25.3 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Paradox pe piața muncii: Angajatorii nu găsesc oameni, dar șomajul crește și ocuparea populației scade. Peste 250.000 de români apți de muncă au dispărut din statistici

Dată:

Statisticile oficiale arată că în trimestrul IV 2018 rata șomajului a crescut la 4,1%, iar rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 64,5%, în scădere faţă de trimestrul anterior. Toate astea, în condițiile în care angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă.

„În trimestrul IV 2018, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,5%, cu 0,5 puncte procentuale sub ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020”, arată un comunicat transmis vineri de Institutul Național de Statistică – INS.

Unde au dispărut câteva sute de mii de români apți de muncă?

În al patrulea trimestru al anului 2018, populaţia activă a României era de 8,95 milioane de persoane, din care 8,58 milioane erau persoane ocupate şi 368.000 erau şomeri.

Pentru comparație, în trimestrul anterior, populaţia activă a României era de 9,21 milioane de persoane, din care 8,85 milioane erau persoane ocupate şi 357.000 erau şomeri.

Așadar, în a doua jumătate a anului trecut (trimestrele 3-4) populația activă a scăzut cu 260.000 de persoane, populația ocupată a scăzut cu 270.000 de persoane și numărul șomerilor a crescut cu 11.000 de persoane.

Reamintim că patronatele din domeniul construcțiilor estimează necesarul de forță de muncă neacoperit la 600.000 de persoane, iar angajatorii din turism – la 500.000 de persoane, ca să nu mai vorbim de criza de forță de muncă din agricultură și industrie.

Ocuparea populației apte de muncă a scăzut cu 1,7%

Potrivit INS, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul IV al anului 2018, de 64,5%, în scǎdere faţă de trimestrul anterior cu 1,7 puncte procentuale.

Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (72,7% faţă de 56,0% la femei) şi la persoanele din mediul urban (65,9% faţă de 62,7% în mediul rural).

Atenție la (ne)ocuparea tinerilor!

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de doar 23,8%. „Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (16,3%) în rândul tinerilor (15-24 ani)”, mai arată datele INS.

Per ansamblu, la nivel național, rata şomajului în trimestrul IV 2018 a fost de 4,1%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,1 puncte procentuale (4,6% la bărbaţi faţă de 3,5% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 1,2 puncte procentuale (4,8% în mediul rural, faţă de 3,6% în mediul urban).

În terminologia statisticienilor, rata de ocupare reprezintă „ponderea populaţiei ocupate din grupa de vârstă x în populaţia totală din aceeaşi grupă de vârstă x”, iar rata şomajului reprezintă „ponderea şomerilor în populaţia activă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...