Guvernul a desemnat lista reprezentanților României în cadrul Comitetului Economic și Social European (CESE) din partea patronatelor, sindicatelor și societății civile, pentru perioada 2020-2025. REVISTA PATRONATELOR vă prezintă lista delegaților desemnați de Secretariatul General al Guvernului.
LISTA REPREZENTANȚILOR ROMÂNIEI LA CESE în perioada 2020-2025

Pe ce criterii au fost desemnați
Selecția a fost făcută la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG) „urmare cererilor primite din partea organizațiilor eligible, conform criteriilor din Memorandumul publicat pe site-ul instituției”, arată un comunicat al SGG. DOCUMENT: Memorandumul poate fi consultat AICI
Structura CESE pe țări

„Prim-Ministrul urmează să nominalizeze, la propunerea secretarului general al Guvernului, domnul Antonel Tănase, reprezentanții și să înainteze propunerile Consiliului Uniunii Europene în vederea numirii acestora în organele de reprezentare”, precizează SGG.
Despre CESE
Comitetul Economic și Social European (CESE) este vocea societății civile organizate din Europa. Este un organism consultativ care oferă reprezentanților grupurilor de interese socio-profesionale ale Europei și altora o platformă formală pentru a-și exprima punctele de vedere asupra problemelor UE. Avizele sale sunt adresate Consiliului, Comisiei Europene și Parlamentului European. Astfel, acesta are un rol esențial în procesul decizional al Uniunii. Membrii sunt nominalizați de guvernele naționale și numiți de Consiliul Uniunii Europene pentru un mandat reînnoit de 5 ani. Cea mai recentă reînnoire a fost în octombrie 2015, pentru mandatul 2015-2020.
Membrii CESE aparțin unuia din trei grupuri: Angajatori (grupa I), Muncitori (grupa II), Diversity Europe (Grupul III).
Numărul de membri pentru fiecare stat din UE este următorul:
– Franța, Germania și Italia au câte 24 de membri fiecare
– Polonia și Spania au 21
– România are 15
– Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Olanda, Portugalia și Suedia au 12
– Croația, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania și Slovacia au 9
– Letonia și Slovenia au 7
– Estonia are 6
– Cipru, Luxemburg și Malta au 5.