8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Noii și adevărații întreprinzători s-ar putea să înlocuiască „mișcarea” patronală. Poate că așa e mai bine!

Dată:

Unul dintre motivele pentru care am lansat REVISTA PATRONATELOR este credința că patronatele ar putea avea o forță extraordinară în mediul românesc de afaceri. Deocamdată nu este așa, deși mi-aș fi dorit – sau, cel puțin, așa era de așteptat – ca patronatele să fie vocea fermă și imparabilă a oamenilor de afaceri în raport cu autoritățile. Observ, în schimb, cu mare bucurie, că întreprinzătorii particulari – așa cum îi cunosc eu – sunt perfect independenți și politic, și față de autorități, și chiar față de diverse alte constrângeri. Dezvolaltorii de businessuri personale se dovedesc a fi adevărații  lideri ai mediului de afaceri, ei devin principalii vectori de dezvoltare a economiei și a societății românești. Iar cei care s-au autoproclamat în ultimii (25-30 de) ani ca fiind „lideri patronali” ar cam trebui să stea la coadă în urma owner-ilor reali ai zilelor noastre, dacă nu chiar să plece acasă.

Până una-alta, remarc – repet, cu mare bucurie – că în locul prăfuitei (de fapt, inexistentei) mișcări patronale „clasice” se ridică un altfel de curent de lucru, care nu este patronal în sensul tradițional/legislativ, dar care este mult mai eficient în raport cu autoritățile.

Sunt întreprinzătorii, măi, liderilor patronali! Sunt, dacă vreți, „Startup-iștii”! Sunt cei care – pe cont propriu, cu riscuri greu de imaginat și de contabilizat – sparg pur și simplu cutumele care încă mai domină mediul de afaceri! Care distrug fără milă idioțeniile și elucubrațiile pe care oficialii de la butoanele patronatelor, ale sindicatelor și ale economiei oficiale încă le mai vehiculează.

Cum le sparg? Luați de-aici câteva exemple:
– Un întreprinzător care pleacă pe cont propriu NU accesează creditele bancare cu care se laudă bancherii c-ar fi pe-aproape de startup-uri. Ia ghici, de ce nu le accesează!? (indicii/ponturi: băncile nu riscă nimic, garanții nexam, fără istoric n-ai ce căuta la ușa băncii, cele mai multe startup-uri sunt „nebancabile”, normele BNR sunt drastice, „neica-nimeni cu o idee” nu poate primi finanțare bancară etc.)
– Un întreprinzător care pleacă pe cont propriu nu primește argumentele necesare să se înscrie într-o asociație patronală – lucru pe care noi îl considerăm foarte grav – nu pentru că n-ar ști ce avantaje are, ci pentru că a văzut ca fiind fără rost o astfel de înscriere! Atenție: Asociația patronală trebuie să AJUTE un nou-venit, să-l sprijine, dar realitatea arată că asociația/breasla respectivă n-are cum
– Un întreprinzător care pleacă pe cont propriu NU mai așteaptă de la stat să se lanseze diverse „programe de finanțare” ale Guvernului sau ale unor agenții guvernamentale; dimpotrivă, el face – pe bună dreptate – mișto de ele, arătând că astfel de „ajutoare” sunt destinate de fapt prietenilor de partid, nu antreprenorilor. Vreți dovada? Uitați-vă pe OLX, ce bine se vând/ofertează/tranzacționează „afacerile” lansate cu „Start-up Nation”!
– Un întreprinzător care pleacă pe cont propriu nu stă după mișcarea patronală, să-l apere/reprezinte în raport cu autoritățile. Pur și simplu, cotizația aceea simbolică de 10-20 de lei pe lună sau, respectiv, 100-150 de lei pe an, NU este o cheltuială utilă (!) Mai bine să plătească o persoană de serviciu cu acești bani, ca acea persoană să-i facă curățenie în sediu, decât să vă plătească vouă – patronate/federații/confederații patronale dovedite ca fiind inutile – banii aceștia fără nici un rost! Cine – lider patronal mai „de sus” sau mai „de jos” – încă n-a înțeles acest calcul simplu la nivel de firmă n-are decât să plece acasă! Azi o spunem noi, REVISTA PATRONATELOR; mâine/poimâine, v-o va spune piața și viața!

Tendințe în mediul de afaceri? Și ce dacă!? Nicio reacție de la patronate!

Observ că n-a văzut nimeni, dar absolut nimeni din lumea patronală, această tendință care arată că startup-urile cresc, în timp ce IMM-urile deja existente, membre ale învechitelor patronate, se cam duc de râpă.

OK, distinși lideri patronali, ați văzut sau nu că IMM-urile „clasice” se cam duc de râpă? Nici n-aveați cum să vedeți, pentru că voi aveți membri doar pe hârtie.

Sau, mai grav, voi nu aveți cum să monitorizați lucrurile – pentru că, de fapt, voi nu existați! Măcar marile tendințe din economie să le vedeți…

Toate statisticile, publicate și de presa economică, da chiar și de autorități, arată scăderi dramatice ale numărului de firme – voi, patronate de carton, nimic, nicio reacție!

Vă zicem noi – de la REVISTA PATRONATELOR – ceva, din „scurta” noastră experiență (care deja nu mai e tocmai „scurtă”): În ultimele luni, cu doar câteva excepții, nu am primit aproape nicio știre patronală; în schimb, am primit cîteva zeci de știri despre startup-uri – unele că abia s-au înființat, altele că au primit finanțări europene… Acolo e activitate; la voi – liniște!

Să nu vă mire că în curând vom da știri – triste, cel puțin din punctul nostru de vedere – despre desființări de patronate, federații și chiar confederații patronale! Nu ne dorim asta, dar nu e nici neapărat exclus acest scenariu.

Lasă, că vin din urmă startup-urile, și-apăi dacă astea se vor mai și uni într-o formă asociativă, apoi atunci să vezi mișcare cu adevărat patronală!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...