21.1 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Lista măsurilor care intră în vigoare de la 1 ianuarie și în cursul anului 2019

Dată:

Data de 1 ianuarie 2019 este prevăzută ca termen de intrare în vigoare pentru mai multe măsuri fiscale, bugetare sau birocratice care vor aduce schimbări semnificative în viața românilor – firme și populație.

REVISTA PATRONATELOR vă propune o detaliere a acestor măsuri, dar și a celor despre care știm încă de acum că se vor aplica mai târziu, în cusul anului 2019.

Salariul minim brut pe economie se diferențiază și se majorează
Salariul minim brut pe economie se diferențiază pe categorii.
Pentru angajații cu studii medii, salariul minim se majorează, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 de lei
Pentru angajații cu studii superioare, salariul minim crește la 2.350 de lei.
Pentru angajații din construcții, salariul minim creşte la 3.000 de lei.
Și angajaţii din sistemul public vor avea salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. Majorarea va fi de 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

Mai mult roaming gratuit în țările UE și SEE
Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a decis recent ca suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE să scadă, în timp ce volumul de consum rezonabil va creşte cu 25% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.
Astfel, suprataxa pentru date scade cu 25%, din 1 ianuarie 2019 (de la 6 la 4,5 euro/GB), în timp ce suprataxa pentru apelurile primite se reduce, din 3 ianuarie, cu aproximativ 7%, de la 0,91 la 0,85 eurocenţi/minut.
La nivel naţional, tot începând cu data de 3 ianuarie 2019, nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS S.A. este autorizată să o perceapă propriilor clienţi pentru apelurile primite în roaming în SEE, în condiţiile prevăzute în Decizia preşedintelui ANCOM, scade de la 0,91 la 0,85 eurocenţi/minut.
Țările SEE sunt statele membre UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Apare „Taxa pe lăcomie” în sistemul bancar
Guvernul a decis recent impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR la 3 și 6 luni mai mare de 2%, instituind aşa-numita „Taxă pe lăcomie”.

Benzină cu mai mult biocarburant
De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializată pe piaţa din România va conţine 8% biocarburant, faţă de 4,5% până acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Parlament în toamna anului 2018.

Îngheață preţul gazelor și curentului electric livrate populației
Guvernul a aprobat recent îngheţarea preţului gazelor timp de trei ani, începând cu 1 aprilie 2019.
„În perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili”, arată Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Executiv la 21 decembrie.
Totodată, va fi îngheţat preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va elabora o metodologie în acest sens, în luna ianuarie 2019.

Taxe mai mari pe cifra de afaceri
De la 1 martie 2019, contribuţiile datorate de companiile energetice la ANRE vor creşte la 2% din cifra de afaceri, față de 0,1% în prezent.
Şi operatorii din sectorul telecom vor plăti către ANCOM o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% în prezent.
În sectorul jocurilor de noroc, taxa pe cifra de afaceri crește la 2%.

Vouchere de vacanţă se vor acorda, bugetarilor, şi în 2019
La începutul lunii decembrie 2018, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunțat că voucherele de vacanţă le vor primi toţi bugetarii în 2019 şi se vor da sub aceeaşi formă ca în 2018.
„Se vor da la fel ca anul acesta, tip voucher, chiar dacă în Legea salarizării s-a trecut că se dă o sumă de bani. Va fi la nivel de 1.450 de lei pentru toţi bugetarii, fără nici un fel de problemă. A fost o măsură bună şi cu impact foarte important pentru industrie”, a menționat oficialul.

Orele suplimentare nu mai sunt plătite
În perioada 2019-2021, bugetarii nu vor mai fi plătiţi pentru orele suplimentare, urmând ca acestea să se compenseze numai cu timp liber corespunzător.
Excepţie face personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Indemnizaţii de hrană pentru bugetari
Toţi salariaţii de la stat vor primi, începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie.
Acordarea indemnizaţiei de hrană este prevăzută în Legea 15/2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Continuă restituirea taxelor auto
Statul român este obligat să restituie şoferilor taxa auto până la 30 iunie 2019. Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

Pensiile cresc în septembrie
Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 de lei, dar de la 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie va creşte cu 15% şi va deveni 1.265 de lei.

Schimbări în Pilonul II de pensii
Guvernul a mai aprobat, recent, și posibilitatea, pentru cotizanți, de a retrage anticipat bani din fondurile acumulate în conturile lor la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Retragerea s-ar putea obține, pe bază de cerere individuală, după minimum 5 ani de participare.
Tot la Pilonul II de pensii, comisionul de administrare va scădea la 1% de la 2,5%, iar comisionul de 0,05% din active se modifică în funcție de performanță.

Multe dintre aceste propuneri (mai ales suprataxarea în energie și „taxa pe lăcomie”) i-au scandalizat pe liderii asociațiilor patronale și profesionale, organizațiile respective ieșind la rampă cu comunicate dintre cele mai belicoase.
Surpriză sau nu, Guvernul a anunțat că nu renunță la aceste măsuri. Dimpotrivă, Executivul a plusat, menționând că urmează și alte măsuri care „se lucrează” la Ministerul Finanțelor, de exemplu în zona de insolvență sau asupra firmelor care înregistrează capital negativ.

România preia președinția Consiliului UE

În fine, tot de la 1 ianuarie, România va prezida Consiliul UE, până la 30 iunie 2019, în condițiile în care la nivel european vor apărea trei evenimente majore:
– Brexit
– Conturarea bugetului UE pentru perioada 2021-2027
– Euroalegerile.
REVISTA PATRONATELOR va publica în curând o sinteză completă privind rolul pe care va trebui să-l îndeplinească România la președinția Consiliului UE în perioada ianuarie-iunie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...