15.8 C
București
marți, 21 martie, 2023

Produse cu dublu standard: În România au calitate net inferioară celor din Vest. Exemplele scoase la lumină de ANPC

Dată:

Pe fondul suspiciunilor privind calitatea unor produse comercializate pe piața Uniunii Europene, respectiv a existenței unor diferențe între produse prezentate ca fiind identice, în urma verificărilor întreprinse de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC – s-au depistat 18 produse care în România au calitate net inferioară celor din Vest.

„Din 128 de produse supuse verificărilor în statele membre ale Uniunii Europene în cadrul studiului elaborat la nivel european, în România au fost găsite corespondențe pentru un număr de 79”, arată un comunicat al ANPC.

Din cele 79 de produse verificate, apar diferențe  la un număr de 18 (22,78%) la care s-au constatat:
a) diferențe privind compoziția (absența unor ingrediente, prezența altor ingrediente/aditivi)
b) diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente
c) diferențe privind parametrii rezultați din declarația nutrițională.
Dintre acestea, ANPC exemplifică:

1. Freeway – Orangeade
„În cazul produsului comercializat în Romania şi Bulgaria, procentul de suc de portocale obținut din concentrat este de 3%, față de țări precum Italia (20%), Franţa (10%), Olanda (8%), Spania (8%)”.

2. Milka – Whole Hazelnuts
„Produsul din România prezintă proporţia de alune de 17%, în timp ce în Germania proporţia de alune este de 20% şi Franţa proporţia de alune este de 22%”.

3. Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate (praf de budincă cu gust de ciocolată, produs în România de SC Dr. Oetker RO SRL Curtea de Argeș)
„Din compararea valorilor înscrise în Declarația nutrițională pentru acesta a rezultat că în cazul produsului comercializat pe piața din România și Bulgaria: procentul de grșsimi totale este de 3,1% și de acizi grași saturați este de 1,9%, fiind valorile cele mai mari din grupa de țări analizată; în cazul unor țări precum Germania şi Olanda, unde produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,5% și de acizi graşi saturaţi de 0,9%, iar în Italia produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,7% , cu cel de acizi graşi saturaţi de 1,1%”.

4. Danone – Activia Nature (producător SC Danone PDPA SRL București)
„În raport cu celelalte țări nominalizate în listă, se constată că procentul de calciu exprimat în % din Valoarea Nutriţională de Referinţă al produsului aflat pe piața națională este de 121%, fata de 168% în Finlanda şi 148% în Polonia. În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.432/2012, calciul contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului osos, este necesar pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular.
Produsul aflat la vanzare pe piața din România are un conținut de proteine de 3,5% și 3,6% în Bulgaria, față de țări precum Malta (3,9%), Germania şi Finlanda (4,9%)”.

5. IGLO – 15 Fish Finger (produs congelat, preambalat, reprezentat de batoane de file de pește marin de Alaska, dezosat, pane, preprăjit, producător – Frozen Fish International Gmbh Germania)
„Produsul comercializat pe piața din România are declarat pe ambalaj un procent mai mic de file de pește, respectiv 58%, față de Germania şi Olanda unde procentul de pește declarat este de 65%. În acelaşi timp, la produsul comercializat în România apa figurează în lista ingredientelor pe poziţia a 3-a în timp ce în Germania nu este menţionată apa, iar în Olanda apa figurează pe poziţia a 4-a (ingredientele se indică în proporţia descrescătoare a ponderii în momentul introducerii în fabricaţie)”.

6-7. Kinder – Pingui
„Produsul din România şi Bulgaria prezintă conţinutul de lapte de 21%, faţă de 24% în cazul produsului comercializat în Germania, Danemarca, Franţa Olanda şi Finlanda.
Produsul comercializat în România şi Bulgaria prezintă conţinutul de proteine de 5,3%, faţă de acelaşi produs comercializat  în Germania şi Finlanda care prezintă conţinutul de proteine de 7%.
Produsul comercializat în Germania şi Finlanda prezintă un conţinut de proteine mai mare cu 32% faţă de produsul comercializat în România şi Bulgaria, produs care si prin denumire este adresat copiilor”.

8. Knorr Bază pentru mâncăruri Cub de pasăre
„Produsul din România prezintă un conţinut de extract de carne de pasăre de 0,1% în timp ce acelaşi produs comercializat în Franţa, Danemarca şi Cipru prezintă în compoziţie 1% carne de pasăre. Produsul din România conţine 2% grăsime de pasăre în timp de acelaşi produs comercializat în Danemarca şi Malta prezintă 3% grăsime de pasăre”.

9. The Coca-Cola Company, Fanta Orange
„Produsul de pe piața din România prezintă un conținut redus de suc din concentrat de portocale, respectiv de 5%, față de Italia (12%), Franţa (10%) şi Spania (8%).
România este singura țară din listă în care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea în lista de ingrediente (în ordinea descrescătoare a ponderii acestora în produsul finit)”.

10. Nestle – Nestea Lemon
„Produsul comercializat în România prezintă altă reţetă, în lista ingredientelor figurând 0,08% extract de ceai, şi utilizează zahăr și fructoză, produsul din Spania prezentând 0,1% extract de ceai şi utilizează zahăr”.

11. Nestle – Nescafe 3 în 1 (Original)
„Produsul din România prezintă proporţia de cafea instant de 14,5%, faţă de 10% în Franţa, 9% în Olanda şi 7,9% în Germania şi Spania”.

12.  D’arbo – gem de căpşuni
„Produsul din România prezintă valoarea cea mai mică în ceea ce privește conținutul de glucide, respectiv de zaharuri de 37%, față de 55% în Germania şi Finlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...