Compania Allianz Trade crede că efectele legate de reducerea importurilor de petrol din Rusia vor fi unele de natură limitate
Invadarea Ucrainei de către Rusia, de la finele lunii februarie, a generat noi obstacole în drumul către redresarea economică globală, cauzate de riscuri geopolitice ample. Compania Allianz Trade, liderul mondial al pieței de asigurări, a anunțat recent că prognoza de creștere globală de +3,3% în 2022 și +2,8% pentru 2023 a fost revizuită în scădere cu -0,8% și respectiv -0,4%. În opinia sursei amintite, este de așteptat ca implicațiile economice să fie vizibile mai ales în Rusia, care se va confrunta cu o recesiune profundă în acest an (cel puțin -8%), mai ales după ce sancțiunile au fost extinse și în sectorul energetic.
Creșterea zonei euro este de așteptat să scadă în comparație cu anul trecut la +2,6% iar în 2023 la 1,6%. De asemenea, prognoza de inflație este revizuită la 5,5% pentru 2022 și la 2,5% pentru 2023, reflectând o inflație mai mare a alimentelor și a energiei și o influență mai mare așteptată de la prețurile ridicate de producător la bunurile de bază. În această situație este de așteptat ca riscul de neplată să crească în continuare, având în vedere încetinirea economică, cu impact asupra insolvenței întreprinderilor din zona euro care va crește cu +7 pp în 2022 respectiv +4 pp în 2023, în absența unor noi măsuri de sprijin.
Acest scenariu va reflecta tendințe inegale cauzate de insolvențele care au revenit deja în 2021 în Italia (+19%), dar încă la un nivel scăzut în Germania și Franța la începutul lui 2022, după o altă scădere în 2021 (-12% a/a pentru ambele țări). În 2022, insolvențele vor crește cu +4% a/a în Germania, +8% în Italia și +28% în Marea Britanie.
În Franța, măsurile de sprijin pentru companii, anunțate pe 16 martie, vor întârzia normalizarea așteptată anterior și vor menține insolvența la un nivel scăzut în 2022 (31.000 de cazuri). Astfel, SUA ar înregistra o revenire limitată a insolvenței în afaceri de +7% a/a.
„Guvernele din întreaga lume, se arată în comunicatul emis de Allianz Trade la 30 martie, au impus sancțiuni financiare și economice ample și considerabile, inclusiv embargouri asupra exporturilor de bunuri de înaltă tehnologie, sancțiuni împotriva celor mai mari bănci rusești, eliminarea mai multor bănci rusești de la SWIFT și înghețarea a două treimi din rezervele valutare (FX) ale băncilor centrale ruse. Contrasancțiunile din Rusia au inclus o conversie obligatorie a 80% din valutele primite în tranzacțiile comerciale în ruble, controale foarte stricte de capital privind plățile în străinătate (inclusiv serviciul datoriei suverane și interzicerea străinilor de a vinde titluri de valoare), precum și naționalizarea companiilor străine care decid să părăsească Rusia după începerea războiului”.
Analiștii celor de la Allianz Trade au în vedere și negocierile actuale de pace dintre Ucraina și Rusia, cele care ar putea îndrepta calea către încetarea focului. „O escaladare ulterioară nu poate fi exclusă, ceea ce duce la sancțiuni și contrasancțiuni și mai dure, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de energie”.
Efectele disputei militare din Ucraina vor afecta multe economii ale lumii, cu precădere europene, acolo unde energia, comerțul și finanțele vor fi „principalele canale de impact”.
„Prețurile mai mari ale mărfurilor, volatilitatea în special pentru petrol și gaze, dar și disponibilitatea mărfurilor agricole (grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei), pentru care Rusia și Ucraina reprezintă mai mult de 10% din exporturile globale, precum și materii prime și materiale (nichel, paladiu), au dus la un șoc negativ semnificativ al ofertei, în special pentru economiile europene. Aproximativ două treimi din revizuirea descendentă a creșterii globale se datorează șocurilor încrederii și lanțurilor de aprovizionare, restul fiind atribuită prețurilor mai mari ale mărfurilor. În ceea ce privește inflația globală, aceasta se va dovedi de asemenea mai persistentă și ridicată, fiind revizuită în creștere cu +1,9 pp de la 6%, din cauza prețurilor mari la energie și a întreruperilor lanțului de aprovizionare, care vor contribui la presiunile prețurilor în egală măsură”, se arată în analiza celor de la Allianz Trade.
Există și o veste bună în această analiză și anume cea legată de efectul cantitativ potențial al unui șoc de aprovizionare cu petrol importat din Rusia, care ar fi mult mai mic în comparație cu crizele anterioare, ținând cont de scăderea intensității energetice a producției și de o pondere mai mică a petrolului în mixul energetic.
Despre Allianz Trade
Allianz Trade este liderul mondial pe piața asigurărilor de credit comercial și un specialist recunoscut în domenii precum garanții, recuperarea creanțelor, credite comerciale structurate și risc politic. Ea oferă informații analizate zilnic asupra solvabilității unui număr de peste 80 de milioane de companii. Cu sediul central la Paris, Allianz Trade este prezentă în 52 de țări, inclusiv România, și are 5.500 de angajați. În 2021, cifra de afaceri consolidată a celor de la Allianz Trade a fost de 2,9 miliarde euro, iar tranzacțiile comerciale globale asigurate au reprezentat o expunere de 931 miliarde de euro.
Alatura-te discutiilor