33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României, la Forumul Parteneriatului Estic: „Dezvoltarea infrastructurii este esențială”

Dată:

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a recomandat investitorilor din țările Parteneriatului Estic să se concentreze pe dezvoltarea de proiecte strategice regionale pentru căi ferate, porturi și aeroporturi, pentru a accelera dezvoltarea în regiune. Daraban a participat, marți, la cea de-a de-a șasea ediție a Forumului de Afaceri al Parteneriatului Estic (PaE), desfășurată la București.

Evenimentul a reunit oficiali guvernamentali și reprezentanți ai mediului de afaceri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și România, precum și din statele membre ale UE.

Pe agenda de lucru a Forumului de Afaceri au fost incluse dezbateri privind nivelul de interconectare între statele membre, dezvoltarea infrastructurii, industria IT și comerțul electronic.

În cei 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic și după 5 forumuri de afaceri putem afirma că au avut loc evoluții semnificative în țările Parteneriatului Estic. Din 2009, UE a contribuit cu 348 milioane de euro, sprijinind 70.000 de întreprinderi, existând împrumuturi acordate companiilor în valoare de 1,96 miliarde de euro, ceea ce a dus la crearea a 28.000 de noi locuri de muncă. Pe baza experienței Forumului de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, aș sugera partenerilor noștri din țările Parteneriatului Estic să se concentreze pe dezvoltarea de proiecte strategice regionale pentru căi ferate, porturi și aeroporturi, pentru a accelera dezvoltarea în regiune. Un sistem de transport sigur, eficient și durabil este esențial pentru promovarea comerțului dintre țările Parteneriatului Estic și UE.
Mihai Daraban, președintele CCIR

Ce este Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic este o inițiativă comună care implică Uniunea Europeană, statele sale membre și șase parteneri est-europeni: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Scopul acestui parteneriat este construirea unui spațiu comun de democrație, prosperitate, stabilitate și o cooperare între statele membre.

Parteneriatul Estic este o dovadă a consecvenței și dorinței împărtășite de Uniunea Europeană și de partenerii săi estici de a construi împreună un proiect în folosul direct al cetățenilor. Realizările obținute în ultimii 10 ani sunt incontestabile: pe palierul bilateral, UE a semnat Acorduri de Asociere și Acorduri pentru stabilirea unei zone cuprinzătoare de liber schimb, precum și Acorduri de liberalizare a vizelor, convenind astfel formate de cooperare care au facilitat obținerea unor progrese evidente în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. De asemenea, a fost negociat și semnat Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat cu Armenia și se fac progrese pentru finalizarea unui nou acord cu Azerbaidjan.
Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Următoarea ediție, în Georgia

Forumul de Afaceri, organizat în marja Parteneriatului Estic creează o platformă de dialog utilă pentru oficialii guvernamentali și antreprenorii din regiune și Uniunea Europeană, instituții financiare internaționale relevante, precum și pentru agențiile implicate în dezvoltarea schimburilor comerciale.

Ce-a de-a șaptea ediție a Forumului de Afaceri al Parteneriatului Estic va avea loc anul viitor, în Georgia. Eforturile noastre se vor concentra mai ales pe creșterea investițiilor în această zonă, prin promovarea oportunităților oferite întreprinderilor mici și mijlocii, start-up-urilor și inițiativelor din domeniul noilor tehnologii, creând astfel platforma unei dezvoltări economice vizibile şi dinamice. Scopul nostru comun este de a avea aceleași șanse de creștere economică, utilizând instrumentele și cadrele normative ale Uniunii Europene.
Alexander Khvtisiashvili, viceministru – Ministerul Afacerilor Externe din Georgia

Forumul Parteneriatului Estic, ediția 2019, a fost organizat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul Comisiei Europene și în parteneriat cu CCIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...