5.8 C
București
marți, 28 martie, 2023

La revedere, patronate! Bugetul pe 2019 se construiește fără distinsa Dumneavoastră consultare!!

Dată:

Într-o țară normală, comunitatea de afaceri este – oficial sau neoficial – partenerul care pune cuțitul în coasta Executivului când acesta elaborează politicile economice ale statului. Și, cu atât mai mult, când pregătește bugetul de stat pe un anumit an. Într-o țară europeană, bugetul unui stat membru UE nici măcar nu se poate concepe/creiona – oficial sau neoficial – fără consultarea comunității de afaceri. În România, patronatele și asociațiile de business / „comunitatea de afaceri”, cum s-ar numi oficial / sunt un fel de cârpă de care se șterge Guvernul după ce umple de sânge politica economică, inclusiv bugetul de stat. REVISTA PATRONATELOR nu admite starea asta letargică, malefică, a business-liderilor și pune lanterna chiar pe ei!!

Chiar din prima zi după (atenție, după) anunțarea proiectului de buget pe 2019, au curs reacțiile „patronatelor” și „asociațiilor de business” care au – practic – desființat elucubrațiile Palatului Vicoria. Ce să zic, „Senzațional”!!

Unde ați fost, măi, eroilor, înainte de anunțarea acestor cifre?
Ce veți face, măi, eroilor, față cu aceste cifre?
Ce veți face, măi, eroilor, după ce aceste cifre se vor transpune în viața economiei, a firmelor și societății românești? În viața membrilor voștri care au cotizat pentru ca voi, eroilor, să contracarați astfel de prostii?
Ce veți face, ca aceste cifre să nu devină fapte?

N-ați fost niciunde, până pe 31 ianuarie! Nici nu puteați fi (de ce nu puteați fi?) niciunde până pe 31 ianuarie! (precizare: 31 ianuarie a fost ziua în care Guvernul a publicat oficial principalele date privind bugetul pe 2019)

Ce eroice, cât de meseriașe au fost comunicatele voastre de presă de după comunicarea proiectului de buget! Ce tari, conferințele voastre de presă!!

Era cât-pe-ce să se sparie Întregul Executiv de reacțiile voastre! Aproape să dea pe spate „experții” Guvernului în fața argumentelor voastre! Noroc că toate astea au venit după publicarea proiectului de buget pe 2019, că altfel cine știe ce extra-episod din „Unde ești Tuu / Scooby-Doo??” s-ar fi derulat pe ecranele de desene animate ale economiei!!

Reamintesc, mai jos, principalii indicatori care fac ca bugetul de stat pe 2019 să nu fie pe placul „mediului de afaceri”, dar pe care n-ați catadicsit să-l contestați pe când nu era chiar conturat. Pe când puteați să-l contracarați, măi, eroilor patronali, ca „lideri” ai biznisului, într-un (contra)parteneriat cu „meseriașii” Executivului:
– Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB
– Cheltuielile – la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB
– Va rezulta, astfel, un deficit bugetar de 26,1 miliarde de lei (2,55% din PIB), cu condiția ca Produsul Intern Brut să fie cel estimat, adică 1.022,5 miliarde de lei.

La revedere, patronate! Bugetul pe 2019 se construiește fără distinsa Dumneavoastră consultare!!

P.S. – Dacă publicația noastră se numește REVISTA PATRONATELOR, nu înseamnă că avem „în spate” vreun patronat. Nici nu ar fi deontologic așa ceva.
Suntem, în schimb, o platformă de știri patronale și – mai ales – o lanternă, probabil nedorită, pusă pe partea întunecată a acestui sector.

2 COMENTARII

  1. M-am uitat pe fotografia de mai sus cu hartii de cate un leu, sa-i iubim si sa vizualizam leul chiar LEU, asa a fost si va mai fi!! Am raspunsuri mici fata de o revista asa importanta, dar , ca in viata, din pasi mici se poate ajunge la perceptii profunde. Chiar ma entuziasmeaza revista, imi pare bine ca am pus-o in lista…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...