La data de 26 septembrie 2019, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piață Emergentă, de la cel de Piață de Frontieră. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.
„FTSE Russell are deosebita plăcere să anunțe că România va primi statutul de Piață Emergentă Secundară. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat modificarea criteriului de rating Lichiditate”, arată un raport publicat joi de agenția de evaluare.
La criteriul Lichiditate – „Lichiditate de piață suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative” – clasificarea a fost îmbunătățită de la „Restricționat” la „Admis”.
Prin urmare, România îndeplinește cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piață Emergentă Secundară, potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor.
„FTSE Russell felicită autoritățile pieței de capital din România pentru atingerea acestui statut”, se arată în raport.
Ce semnificații are această premieră istorică
Este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piața de capital românească la Piață Emergentă.
„Este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist și redeschisă aproape jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcționeze, în noiembrie 1995, pe bursă erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori București (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piața principală și, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro”, arată un comunicat al BVB.
Repere din calendarul integrării în indicele FTSE
Pentru a putea atinge acest nou statut de piață, o serie de procese au fost accelerate și îmbunătățite în ultimul an și jumătate.
Promovarea la statutul de Piață Emergentă va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri și transmite un semnal puternic către companiile private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul bursei.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), noul statut al BVB arată că piața de capital din România se înscrie pe culoarele fluxurilor de capital către țările emergente.
Aplicarea
acestei decizii de către FTSE se face gradual, cu trei mari repere temporale:
– 31 decembrie 2019 – reconfigurarea
indicativă a structurii pentru nouă indici dezvoltați de FTSE, prin preluarea
datelor de tranzacționare pentru primii trei emitenți din România (Romgaz,
Banca Transilvania și BRD- Group SG);
– 30 iunie 2020 – preluarea datelor
exacte privind coeficienții alocați celor trei emitenți pentru introducerea în
familia de indici FTSE;
– Septembrie 2020 (după a treia zi
de vineri) – intrarea efectivă a emitenților din România în indicii FTSE.
Reacțiile oficialilor de la București
Leonardo Badea, președintele ASF:
„Este o veste extraordinară pentru economia României. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative și prin scăderea costurilor, Bursa de Valori și piața de capital din România. Sunt convins că datorită noului statut, Bursa de la București va avea un suflu nou și vom vedea noi investitori și emitenți de calibru.”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice:
„Anunțul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de țară pentru care am insistat în ultimii ani de zile și care este legat și de procesul de aderare la moneda Euro. Piața de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei «investment grade» de care beneficiază țara noastră în clasificarea agențiilor de rating și are acum șansa de a contribui și mai mult la capitalizarea economiei reale românești.
Decizia de astăzi este atât o bătălie câștigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei românești la statutul de «piață emergentă», cât și o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică.
Conform estimărilor, trecerea la statutul de piață emergentă se traduce și prin accesul țării noastre la fonduri de investiții de 30 de ori mai mari decât cele alocate piețelor de frontieră, atragerea de capital străin creând și premisele creșterii acțiunilor companiilor cotate la bursa de la București.
În același timp, toate autoritățile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieței de capital românești, inclusiv prin crearea unei contrapărți centrale românești, prin dezvoltarea pieței de derivate și prin creșterea capacității de finanțare a economiei reale.
Ministerul Finanțelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-și eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească și de creștere a atractivității pieței de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat.
Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie și pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunități pentru investiții oferite de România.
Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creșterea atractivității pieței de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieței de capital din România o creștere de 36% în primele 8 luni.
De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esențială în formarea și dezvoltarea altor piețe pentru finanțarea proiectelor de investiții, cum ar fi piața obligațiunilor municipale sau a celor emise de companii. În același timp, ele contribuie la lărgirea și diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiții, fonduri mutuale, societăți de asigurări etc.) atât în plan local, cât și extern.
MFP depune eforturi susținute pentru dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și urmărim crearea unei curbe de randament lichidă și stabilă a titlurilor de stat. Menționez sprijinul și eforturile în direcția creșterii gradului de educație financiară, în rândul investitorilor mici, mai puțin sofisticați, astfel încât aceștia să poată accesa instrumentele de finanțare oferite de piața de capital românească și aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori și pe care intenționam să-l reluăm în viitor.”
Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat:
„Agenția FTSE Russell a acordat pieței de capital românești statutul de piață emergentă secundară. Ce înseamnă acest lucru? Simplu, bani mai mulți și mai ieftini pentru finanțarea firmelor românești. Acum, accesul fondurilor de investiții este facil, încrederea fiind mai mare în Bursa de la București.
Dezvoltarea pieței secundare AeRo înseamnă posibilitatea finanțării, prin piața de capital, a IMM-urilor românești. Această alternativă am prezentat-o companiilor, în cadrul celor nouă seminarii regionale organizate în parteneriat de către Bursa de Valori București și Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, anul acesta.
Astăzi, la BVB pe piața principală sunt listate peste 80 de companii, iar pe AeRo aproape 290. Pe piața principală anul trecut au fost 533.222 de tranzacții, în valoare de 11,4 miliarde de lei, iar capitalizarea se ridica la aproape 143 de miliarde de lei.
Vestea bună de astăzi va da un nou impuls dezvoltării pieței de capital și reconfirmă politicile economice generate de Guvern.”
Lucian Anghel, președintele BVB:
„Promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață funcțională și accesibilă. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani, pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră. Investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare, fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă. Am dori să le mulțumim tuturor entităților implicate în piața de capital și autorităților care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieței locale care a început acum aproape 7 ani.”
Adrian Tănase, CEO BVB:
„Suntem martorii unui moment istoric: este recunoașterea internațională că România merită să fie promovată și sunt mândru și fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil. Când bursei îi merge bine, și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor. Vom sărbători 25 de ani de bursă modernă în noiembrie anul viitor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noștri că facem progrese în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii pieței. În acest sens, proiectul Contrapărții Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătățire semnificativă a lichidității. Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB.”
Urmează noi dezvoltări ale pieței
Bursa de Valori București are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piață și își va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni funcțională în următoarele 16 luni și care va contribui decisiv la creșterea lichidității.
Piața locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include și dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie și a ajuns la o creștere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante piețe de capital din Europa.
Despre ASF
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.