33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Manifestul Locuințelor: BUILD EUROPE și Patronatul Societăților din Construcții cer reguli noi pentru producția de case | DOCUMENT

Dată:

Cu ocazia alegerilor europarlamentare, BUILD EUROPE – organizația „umbrelă” a federațiilor naționale de dezvoltatori, planificatori urbani și constructori de locuințe din statele membre UE – intenționează să joace un rol cheie prin Manifestul său pe tema locuințelor, în special a locuințelor la prețuri accesibile, arată un comunicat al Patronatului Societăților din Construcții (PSC) din România, afiliat la BUILD EUROPE.

„Este esențial ca organizația să mobilizeze toți actorii europeni pe o temă care este în centrul preocupărilor cetățenilor europeni, și aceasta în toate statele membre. Iată de ce BUILD EUROPE s-a aflat in 22-24 Mai în București, pentru a celebra munca depusă atât de Președinția României a Consiliului Uniunii Europene, cât și de către Patronatul Societăților din Construcții”, arată comunicatul PSC.

Ce este Manifestul Locuințelor

Acest Manifest este o parte integrantă a transformării organizației, a cărei acțiune este – în opinia președintelui BUILD EUROPE, Marc Pigeon – „de a răspunde aspirațiilor sociale și de mediu ale societății. Aceasta este abilitatea de a face față provocărilor de astăzi care dă legitimitate acțiunilor construirii Europei”.

Soluțiile nu pot funcționa decât dacă politicienii europeni și naționali își dau seama de amploarea crizei locative din Europa, soluția implicând neapărat implicarea cooperării și a actorilor privați și publici pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri.
Marc Pigeon, președintele BUILD EUROPE

Manifestul explorează provocările cu care se confruntă cetățenii europeni în găsirea de locuințe care să răspundă așteptărilor lor.

Această provocare este cu atât mai dificil de rezolvat, deoarece presupune a lua în considerare aspirațiile cetățenilor europeni de a locui în spații adecvate, la un preț accesibil în condițiile în care cererea este cea mai puternică. BUILD EUROPE nu pretinde că oferă o singură soluție, care poate fi aplicată uniform pe teritoriul european.

Dimpotrivă, aceasta propune o gamă de soluții complementare care iau în considerare problema locuințelor într-o perspectivă holistică nouă, care nu mai este gândită separat de mediul de viață al europenilor: ocuparea forței de muncă, educația, cultura, mobilitatea, mediul și planificarea.

Manifestul răspunde problemelor comune țărilor europene. Oferim soluții pentru a răspunde cererii crescânde de locuințe la prețuri accesibile și mobilizării necesare a capitalului privat pentru a sprijini politicile publice.
Filiep Loosveldt, Managing Director al BUILD EUROPE

În prezența reprezentanților Președinției Române la Consiliul UE, Organizația a făcut un pas înainte pentru a se angaja cu oficialii români pentru a sublinia importanța țării în lupta împotriva crizei locuințelor, atât la nivelul UE, cât și la nivel național.

La eveniment au participat 23 lideri ai organizatiilor nationale de dezvoltatori din 9 țări: Franța, Germania, Marea Britanie, Belgia, Malta, Spania, Polonia, Norvegia și România.

Ce vor dezvoltatorii, prin Manifestul Locuințelor – BUILD EUROPE

Manifestul își propune să fie un document de referință privind locuințele în Europa, propunând câteva soluții complementare, între care:
• să desemneze un Comisar european care să se ocupe de planificarea orașelor și a teritoriului și de construcții la nivelul UE;
• crearea unui organism european de observare;
• Alinierea și unificarea protecției mediului înconjurător cu nevoia de locuire;
• încurajarea transformării urbane;
• orașele de dimensiuni medii să fie mai atractive;
• crearea de noi orașe inteligente și verzi;
• sprijinirea campaniilor de comunicare publică / de advocacy publice / pentru a satisface nevoile de locuit;
• accelerarea livrării de noi locuințe;
• crearea unui nou Consiliu european pentru construcții;
• declararea unui moratoriu de 5 ani pentru toate noile reglementări europene privind locuințele noi;
• încurajarea statelor membre să oprească poleirea directivelor UE și să se angajeze în mod activ în evitarea suprareglementării;
• formularea de recomandări specifice fiecărei țări cu privire la aspectele cheie legate de locuințe;
• eliminarea producției de locuințe noi din prevederile referitoare la activitatea speculativă imobiliară a acordurilor „Basel IV”;
• realizarea sistemului deschis drept referință pentru locuințele sociale europene;
• construirea unei coaliții la nivelul întregii UE de sprijin pentru realizarea locuințelor la prețuri accesibile pentru toți cetățenii europeni.

„După o scurtă trecere în revistă a situației actuale, acest manifest prezintă, prin obiective politice, un rezumat al obstacolelor ce împiedică în prezent dezvoltarea unei oferte satisfăcătoare de locuințe în UE. Nu numai că prezintă o serie de propuneri, ci scoate în evidență și cele mai bune practici din diferite țări europene, pentru a aborda problema centrală: Cum putem construi suficiente locuințe care să răspundă aspirațiilor cetățenilor europeni și să fie compatibile cu veniturile lor?”, arată autorii Manifestului Locuințelor, în prefața documentului adoptat la București.

DOCUMENT:
Manifestul Locuințelor, varianta integrală (în limba română), poate fi descărcat de AICI

Despre BUILD EUROPE
BUILD EUROPE este organizația „umbrelă” a federațiilor naționale de dezvoltatori, planificatori urbani și constructori de locuințe din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentând peste 30.000 de dezvoltatori și constructori de locuințe afiliați federațiilor din 10 state.
Obiectivul principal al BUILD EUROPE este, mai presus de toate, de a satisface aspirațiile sociale și de mediu ale comunității. BUILD EUROPE colaborează cu membrii săi pentru a promova abordări politice practice, pentru a construi mai mult, la o mai bună calitate și la un preț accesibil.
Membrii BUILD EUROPE: • Belgium: Union Professionnelle du Secteur Immobilier – Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSIBVS); • France: Fédération Promoteurs Immobiliers (FPI); • France: Union Nationale des Aménageurs (UNAM); • Germany: Bundesverband Freier Immobilien-und Wohnungsunternehmen (BFW); • Ireland: Irish Home Builders Association (IHBA); • Malta: Malta Developers Association (MDA); • Norway: Boligprodusentenes Forening (NHBA); • Poland: Polski Zwiazek Firm Deweloperskich (PZFD); • Romania: Patronatul Societăților din Construcții (PSC); • Spain: Developer and House Builders Association of Zaragoza (ACPZ); • United Kingdom: Home Builders Federation (HBF),  • United Kingdom: National House Building Council (NHBC).

Despre Patronatul Societăților din Construcții – PSC

La nivel european, Patronatul Societăților din Construcții – PSC – este membru al BUILD EUROPE și are următorii reprezentanți în Boardul Director: ▪ Liviu Iulian Simion, Președinte PSC; ▪ Răzvan Niculescu-Aron, Vicepreședinte PSC; ▪ Tiberiu Andrioaiei, Secretar General PSC.
La nivel național, PSC este membru fondator al FPSC – Federație reprezentativă conform Legii 62/2001, membru al UGIR și ACPR, prin FPSC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...