Creșterea pensiilor după calendarul actualei legislații (care deja a introdus o majorare a punctului de pensie, de la 1 septembrie) „va duce la o creștere a deficitului bugetar până la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2022”, a declarat luni președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
„Trebuie schimbat calendarul, trebuie stabilit alt calendar la pensii (…) Cifra este amenințătoare, ne-am putea duce cu deficitul bugetar la 7% în 2022, eu am făcut deja aceste calcule”, a declarat luni seara, la Realitatea TV, Daniel Dăianu.
Punctul de pensie a crescut de la 1.100 la 1.260 de lei, un impact numai pe 4 luni din 2019 fiind de 28 de miliarde de lei.
„Cum poți să gândești o astfel de creștere? Impactul va fi mult mai sever pentru 2022, adică peste 80 de miliarde de lei”, a mai spus Dăianu.
„Fără oameni de bun-simț economic, ne mănâncă corbii”
Președintele Consiliului Fiscal a accentuat de mai multe ori necesitatea unui „bun-simț economic”, atenționând că „nu poți să faci promisiuni politice fără o bază economică”.
„Politicienii n-au stomac să ia astfel de măsuri, corective, pe calendarul de pensii. Nu putem să băgăm toată această țară în necaz pentru că niște oameni nu sunt responsabili. Acest calendar nu poate fi aplicat. Ne trebuie oameni cu bun-simț economic, altminteri ne vor mânca corbii. Ne trebuie luciditate”, a precizat oficialul.
„Am familie, am un copil, mă interesează viitorul României, nu putem să facem promisiuni politice fără acoperire economică”, a mai spus Daniel Dăianu.
„Anul 2029 este administrabil”
„Suntem în situația paradoxală în care suntem nevoiți să închidem bugetul prin non-absorbție de fonduri europene. Avem companii care ne amenință că vor pleca dacă nu dezvoltăm infrastructura, și nu numai infrastructura de transport rutier, am tăiat ca nebunii pădurile, avem nevoie și de infrastructurile de celelalte tipuri”, a relatat oficialul.
Dar „anul 2019 e administrabil”, în sensul că și dacă am depăși deficitul bugetar de 3% din PIB nu am intra decât mai târziu sub incidența procedurilor de deficit excesiv, a mai spus Daniel Dăianu.