În anul 2018, comparativ cu anul 2017, producţia industrială a fost mai mare cu 3,5%, după ce în 2017 crescuse cu 8,2% față de 2016, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.
Avansul producției din 2018 a avut loc „datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,3%). Industria extractivă a scăzut cu 0,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la același nivel cu cel din anul anterior”, arată un comunicat al INS.
Decembrie, scăderi pe toată linia
În luna decembrie 2018, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 15,6% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-0,8%) cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1%).
În luna decembrie 2018, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă „din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-20,8%) și industria extractivă (-5,9%)”, mai arată INS.
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 14,5%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mică cu 0,8%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-8,7%) și din industria prelucrătoare (-0,6%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,5%.
Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.
Potrivit INS, indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.
„Calcul indicilor are la bază un eşantion de produse reprezentative grupate în 718 subclase elementare CPSA 2012, pentru care se înregistrează date cantitative privind producţia realizată”, precizează INS.