Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri că pensionarii care au lucrat în perioada 1975-2011 ar putea beneficia de majorări de pensii de 10% până la 30%, întrucât aceștia au contribuit la fonduri în baza „acordului global” din anii comunismului.
„Se ia în calcul și acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun; până acum, nu se punea problema să fie luate în calcul la pensii. Ei bine, de-acum se vor lua în calcul”, a spus ministrul Muncii, într-o emisiune la Digi 24 TV.
„Bineînțeles că unii dintre pensionari vor prefera să vină cu adeverințe. Noi am trecut în lege un procent de 10% pentru absolut toată lumea care a lucrat înainte de 2011 și după 1975, când a apărut prima lege a salarizării, prin care se acordau aceste drepturi. E foarte posibil să poată justifica o sumă mai mare de bani, adică – să zicem – un procent de 30% în loc de 10%, și atunci bineînțeles că trebuie să vină cu aceste adeverințe”, a mai spus oficialul.
Lia Olguța Vasilescu a precizat însă că viitoarea Lege a pensiilor nu va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, pentru că sunt peste 5 milioane de dosare care sunt practic imposibil de procesat într-o perioadă atât de scurtă de timp.
Ajutorul de deces nu se dublează
În schimb, solicitarea de dublare a ajutorului de deces, venită din partea unor organizații de pensionari, a fost respinsă, impactul bugetar al unei astfel de măsuri fiind de 40 de miliarde de lei, a precizat Lia Olguța Vasilescu.
Potrivit ministrului Muncii, impactul bugetar total în următorii patru ani al tuturor măsurilor din Legea pensiilor va fi de 172,2 miliarde de lei, din care 8,4 miliarde în 2019, apoi 24,8 miliarde în 2020, 58 de miliarde în 2021 și 81 de miliarde în anul 2022.
„Proiectul legii a plecat astăzi la Parlament”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.
Interviul integral al ministrului Muncii la Digi 24 TV poate fi urmărit AICI