În cadrul unui eveniment desfășurat duminică în comuna Șercaia, județul Brașov, a avut loc inițializarea traseelor turistice pe teritoriul GAL (Grup de Acțiune Locală) „Răsăritul Țării Făgărașului”, proiect care prevede constituirea de trasee tematice, auto, pedestre, ecvestre și cicloturism, informarea turiștilor, și promovarea potențialului turistic al zonei.
„Proiectul este gândit astfel încât să acopere întreaga suprafață a teritoriului GAL Răsăritul Țării Făgărașului, mai exact comunele Mândra, Șercaia, Harseni, Părău, Comăna, Șinca Nouă și Holbav. Concret, acesta constă în identificarea și evidențierea traseelor turistice, specializate sau tematice, și a obiectivelor turistice din această zonă”, au precizat promotorii proiectului.
Au fost încheiate, astfel, acorduri de asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din arealul vizat, pentru amplasarea de panouri de informare mobile pe domeniul public, amplasarea informațiilor turistice în cadrul panourilor special amenajate în cadrul primăriilor (la avizierele acestora), amplasarea informațiilor turistice prin panouri, hărți și materiale tipărite, în cadrul centrului de informare turistică al comunelor și promovarea prin aplicație mobilă și site web a traseelor turistice auto, pedestre, ecvestre și cicloturism identificate.
Proiectul de inițializare a traseelor este derulat de Asociația PROCULT Mărgineni, fiind finanțat de GAL Răsăritul Țării Făgărașului și AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – în parteneriat cu cele 7 comune.
„Acest proiect este, practic, un pionierat în zonă, ideea putând fi extinsă pe termen lung la întreaga arie a Țării Făgărașului. Inițiativa pornește de la convingerea că Țara Făgărașului are un potențial turistic enorm, potențial care, economic, încă nu este suficient pus în valoare”, a precizat Alexandru Szasz, președintele Asociației PROCULT Mărgineni.
O asociere exemplară
Reprezentanții mediului de afaceri privat și asociativ din întreaga Țară a Făgărașului – inclusiv Asociația PROCULT Mărgineni – au înființat, în luna mai 2017, Asociația Proturism Țara Făgărașului, care se dorește a fi o organizație de management al destinației (OMD).
Componența asociației:
– 40 de firme private
– 5 ONG-uri cu activitate în turism
– două unități de învățământ cu specializare turism sau domenii conexe turismului
– 6 primării din Țara Făgărașului
– Primăria Făgăraș
– Camera de Comerț și Industrie Făgăraș.
OBIECTIVE TURISTICE GAL RĂSĂRITUL ȚĂRII FĂGĂRAȘULUI
Piramidele de la Șona
Pe dealurile care împrejmuiesc satul Șona se găsesc opt movile de pământ înalte de 20-30 de metri, pe care localnicii le-au botezat „guruieți”.
Cele opt movile de pământ se înalță pe un deal de la marginea satului și sunt amplasate pe două linii perfect paralele.
Piramidele de la Șona au stârnit multe dispute asupra originii lor, una dintre legende spunand că piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar şi nişte comori.
Muzeul „Pânze și povești”
Un muzeu-proiect virtual, educațional, cu aplicații reale, în regim pop-up event (în diverse locuri).
Colecții de pânze și povești, evenimente, expoziții, tabere de creație, atelierele-șezătoare.
Mândra Chic – proiect social cu suveniruri, atelierele de restaurare și de joacă, itinerarii cultural-gastronomice, oameni faini, timp încremenit în loc, Suveica Mamei Ruța care colindă prin lume.
Poiana Narciselor din satul Vad, comuna Șercaia
Poiana Narciselor, cunoscută și sub denumirea de Dumbrava Vadului, este o arie protejată de interes național, situată în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad. Aria naturală este suprapusă sitului Natura 2000.
La nivelul ierburilor rezervația naturală adăpostește comunități de narcise cu specii de Narcissus poeticus (narcisă albă), Narcissus stellaris, Narcissus radiiflorus (coprine) sau Narcissus seriotinus, dar și multe alte rarități. Acest loc magnific este singura rezervație de profil din Europa.
Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită – Comăna
Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită (monument al naturii) alcătuiesc o arie protejată de interes național, situată în comuna Comăna, în amonte de satul Comăna de Sus.
Rezervația are o suprafață de un hectar și face parte din categoria rezervațiilor geologice, cuprinzând bazalte cu aspect columnar.
Importanța ei rezidă din faptul că reprezintă cel mai sudic punct al erupțiilor de bazalte din Munții Perșani, cel mai sudic punct al neovulcanismului Pliocen – Cuaternar de la noi din țară.
Biserica din satul Părău
Biserica din Părău este una dintre cele mai înalte biserici din judeţul Brașov și are hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
Construit în anul 1755 și extins din 1876 timp de 7 ani, acest edificiu are o înfățișare impunătoare prin dimensiunile lui. Turla în stil gotic are o înălțime de peste 53 de metri.
În perioada primului război mondial, turnul foarte înalt a folosit ca punct strategic de observare.
În curtea bisericii este ridicată crucea în amintirea Lucreției Canja, cunoscută în istorie ca „Eroina de la Olt”, fiind cea care a arătat trupelor românești în Primul Război Mondial locul pe unde se putea trece Oltul.
Peștera Gang – Șinca Nouă
Peștera Gang este una dintre cele mai mari peșteri ușor vizitabile din Țara Făgărașului.
Plină de legende și fapte istorice, peștera Gang este o minune a naturii, un loc care abundă în sălbăticie și forme geologice spectaculoase.
Peștera este situată în amonte de sătucul Paltin, comuna Șinca Nouă. Numele ei vine de la gangul săpat în calcar de către un afluent al Pârâului Găunoasa, numit Pârâul Gang.
Peștera are două intrări: una largă, în care se poate intra cu ușurință, și una mai îngustă, aici fiind nevoie de ceva efort, asta pentru că se poate intra numai de-a bușilea.
Traseele de creastă ale Munților Făgăraș
Masivul Făgăraș, de la est la vest măsoară în linie dreaptă, aproximativ 70 de kilometri, iar de la nord la sud circa 45 de kilometri.
Munții Făgăraș seamănă cu o imensă coloană vertebrală orientată de la est la vest având „coastele” (culmile) orientate către nord și respectiv, sud, fiind un mediu ideal pentru drumeție și tracking pe perioade medii și lungi, cu posibilitate de campare la cabanele încă funcționale de pe traseu, de asemenea refugiile existente facilitând siguranța turiștilor.
Suprafața totală acoperită de munții Făgăraș este peste 2.400 de kilometri pătrați, fiind – spre comparație – de circa 7,5 ori mai mare decât a munților Bucegi.
Pe cuprinsul masivului Făgăraș se găsesc 8 vârfuri de peste 2.500 de metri: Moldoveanu cu 2.544 m, Negoiu cu 2.535 m, Viștea Mare cu 2.527 m, Călțun-Lespezi cu 2.522 m, Vânătarea lui Buteanu cu 2.507 m, Cornu Calțunului cu 2.510 m, Hârtopu cu 2.506 m, Dara cu 2.501 m.
Există, de asemenea, mai mult de 40 de vârfuri având peste 2.400 m și mai mult de 150 de vârfuri de peste 2.300 m.
Rezervația naturală Holbav
Holbav este o rezervație naturală de tip geologic și paleontologic, arie naturală aflata în partea central-sudică a județului Brașov, în apropierea drumului județean DJ106B, care leagă localitatea Vulcan de Paltin.
Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 4,10 hectare. Aria naturală reprezintă un sit geologic și paleontologic, cu formațiuni constituite din rocă metamorfică și magmatică alcalină, atribuite perioadei geologice a liasicului inferior.
Muzeul sătesc Matei Mânea din Copăcel – Hârșeni
Muzeul sătesc Matei Mânea din Copăcel a fost reamenajat și redeschis publicului în 2011.
Obiectele expuse în încăperile din incinta școlii din localitate sunt reprezentative pentru tradițiile și mesteșugurile locale, pentru istoria localității și a zonei.
Muzeul a primit numele profesorului Matei Mânea, cel care, cu aproape o jumătate de secol în urmă, a avut inițiativa înființării acestui așezământ și a început să strângă obiectele expuse. Multe dintre ele sunt obiecte de patrimoniu, deosebit de valoroase prin informațiile pe care le dețin despre modul de viață, folclorul și credințele vechilor locuitori ai satului.
Rezervația naturală Peștera Comăna
Rezervația naturală Peștera Comăna este situată în Munții Perșani, pe Râul Comăna. Este cantonată în dolomitele triasicului mediu din muntele Peștera și este situată la sud de Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită.
Peștera constituie drumul subteran al pârâului ce își adună apele de pe platoul suspendat aflat la sud de muntele Peștera. Are o valoare științifică deosebită: stalagmite de mari dimensiuni, scurgeri parietale masive, bazine cu cristale sub formă de brăduți, prezența helectitelor, galeria cu excentrite, stilolite translucide cu dimensiuni de până la 1,5 metri, cristalicite, cristale de aragonit, planșee suspendate și altele.
Biserica evanghelică luterană din Hălmeag
Construită în a doua jumătate a secolului al XI-lea, Biserica evanghelică luterană din Hălmeag, comuna Șercaia, poartă o încărcătură istorică bogată care ilustrează trecerea de la stilul romanic la gotic, sub influența cisterciană.
Fiind a doua ca vechime din Transilvania, biserica este menționată în documente din arhiva papală de la Vatican, datate în anul 1211 și în mai multe scrieri germane prezente la Muzeul Brukhental, ea adăpostind și un bust al prințesei Sissi – împărăteasa Austriei.
Se crede că în locul actualei grădini a bisericii a fost, pe vremuri, o cetate de care aparținea acest lăcaș de cult.
Baronul Urs de Mărgineni
Colonelul David Urs s-a născut în Mărgineni (Margina) din Țara Făgărașului. Strămoșul său, Ursul sin Bara, a fost înnobilat de voievodul Vlad Dracul.
La 18 ani a fost încorporat de Regimentul 1 român de graniță. A fost decorat de Ferdinand de Habsburg cu Ordinul Sf. Ana pentru activitatea sa de la 1848, apoi cu Coroana de Fier, respectiv cu Crucea de Cavaler al Ordinului militar Maria Tereza și înnobilat la 8 ianuarie 1860 cu rangul de baron.
Cetatea Făgăraș
Huffington Post a apreciat, într-un articol, că Cetatea Făgăraş este „al doilea cel mai frumos castel din lume” (vezi articolul AICI), plasând acest obiectiv pe locul 2 într-un top 10 mondial.
Cetatea Făgăraş, cetate niciodată cucerită, devine, începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, o importantă reşedință princiară şi este azi unul dintre cele mai frumoase şi vizitate castele europene.
Ce cuprinde proiectul
În detaliu, proiectul cuprinde:
– Identificarea de trasee turistice pe teritoriul GAL Răsăritul Țării Făgărașului și monitorizarea acestora prin intermediul unei aplicații mobile Android/IOS
– Identificarea obiectivelor turistice și informatizarea acestora prin intermediul codurilor QR cu link direct pe poziția de corespondență de pe site-ul proiectului. Accesarea codurilor QR va furniza instantaneu atât informații de orientare geografică, locație, trasee, obiective turistice din zona respectivă, cât și informații generale, date istorice, natură și arii protejate
– Realizarea unei aplicații pentru smartphone (IOS și Android) care va fi activă după descărcare chiar și fără conexiune la internet
– Realizarea unui site interactiv interconectat cu aplicația mobilă, cu scop informal-educațional, și de promovare a zonei
– Promovarea traseelor turistice și a obiectivelor turistice existente în GAL Răsăritul Țării Făgărașului prin intermediul materialelor de promovare editate în cadrul proiectului.
Întregul proiect de promovare se desfășoară cu îndemnul „Țara Făgărașului – În inima României, în inima ta!”
Alatura-te discutiilor