La baza creşterii numărului de cazuri de hernie de disc cervical din zilele noastre stau răspândirea utilizării calculatorului, munca în aceeași poziție la birou pe perioade îndelungate și lipsa activităților sportive, este de părere doctorul chirurg Cenk Ermol, specialistul în neurochirurgie al Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia. În opinia chirurgului turc, frecvența durerilor cervicale este mai mare la persoanele care muncesc şi afirmă faptul că un volum mare de muncă este unul dintre factorii care influenţează durerea cervicală, însă nu orice durere cervicală este cauzată unei hernii de disc cervical.
Cea mai frecventă este durerea cervicală mecanică
Durerile cervicale apar în special ca urmare a unor cauze mecanice și a afecțiunilor coloanei vertebrale. Cea mai frecventă durere cervicală este durerea cervicală din cauze mecanice. Ne confruntăm foarte des cu pacienți care acuză acest lucru, în special persoane care lucrează mai ales la birou, în poziție aplecată, întreaga zi. Cealaltă cauză frecventă este constituită din micro leziuni traumatice care afectează zona cervicală.
Doctor Cenk Ermol, specialistul în neurochirurgie ale Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia
Durerea se poate intensifica
Extinderea durerii cervicale spre braț și mână, existența unei senzații de amorțire a acestora pot fi simptome ale compresiei unui nerv; altfel spus ale herniei de disc cervical, pentru că mișcările gâtului sunt dureroase, pacientul ar vrea să nu miște gâtul. Din acest motiv, deoarece mușchii gâtului sunt contractați permanent, apar rigidizări musculare pe care le denumim spasm muscular. Această situație face ca durerea să fie și mai intensă. În astfel de situații recomandăm ca tratament analgezice și medicamente de relaxare musculară. Normalizarea mișcării gâtului în cel mai scurt timp posibil va preveni cronicizarea durerii.
Doctor Cenk Ermol
Poate apărea slăbiciunea braţului şi a mâinii
Dr. Cenk Ermol subliniază faptul că este important să nu se confunde orice durere cu hernia de disc cervical. „În cazul herniei de disc cervicale, presiunea exercitată asupra rădăcinii nervoase va duce la durere, amorțirea brațului și a mâinii și câteodată va produce slăbiciunea acestora. Durerea în braț asociată compresiei rădăcinii nervoase poate fi însoțită de amorțeli și lipsa de putere. De cele mai multe ori, durerea la braț are un curs foarte sever. În prima fază a tratamentului durerii din zona cervicală și a brațului cauzate de hernia de disc cervical se recomandă analgezice, medicamente de relaxare musculară și odihnă”, explică doctorul chirurg Cenk Ermol.
Rezultate bune
Specialistul în neurochirurgie de la Medical Park a precizat că, în zilele noastre, operațiile de hernie de disc cervical au rezultate foarte bune datorită testelor noi, a ajutorului microscopului și a metodelor de microchirurgie. „După operația, care durează aproape o oră, pacientul observă că durerea puternică a brațului, care îi afecta dramatic calitatea vieții, a dispărut. Acesta este mobilizat în câteva ore de la operație. A doua zi este externat și în câteva săptămâni își poate relua viața normală. Operația nu este destinată să limiteze viața pacientului, ci dimpotrivă, este destinată să protejeze calitatea vieții acestuia”, conchide doctorul chirurg Cenk Ermol, specialistul în neurochirurgie al Medical Park.
Despre Grupul Internațional Medical Park
Grupul Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia s-a lansat în anul 1995, iar la ora actuală acesta deserveşte pacienţi în peste 30 de spitale situate în 17 oraşe din Turcia. În momentul de faţă este actorul principal al sectorului medical, fiind trataţi peste 70.000 pacienţi din întreaga lume. Indiferent de statul social şi economic, serviciile de acces la asistenţă medicală la standarde internaţionale sunt bazate de principiul „sănătate pentru toţi”. Medical Park monitorizează îndeaproape tehnologii de înaltă clasă şi metode terapeutice la nivel mondial. De asemenea, îşi propune să servească drept model în ştiinţă şi practici inovatoare. Grupul continuă adăugarea de noi membri, în conformitate cu principiul „este dreptul fiecărui popor de a trăi sănătos şi să aibă acces la serviciile de sănătate”. Din anul 2016, România face parte din Grupul Internaţional Medical Park.