20.7 C
București
luni, 27 martie, 2023

Prăbușire generală în construcții: Volumul lucrărilor a avut scăderi de peste 60-70% în ianuarie față de decembrie

Dată:

Volumul lucrărilor de construcții a consemnat scăderi alarmante în ianuarie 2019, respectiv cu peste 60% față de decembrie și cu aproape 5% față de ianuarie 2018, după ce în anul 2018 sectorul construcțiilor înregistrase scăderi la aproape toate categoriile față de anul 2017, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică – INS.

Ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 66,4% în ianuarie 2019 față de decembrie 2018, scădere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 78,4%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 76% şi la lucrările de construcţii noi cu 59,7%.
Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi astfel: construcţiile inginereşti cu 74,9%, clădirile rezidenţiale cu 56,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 56,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 5,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 16,8%, arată datele INS.
Scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 16,8% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 3,5%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 20% şi la clădirile rezidenţiale cu 14,3%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,6%.

Reamintim că 2018 a fost al treilea an consecutiv de recesiune în construcții, după cum a relatat și REVISTA PATRONATELOR: volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de anul 2017 cu 4,1%, după ce în 2017 scăzuse cu 5,4% față de 2016, iar în 2016 scăzuse cu 4,8% față de 2015.

Pe elemente de structură, nici un indicator nu a fost, în 2018, pe plus față de anul de referință 2015: construcțiile noi și lucrările de reparații curente au ajuns la minus 10%, iar cele de reparații capitale – la minus 35%, media generală fiind la minus 17%.

Evoluții mixte în ianuarie 2019 comparativ cu ianuarie 2018

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 4,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 4%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 10,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 9,0%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 10,1%.

Ca serie ajustată sezonier, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,2%. Creştere a avut loc

la lucrările de reparaţii capitale cu 9,7%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 12,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,3%. Creştere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale, cu 7,2%.

Potrivit metodologiei statisticienilor, indicii de volum în construcţii se determină „prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii”.
Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).
Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...