; și 2. datorită necorelării – oferta de piața muncii nu este corelată cu cererea. Sunt două probleme structurale. Este posibil să avem abateri de la corelația la care ținem, cea între productivitate și salariale, determinată de presiunile de pe piața muncii, nu numai din majorarea salariului minim.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Prognoze de inflație: 3,5% în 2018 și 2,9% în 2019

Potrivit noului Raport, BNR își menține prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 3,5%.

În schimb, banca centrală a revizuit în sus, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea pentru finele anului viitor, până la 2,9%.

„Păstrăm prognoza de 3,5% pentru decembrie 2018, cu unele riscuri”, a precizat Mugur Isărescu, artăgând atenția și asupra așteptărilor privind inflația, exprimate de agenții economici și de analiștii bancari, care „s-au temperat”

Potrivit datelor publicate în 10 octombrie de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a scăzut uşor la 5,03%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55%, cele alimentare cu 4,44%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,54%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni din acest an a fost de 0,3%, faţă de 0,1% în perioada similară din 2017.

Ce factori influențează inflația

Mugur Isarescu a precizat că prognoza este influențată de factori exogeni, cum ar fi pretul țițeiului, al combustibilului, dar și în urma tensiunilor de pe piața muncii sau a salariilor care pot fi împinse dincolo de creșterea productivității.

În fine, guvernatorul a reamintit ce a afirmat recent, respectiv că din cauza migraţiei România este într-o „situaţie dilematică”. Oficialul BNR a subliniat că, în aceste condiţii, este înţelept să nu fie agravată situaţia. „Comentariul meu se opreşte aici. Discutaţi cu oricare angajator – are probleme şi cu salariul minim, şi cu forţa de muncă”, a mai spus Isărescu.

Negocierile dintre companii şi angajaţii care au plecat în străinătate sunt tensionate şi că, în ciuda unor salarii propuse mai ridicate decât cel minim, aceştia tot nu se întorc. „Problema aceasta structurală nici nu ştiu de unde să o apuc. (…) Nici nu ştiu cum este mai bine”, a mai spus Mugur Isărescu.

DOCUMENTE
Prezentarea guvernatorului BNR Mugur Isărescu poate fi descărcată de AICI
Noul Raport asupra Inflației poate fi descărcat de AICI

Odată cu adoptarea noului Raport asupra Inflației, Consiliul de Administrație al BNR a decis, în ședința din 6 noiembrie, următoarele:
• Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;
• Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;
• Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...