16.8 C
București
luni, 27 martie, 2023

Manifestul Locuințelor: BUILD EUROPE și Patronatul Societăților din Construcții cer reguli noi pentru producția de case | DOCUMENT

Dată:

Cu ocazia alegerilor europarlamentare, BUILD EUROPE – organizația „umbrelă” a federațiilor naționale de dezvoltatori, planificatori urbani și constructori de locuințe din statele membre UE – intenționează să joace un rol cheie prin Manifestul său pe tema locuințelor, în special a locuințelor la prețuri accesibile, arată un comunicat al Patronatului Societăților din Construcții (PSC) din România, afiliat la BUILD EUROPE.

„Este esențial ca organizația să mobilizeze toți actorii europeni pe o temă care este în centrul preocupărilor cetățenilor europeni, și aceasta în toate statele membre. Iată de ce BUILD EUROPE s-a aflat in 22-24 Mai în București, pentru a celebra munca depusă atât de Președinția României a Consiliului Uniunii Europene, cât și de către Patronatul Societăților din Construcții”, arată comunicatul PSC.

Ce este Manifestul Locuințelor

Acest Manifest este o parte integrantă a transformării organizației, a cărei acțiune este – în opinia președintelui BUILD EUROPE, Marc Pigeon – „de a răspunde aspirațiilor sociale și de mediu ale societății. Aceasta este abilitatea de a face față provocărilor de astăzi care dă legitimitate acțiunilor construirii Europei”.

Soluțiile nu pot funcționa decât dacă politicienii europeni și naționali își dau seama de amploarea crizei locative din Europa, soluția implicând neapărat implicarea cooperării și a actorilor privați și publici pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri.
Marc Pigeon, președintele BUILD EUROPE

Manifestul explorează provocările cu care se confruntă cetățenii europeni în găsirea de locuințe care să răspundă așteptărilor lor.

Această provocare este cu atât mai dificil de rezolvat, deoarece presupune a lua în considerare aspirațiile cetățenilor europeni de a locui în spații adecvate, la un preț accesibil în condițiile în care cererea este cea mai puternică. BUILD EUROPE nu pretinde că oferă o singură soluție, care poate fi aplicată uniform pe teritoriul european.

Dimpotrivă, aceasta propune o gamă de soluții complementare care iau în considerare problema locuințelor într-o perspectivă holistică nouă, care nu mai este gândită separat de mediul de viață al europenilor: ocuparea forței de muncă, educația, cultura, mobilitatea, mediul și planificarea.

Manifestul răspunde problemelor comune țărilor europene. Oferim soluții pentru a răspunde cererii crescânde de locuințe la prețuri accesibile și mobilizării necesare a capitalului privat pentru a sprijini politicile publice.
Filiep Loosveldt, Managing Director al BUILD EUROPE

În prezența reprezentanților Președinției Române la Consiliul UE, Organizația a făcut un pas înainte pentru a se angaja cu oficialii români pentru a sublinia importanța țării în lupta împotriva crizei locuințelor, atât la nivelul UE, cât și la nivel național.

La eveniment au participat 23 lideri ai organizatiilor nationale de dezvoltatori din 9 țări: Franța, Germania, Marea Britanie, Belgia, Malta, Spania, Polonia, Norvegia și România.

Ce vor dezvoltatorii, prin Manifestul Locuințelor – BUILD EUROPE

Manifestul își propune să fie un document de referință privind locuințele în Europa, propunând câteva soluții complementare, între care:
• să desemneze un Comisar european care să se ocupe de planificarea orașelor și a teritoriului și de construcții la nivelul UE;
• crearea unui organism european de observare;
• Alinierea și unificarea protecției mediului înconjurător cu nevoia de locuire;
• încurajarea transformării urbane;
• orașele de dimensiuni medii să fie mai atractive;
• crearea de noi orașe inteligente și verzi;
• sprijinirea campaniilor de comunicare publică / de advocacy publice / pentru a satisface nevoile de locuit;
• accelerarea livrării de noi locuințe;
• crearea unui nou Consiliu european pentru construcții;
• declararea unui moratoriu de 5 ani pentru toate noile reglementări europene privind locuințele noi;
• încurajarea statelor membre să oprească poleirea directivelor UE și să se angajeze în mod activ în evitarea suprareglementării;
• formularea de recomandări specifice fiecărei țări cu privire la aspectele cheie legate de locuințe;
• eliminarea producției de locuințe noi din prevederile referitoare la activitatea speculativă imobiliară a acordurilor „Basel IV”;
• realizarea sistemului deschis drept referință pentru locuințele sociale europene;
• construirea unei coaliții la nivelul întregii UE de sprijin pentru realizarea locuințelor la prețuri accesibile pentru toți cetățenii europeni.

„După o scurtă trecere în revistă a situației actuale, acest manifest prezintă, prin obiective politice, un rezumat al obstacolelor ce împiedică în prezent dezvoltarea unei oferte satisfăcătoare de locuințe în UE. Nu numai că prezintă o serie de propuneri, ci scoate în evidență și cele mai bune practici din diferite țări europene, pentru a aborda problema centrală: Cum putem construi suficiente locuințe care să răspundă aspirațiilor cetățenilor europeni și să fie compatibile cu veniturile lor?”, arată autorii Manifestului Locuințelor, în prefața documentului adoptat la București.

DOCUMENT:
Manifestul Locuințelor, varianta integrală (în limba română), poate fi descărcat de AICI

Despre BUILD EUROPE
BUILD EUROPE este organizația „umbrelă” a federațiilor naționale de dezvoltatori, planificatori urbani și constructori de locuințe din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentând peste 30.000 de dezvoltatori și constructori de locuințe afiliați federațiilor din 10 state.
Obiectivul principal al BUILD EUROPE este, mai presus de toate, de a satisface aspirațiile sociale și de mediu ale comunității. BUILD EUROPE colaborează cu membrii săi pentru a promova abordări politice practice, pentru a construi mai mult, la o mai bună calitate și la un preț accesibil.
Membrii BUILD EUROPE: • Belgium: Union Professionnelle du Secteur Immobilier – Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSIBVS); • France: Fédération Promoteurs Immobiliers (FPI); • France: Union Nationale des Aménageurs (UNAM); • Germany: Bundesverband Freier Immobilien-und Wohnungsunternehmen (BFW); • Ireland: Irish Home Builders Association (IHBA); • Malta: Malta Developers Association (MDA); • Norway: Boligprodusentenes Forening (NHBA); • Poland: Polski Zwiazek Firm Deweloperskich (PZFD); • Romania: Patronatul Societăților din Construcții (PSC); • Spain: Developer and House Builders Association of Zaragoza (ACPZ); • United Kingdom: Home Builders Federation (HBF),  • United Kingdom: National House Building Council (NHBC).

Despre Patronatul Societăților din Construcții – PSC

La nivel european, Patronatul Societăților din Construcții – PSC – este membru al BUILD EUROPE și are următorii reprezentanți în Boardul Director: ▪ Liviu Iulian Simion, Președinte PSC; ▪ Răzvan Niculescu-Aron, Vicepreședinte PSC; ▪ Tiberiu Andrioaiei, Secretar General PSC.
La nivel național, PSC este membru fondator al FPSC – Federație reprezentativă conform Legii 62/2001, membru al UGIR și ACPR, prin FPSC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...