12.8 C
București
miercuri, 26 martie, 2025

O nouă minivacanță: 15-18 august. După ziua liberă de Sf. Maria, 15 August, se va face punte cu weekend-ul 17-18 august

Dată:

Ziua Marinei (Sf. Maria) va cădea în 2019 joi, 15 August, și va fi liberă, apoi va veni weekend-ul 17-18 august; ziua de 16 va fi liberă și astfel se va face o punte de zile libere de la 15 la 18 august, a anunțat joi ministrul Muncii, Marius Budăi, la o întâlnire cu mediul de afaceri.

Răspunzând la o constatare că „în România sunt prea multe zile libere”, exprimată de un lider patronal, ministrul Marius Budăi a fost de acord „de principiu” cu această idee, dar a menționat că nu se va putea evita „puntea” din 15 august.

„Dumneavoastră aveți dreptate, dar în curând au să vină investitorii din turism și vor cere altceva. De exemplu, ziua de 15 August este liberă și cade joi. Este de așteptat ca în vinerea aceea să facem punte. Nu am pus încă proiectul normativ, dar mă aștept ca investitorii din turism să ne ceară această punte”, a spus Marius Budăi, lăsând să se înțeleagă că în perioada 15-18 va fi practic o minivacanță.

Ministrul Muncii a participat la lansarea celei de-a 17-a ediții a Cartei Albe a IMM-urilor, editată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), și la o dezbatere care a urmat conferinței de prezentare a lucrării.

Liberele de peste an cumulează două luni

În cadrul dezbaterii, liderul CNIPMMR pentru Regiunea Sud-Est, Marian Filimon, i-a semnalat ministrului Muncii că liberele de peste an cumulează două luni.

„Cu tot cu concediile de odihnă, liberele și sărbătorile de peste an, mai ales cu punțile acestora, însumează două luni de zile nemuncite, dar plătite”, a spus liderul patronal. „Și, să fim serioși, acele zile de punte nu le mai recuperează nimeni, nici măcar la stat”…

Ca răspuns, ministrul Muncii a fost de acord cu această remarcă, acceptând că respectivele punți „creează sincope chiar și în unele instituții ale statului”, dar a menționat că investitorii din turism sunt foarte atenți la aceste perioade și cererea lor este greu să nu fie luată în seamă.

CNIPMMR – confederație patronală reprezentativă la nivel național – a lansat joi, la Hotelul Intercontinental din București, cea de-a 17-a ediție a Cartei Albe a IMM-urilor din România – o lucrare de amplă cercetare economică asupra sectorului de întreprinderi mici și mijlocii conținând date în timp real (pe 2019) privind mersul afacerilor și opiniile întreprinzătorilor.

La evenimentul de lansare au participat premierul Viorica Dăncilă, miniștrii Marius Budăi (Muncă) și Eugen Teodorovici (Finanțe), alte oficialități guvernamentale, liderii la vârf ai CNIPMMR – președintele Florin Jianu și președintele de onoare, prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu – și liderii din teritoriu, ca și președinții unor federații și confederații patronale relevante pentru sectorul IMM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.