8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Producția industrială și-a redus creșterea la mai puțin de jumătate în 2018 față de 2017. Scăderi masive în decembrie

Dată:

În anul 2018, comparativ cu anul 2017, producţia industrială a fost mai mare cu 3,5%, după ce în 2017 crescuse cu 8,2% față de 2016, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.

Avansul producției din 2018 a avut loc „datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,3%). Industria extractivă a scăzut cu 0,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la același nivel cu cel din anul anterior”, arată un comunicat al INS.

Decembrie, scăderi pe toată linia

În luna decembrie 2018, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 15,6% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-0,8%) cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1%).

În luna decembrie 2018, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă „din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-20,8%) și industria extractivă (-5,9%)”, mai arată INS.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 14,5%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mică cu 0,8%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-8,7%) și din industria prelucrătoare (-0,6%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,5%.

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.

Potrivit INS, indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

„Calcul indicilor are la bază un eşantion de produse reprezentative grupate în 718 subclase elementare CPSA 2012, pentru care se înregistrează date cantitative privind producţia realizată”, precizează INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...