7.8 C
București
joi, 30 martie, 2023

Pensionarii, loviți de scumpiri: Chiar dacă pensiile au crescut, puterea lor de cumpărare a scăzut. Alertă: Din statistici au dispărut zeci de mii de pensionari!

Dată:

Pensia medie lunară a crescut în trimestrul I  2019 cu 0,3%, la 1.227 de lei, dar din cauza scumpirilor puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut cu 1,4%. Creșterea nominală a pensiei medii a fost, în trimestrul I 2019, de 4 (patru) lei față de trimestrul precedent și de 105 lei față de același trimestru din 2018, arată datele comunicate joi de Institutul Național de Statistică – INS. În același timp, câteva zeci de mii de pensionari au dispărut din statisticile oficiale.

„Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc. – plătite de casele de pensii, a fost de 1.227 de lei, în creṣtere cu 0,3% faṭă de trimestrul precedent”, arată un comunicat al INS.

Însă „indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,6%”, a mai transmis INS, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut – pe medie – cu 1,4% din cauza scumpirilor din primul trimestru.

Pensia medie, mai puțin de jumătate din salariul mediu

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.181 de lei, iar raportul dintre acest venit şi câştigul salarial mediu net „a fost de 47,8%, comparativ cu 50,7% în trimestrul precedent”, mai arată statistica oficială.

Potrivit INS, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 9,4% și respectiv cu 10,2%.
Iar față de trimestrul precedent pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut cu 0,3% ṣi, respectiv, cu 0,1%.

Numărul pensionarilor, tot mai mic

Numărul mediu de pensionari a fost de 5,18 milioane de persoane, în scădere cu 17.000 de persoane faţă de trimestrul precedent. Iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,68 milioane de persoane, în scădere cu 8.000 de persoane faṭă de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 43.000 de persoane (!), iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 6.000, a mai transmis INS.

România are 9 pensionari la 10 salariați. Unde sunt cei mai mulți

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţi lor a fost de 9 la 10.

„Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi 14 la 10 în Botoṣani, Călăraṣi ṣi Vaslui”, menționează INS.

Discrepanțe mari la nivel regional. Unde sunt pensiile minime și unde sunt maximele

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, mai arată INS.

Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă este de 558 de lei – 946 de lei în judeţul Botoṣani, 954 de lei în Giurgiu, 973 lei în Vrancea, faţă de 1.504 lei în Municipiul Bucureşti, 1.499 lei în Hunedoara ṣi 1.408 lei în judeṭul Braṣov.

În fine, potrivit INS, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul I 2019, a fost de 1,06 milioane de persoane, din care:
– 872.800 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 18,6% din totalul pensionarilor din această categorie;
– 185.700 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 59,4% din totalul acestora;
– 2.700 de persoane din sistemul militar, reprezentând 1,5% din totalul acestei categorii.

În terminologia statisticienilor:
Pensia medie lunară reprezintă dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie; se calculează prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenţi în plată în trimestrul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni); la determinarea pensiei medii lunare se iau în calcul sumele plătite pensionarilor de către CNPP, MapN, MAI, SRI, Ministerul Culturii ṣi Identităṭii Naṭionale ṣi Casa de Asigurări a Avocaților
Pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă întro anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor; indicatorul se determină luând în calcul sumele corespunzătoare pentru pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...