0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României, la Forumul Parteneriatului Estic: „Dezvoltarea infrastructurii este esențială”

Dată:

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a recomandat investitorilor din țările Parteneriatului Estic să se concentreze pe dezvoltarea de proiecte strategice regionale pentru căi ferate, porturi și aeroporturi, pentru a accelera dezvoltarea în regiune. Daraban a participat, marți, la cea de-a de-a șasea ediție a Forumului de Afaceri al Parteneriatului Estic (PaE), desfășurată la București.

Evenimentul a reunit oficiali guvernamentali și reprezentanți ai mediului de afaceri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și România, precum și din statele membre ale UE.

Pe agenda de lucru a Forumului de Afaceri au fost incluse dezbateri privind nivelul de interconectare între statele membre, dezvoltarea infrastructurii, industria IT și comerțul electronic.

În cei 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic și după 5 forumuri de afaceri putem afirma că au avut loc evoluții semnificative în țările Parteneriatului Estic. Din 2009, UE a contribuit cu 348 milioane de euro, sprijinind 70.000 de întreprinderi, existând împrumuturi acordate companiilor în valoare de 1,96 miliarde de euro, ceea ce a dus la crearea a 28.000 de noi locuri de muncă. Pe baza experienței Forumului de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, aș sugera partenerilor noștri din țările Parteneriatului Estic să se concentreze pe dezvoltarea de proiecte strategice regionale pentru căi ferate, porturi și aeroporturi, pentru a accelera dezvoltarea în regiune. Un sistem de transport sigur, eficient și durabil este esențial pentru promovarea comerțului dintre țările Parteneriatului Estic și UE.
Mihai Daraban, președintele CCIR

Ce este Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic este o inițiativă comună care implică Uniunea Europeană, statele sale membre și șase parteneri est-europeni: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Scopul acestui parteneriat este construirea unui spațiu comun de democrație, prosperitate, stabilitate și o cooperare între statele membre.

Parteneriatul Estic este o dovadă a consecvenței și dorinței împărtășite de Uniunea Europeană și de partenerii săi estici de a construi împreună un proiect în folosul direct al cetățenilor. Realizările obținute în ultimii 10 ani sunt incontestabile: pe palierul bilateral, UE a semnat Acorduri de Asociere și Acorduri pentru stabilirea unei zone cuprinzătoare de liber schimb, precum și Acorduri de liberalizare a vizelor, convenind astfel formate de cooperare care au facilitat obținerea unor progrese evidente în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. De asemenea, a fost negociat și semnat Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat cu Armenia și se fac progrese pentru finalizarea unui nou acord cu Azerbaidjan.
Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Următoarea ediție, în Georgia

Forumul de Afaceri, organizat în marja Parteneriatului Estic creează o platformă de dialog utilă pentru oficialii guvernamentali și antreprenorii din regiune și Uniunea Europeană, instituții financiare internaționale relevante, precum și pentru agențiile implicate în dezvoltarea schimburilor comerciale.

Ce-a de-a șaptea ediție a Forumului de Afaceri al Parteneriatului Estic va avea loc anul viitor, în Georgia. Eforturile noastre se vor concentra mai ales pe creșterea investițiilor în această zonă, prin promovarea oportunităților oferite întreprinderilor mici și mijlocii, start-up-urilor și inițiativelor din domeniul noilor tehnologii, creând astfel platforma unei dezvoltări economice vizibile şi dinamice. Scopul nostru comun este de a avea aceleași șanse de creștere economică, utilizând instrumentele și cadrele normative ale Uniunii Europene.
Alexander Khvtisiashvili, viceministru – Ministerul Afacerilor Externe din Georgia

Forumul Parteneriatului Estic, ediția 2019, a fost organizat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul Comisiei Europene și în parteneriat cu CCIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...