La sfârșitul săptămânii trecute, Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat a propus, într-o întâlnire oficială desfășurată la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), un set de măsuri pentru eficientizarea operațiunilor administrative și optimizarea procedurilor de lucru cu noile aplicații informatice de raportare a datelor din casele de marcat.
„La întâlnire au participat reprezentanți ai Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat, ADAMEF, MFP, ICI, CNIF. Tema principală a discuțiilor a fost optimizarea procedurilor de lucru cu noile aplicații informatice de raportare a datelor din casele de marcat”, menționează Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat, într-o postare pe site-ul organizației.
Președintele Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat, Marian Anghelescu, a declarat că, în calitate de reprezentant al intereselor membrilor Patronatului, a supus atenției câteva propuneri de eficientizare a operațiunilor administrative cu casele de marcat:
1. Anularea unor documente pe suport hârtie, respectiv Procesul-verbal de sigilare, Certificatul de garanție și Declarația de instalare
2. Anularea articolului 60.2 din Normele Metodologice
3. Acceptarea definitivă a fiscalizării la sediul firmelor.
„Propunerile vor face obiectul unui material oficial către conducerea Ministerului Finanțelor Publice”, a menționat liderul patronal.
CNIF: Au fost instalate 71.500 de aparate de marcat
Din datele furnizate de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), citate de Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat, reiese că „până acum au fost emise aproximativ 110.000 de certificate pentru numărul unic de înregistrare și 71.500 de aparate de marcat au fost instalate (declarate prin formularul F4102)”.
Utilizatorii noilor aparate de marcat electronice fiscale au obligația să transmită la ANAF lunar, pană la data de 20 a lunii pentru luna anterioară anumite date din casa de marcat.
„Până în acest moment, au fost transmise deja 15.000 de declarații A4200”, mai arată sursele citate.
Marian Anghelescu este inițiator al proiectului organizației Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat, în urmă cu mai bine de 10 ani, și președinte al acesteia. El conduce compania Deck Birotica Group din Pitești, activând în domeniul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) din anul 1998. Aria sa principală de expertiză este comercializarea și service-ul caselor de marcat, fiind un „guru” în domeniul legislației caselor de marcat din România.