5.4 C
București
marți, 28 martie, 2023

Patronatul IMM Constanța: Women in Business promovează antreprenoriatul tinerelor femei în Regiunea Dunării

Dată:

Universitatea Ovidius Constanța, în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, a organizat evenimentul „Transnational Learning” în cadrul proiectului  „Women in Business – Promovarea Antreprenoriatului Tinerelor Femei în Regiunea Dunării”, co-finanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI), în cel de-al doilea Apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (Danube Transnational Programme).

Evenimentul a avut drept obiectiv promovarea antreprenoriatului feminin și identificarea bunelor practici în dezvoltarea afacerilor din România.

Schimburi directe de experiență

Cele două sesiuni de bune practici, susținute de reprezentanțele principalelor  organizații suport pentru antreprenoriat feminin din România (Elena Coandă – Patronatul Național al Femeilor din Afaceri din IMM-uri, Monica Antonaru – Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România,  Beatrice Radu – Yves Rocher, Bianca Tudor – Elite Business Women, Mihaela Proicea – Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor din România, Olimpia Doru – Asociația de Dezvoltare a Antreprenoriatului Feminin, Camelia Artamon – Asociația Oportunități de Afaceri pentru Femei, Corina Martin – Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România), s-au axat pe studii de caz și transfer de cunoștințe prin schimb de experiență, urmate de sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri.

La sfârșitul reuniunii a fost efectuată o evaluare a bunelor practici, pe baza chestionarelor completate de participanți. Cele mai bune dintre ele vor fi făcute cunoscute tuturor partenerilor din proiect.

În cadrul evenimentului au fost vizitate și două firme constănțene administrate de antreprenoare, unde participanții au putut intră în contact direct cu managementul firmei pentru a înțelege procesele specifice afacerii și modului în care aceastea s-a dezvoltat.

Creativitatea și potențialul antreprenorial al femeilor reprezintă o sursă de creștere economică și de locuri de muncă valorificate insuficient, ce ar trebui dezvoltată în continuare. În opinia mea, existența pe piață a unui număr mai mare de femei antreprenor va aduce mai multă prosperitate.
Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului IMM Constanța, manager de proiect „Women in Business”

Pe ce se axează proiectul

„Transnational Learning” face parte din activitățile proiectului DTP2-048-1.2. „Women in Business”, care vine ca răspuns la anumite nevoi specifice ale tinerelor antreprenoare din regiunea Dunării.

Principalele activități sunt axate pe:
•  Analiza situației actuale-identificarea nevoilor și barierelor întâmpinate de femeile tinere care doresc să creeze și să dezvolte propria afacere. Realizarea unui studiu ce sintetizează cercetările realizate în cele 9 țări partenere (interviuri calitative cu stakeholderii și o anchetă în rândul a 300 femei antreprenor);
•  Îmbunătățirea politicilor și a programelor de susținere a antreprenoriatului feminin, la nivel regional, prin elaborarea unei Agende a politicilor, pentru ca propunerile de politici să intersecteze nevoile femeilor tinere care doresc să inițieze o afacere;
•  Dezvoltarea unor programe de training inovative pentru îmbunătățirea culturii, abilităților și competențelor tinerelor antreprenor;
• Realizarea a 4 Centre pilot de consultanță pentru femeile antreprenor în: România, Bulgaria, Ungaria și Bosnia-Herțegovina.

În cadrul proiectului, la Universitatea Ovidius din Constanța, va fi înființat primul centru de antreprenoriat feminin din România, unde femeile antreprenoare vor fi sprijinite să-și pună în paractică ideile. Instituția de învățământ va deveni o platformă antreprenorială regională.
Iulian Gropoșilă

Universitatea Ovidius, partener direct

Mihaela Rus, prodecanul Universității Ovidius a afirmat că Facultatea de Drept și Științe Administrative este partener direct în acest proiect, prin studenții și cadrele sale didactice.

Ne dorim ca viitorul centru de antreprenoriat să fie un incubator de afaceri pentru femei, în care să se dezbată ideile de afaceri și să se dezvolte proiecte de business.
Mihaela Rus, prodecanul Universității Ovidius

Toate cunoștințele acumulate în proiect vor fi transferate către țările din zona Dunării prin evenimente, canale de diseminare a informației, unelte și rețelele europene din care fac parte partenerii de proiect.

Proiectul este implementat de către un consorțiu format din 14 parteneri din 9 țări din Regiunea Dunării (Germania, Austria, Bulgaria, România, Croația, Republica Moldova, Slovenia, Bosnia-Herțegovina și Ungaria) și reunește organizații naționale și regionale, organizații publice, private și universități.

Durata proiectului este de 36 de luni, în perioada 1 iunie 2018 – 31 mai 2021.

Despre Programul Transnațional Dunărea

Programul Transnațional Dunărea are ca obiectiv stimularea inovării și spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural și cultural din Regiunea Dunării, îmbunătățirea conectivității și sprijinirea tranziției înspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanțează proiecte de cooperare transnațională în conformitate cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). Aria de cooperare include 14 state din zona Dunării, respectiv Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republică Serbia, Republica Moldova și Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...