Universitatea Ovidius Constanța, în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, a organizat evenimentul „Transnational Learning” în cadrul proiectului „Women in Business – Promovarea Antreprenoriatului Tinerelor Femei în Regiunea Dunării”, co-finanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI), în cel de-al doilea Apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (Danube Transnational Programme).
Evenimentul a avut drept obiectiv promovarea antreprenoriatului feminin și identificarea bunelor practici în dezvoltarea afacerilor din România.
Schimburi directe de experiență
Cele două sesiuni de bune practici, susținute de reprezentanțele principalelor organizații suport pentru antreprenoriat feminin din România (Elena Coandă – Patronatul Național al Femeilor din Afaceri din IMM-uri, Monica Antonaru – Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, Beatrice Radu – Yves Rocher, Bianca Tudor – Elite Business Women, Mihaela Proicea – Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor din România, Olimpia Doru – Asociația de Dezvoltare a Antreprenoriatului Feminin, Camelia Artamon – Asociația Oportunități de Afaceri pentru Femei, Corina Martin – Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România), s-au axat pe studii de caz și transfer de cunoștințe prin schimb de experiență, urmate de sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri.
La sfârșitul reuniunii a fost efectuată o evaluare a bunelor practici, pe baza chestionarelor completate de participanți. Cele mai bune dintre ele vor fi făcute cunoscute tuturor partenerilor din proiect.
În cadrul evenimentului au fost vizitate și două firme constănțene administrate de antreprenoare, unde participanții au putut intră în contact direct cu managementul firmei pentru a înțelege procesele specifice afacerii și modului în care aceastea s-a dezvoltat.
Creativitatea și potențialul antreprenorial al femeilor reprezintă o sursă de creștere economică și de locuri de muncă valorificate insuficient, ce ar trebui dezvoltată în continuare. În opinia mea, existența pe piață a unui număr mai mare de femei antreprenor va aduce mai multă prosperitate.
Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului IMM Constanța, manager de proiect „Women in Business”
Pe ce se axează proiectul
„Transnational Learning” face parte din activitățile proiectului DTP2-048-1.2. „Women in Business”, care vine ca răspuns la anumite nevoi specifice ale tinerelor antreprenoare din regiunea Dunării.
Principalele activități sunt axate pe:
• Analiza situației actuale-identificarea nevoilor și barierelor întâmpinate de femeile tinere care doresc să creeze și să dezvolte propria afacere. Realizarea unui studiu ce sintetizează cercetările realizate în cele 9 țări partenere (interviuri calitative cu stakeholderii și o anchetă în rândul a 300 femei antreprenor);
• Îmbunătățirea politicilor și a programelor de susținere a antreprenoriatului feminin, la nivel regional, prin elaborarea unei Agende a politicilor, pentru ca propunerile de politici să intersecteze nevoile femeilor tinere care doresc să inițieze o afacere;
• Dezvoltarea unor programe de training inovative pentru îmbunătățirea culturii, abilităților și competențelor tinerelor antreprenor;
• Realizarea a 4 Centre pilot de consultanță pentru femeile antreprenor în: România, Bulgaria, Ungaria și Bosnia-Herțegovina.
În cadrul proiectului, la Universitatea Ovidius din Constanța, va fi înființat primul centru de antreprenoriat feminin din România, unde femeile antreprenoare vor fi sprijinite să-și pună în paractică ideile. Instituția de învățământ va deveni o platformă antreprenorială regională.
Iulian Gropoșilă
Universitatea Ovidius, partener direct
Mihaela Rus, prodecanul Universității Ovidius a afirmat că Facultatea de Drept și Științe Administrative este partener direct în acest proiect, prin studenții și cadrele sale didactice.
Ne dorim ca viitorul centru de antreprenoriat să fie un incubator de afaceri pentru femei, în care să se dezbată ideile de afaceri și să se dezvolte proiecte de business.
Mihaela Rus, prodecanul Universității Ovidius
Toate cunoștințele acumulate în proiect vor fi transferate către țările din zona Dunării prin evenimente, canale de diseminare a informației, unelte și rețelele europene din care fac parte partenerii de proiect.
Proiectul este implementat de către un consorțiu format din 14 parteneri din 9 țări din Regiunea Dunării (Germania, Austria, Bulgaria, România, Croația, Republica Moldova, Slovenia, Bosnia-Herțegovina și Ungaria) și reunește organizații naționale și regionale, organizații publice, private și universități.
Durata proiectului este de 36 de luni, în perioada 1 iunie 2018 – 31 mai 2021.
Despre Programul Transnațional Dunărea
Programul Transnațional Dunărea are ca obiectiv stimularea inovării și spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural și cultural din Regiunea Dunării, îmbunătățirea conectivității și sprijinirea tranziției înspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanțează proiecte de cooperare transnațională în conformitate cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). Aria de cooperare include 14 state din zona Dunării, respectiv Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republică Serbia, Republica Moldova și Ucraina.