13.2 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Patronatele din sectorul alimentar și Ministerul Comerțului vor promova România la târgul agricol ANUGA Köln 2019

Dată:

„O viață sănătoasă” este unul dintre cele trei mesaje pe care România le va propune la târgul internațional ANUGA 2019, care va avea loc în Köln, Germania, în perioada 5-9 octombrie 2019 în cadrul complexului expozițional Koelnmesse. Participarea României este organizată de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, împreună cu patronatele de ramură – Romalimenta și Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc, APAR.

„ANUGA reprezintă cel mai important eveniment mondial al sectorului agroalimentar din acest an. România va fi reprezentată de 74 de producători din domeniul industriei agroalimentare care vor expune pe o suprafață de peste 925 mp în secțiunile specializate Meat, Fine Food, Bread & Bakery și Organic”, arată un comunicat al APAR.

Cine sunt reprezentanții României

Producătorii români vor prezenta oferta de carne și preparate din carne, produse de morărit, panificație și patiserie, produse lactate, dulciuri, conserve legume/fructe, produse bio, sucuri naturale, bere etc.

Dintre brandurile expuse vor face parte Coco Rico, Agrisol, Senapan, Albrau, Râureni, La Provincia, Betty Ice, Cristim, Boromir, Kosarom, Pambac, De la Fermă, Doripesco, Agricola Bacău, Pirifan, Romaqua, Toneli, Moldovan, Accasa, Orlando, Scandia Sibiu, Five Continent, Zimbria.

Conceptul de pavilion național utilizat la realizarea standurilor României va adopta stilul „open-space”, asigurând în același timp și elementele de intimitatea necesare fiecărei companii pentru a-și putea prezenta gama de produse potențialilor parteneri externi.

Logo-ul sectorial promovat pentru exporturile de alimente – vezi imaginea de mai jos – este cel lansat la SIAL Paris 2018.

Participarea românească, finanțată prin Programul de Promovare a Exporturilor

Evenimentul ANUGA Köln reprezintă ultima din cele 5 acțiuni de promovare ale sectorului alimentar finanțate de la bugetul de stat prin Programul pentru Promovarea Exporturilor 2019: Biofach Nürenberg, Gulfood Dubai, IFE Londra, SIAL Shanghai și ANUGA Köln.

Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, împreună cu patronatele de ramură Romalimenta și APAR, a făcut posibilă participarea firmelor românești la aceste manifestările expoziționale, finanțate prin Programul pentru Promovarea Exporturilor – PPE.

Prima participare a României la ANUGA a fost în anul 2007, cu un număr de 20 firme pe o suprafață de 200 mp, după care a urmat anul 2009 cu 17 firme expunând într-un spațiu de 250 mp, iar la ANUGA 2011 România a fost prezentă cu 31 de firme în 5 pavilioane specializate cu o suprafață totală de 436 mp.

Comerțul exterior alimentar al României: Potențial uriaș, realități rușinoase

În ciuda marelui său potențial, sectorul alimentar din România are cel mai mare deficit comercial din regiune și contribuie cel mai mult la inflația din România.

„Conform datelor INS, în 2018 România a importat produse agroalimentare de 4,7 miliarde de euro, în creștere cu 5% față de 2017, iar deficitul comercial sectorial a ajuns la 2,97 miliarde de euro, în condițiile în care exporturile cresc mai lent”, menționează APAR.

„Sectorul care are cel mai mare potențial de export nu reușește să iasă pe piețele externe, acolo unde producătorii români se lovesc de reticența lanțurilor moderne de retail, dar și de competiția cu mari grupuri străine care nu lasă prea mult loc intrării pe piață a unor jucători din Europa de Est”.

„Dacă deficitul în comerțul alimentar stă să spargă pragul de 3 miliarde euro, comerțul exterior cu cereale România a avut în 2018 un excedent de 1,7 miliarde de euro, cu exporturi relativ constante în ultimii ani și cu o scădere de 4% a importurilor”.

„Capcana exportului de materie primă, neprelucrată, și a importurilor de produse finite se strânge astfel din ce în ce mai puternic în jurul industriei alimentare locale. Datele INS arată că cerealele sunt a doua categorie cu excedent comercial după mașini, în timp ce produsele alimentare sunt a patra cu deficit”, a mai comunicat APAR.

Despre APAR
Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR – reunește 124 de producători autentici din sectorul agroalimentar național și își propune ca, prin acțiunile întreprinse, să realizeze din alimentul românesc nu numai un motiv de mândrie națională, ci și un motor al dezvoltării economiei românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...