Standard & Poor’s (S&P) a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la nivelul „BBB-”, adică la limita recomandării pentru investiții (categoria cea mai de jos din „investment grade”). Perspectiva asociată acestui rating este deocamdată „stabilă”, fiind în dezbatere un apel făcut de Guvernul României care va fi soluționat „în două săptămâni”, arată un comunicat al agenției de evaluare financiară.
„Chiar dacă fluxurile externe şi fiscale se deteriorează de doi ani, nivelul moderat al datoriei furnizează un important buffer (rezervă financiară). Prin urmare, agenţia a decis să confirme ratingul României la BBB-/A-3 şi să menţină perspectiva stabilă”, arată comunicatul S&P.
În opinia agenţiei, perspectiva stabilă reflectă aşteptările conform cărora „deşi deficitele României vor rămâne ridicate ca rezultat al poziţiei bugetare prociclice a Guvernului, nivelul datoriei guvernamentale şi externe va creşte doar gradual în următorii doi ani, împiedicând o încetinire economică majoră”.
Totodată, „ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe și publice și de perspectivele de creștere încă solide”.
În opinia S&P, „eficacitatea instituțională a României rămâne totuși slabă, ceea ce constrânge ratingurile”.
GRADAȚIILE RATINGURILOR DE ȚARĂ
Perspectiva negativă, contestată de Guvern
În ce privește perspectiva ratingului, care urma să fie negativă, reprezentanții Guvernului de la București s-au arătat nemulțumiți de deciziile agenției și au făcut apel. Agenția a acceptat această solicitare, stabilind că „au fost îndeplinite condițiile” pentru un astfel de apel, în concordanță cu politicile și procedurile agenției.
În consecință, S&P „se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel”. S&P a mai menționat că intenționează să rezolve această problemă „în termen de două săptămâni”, însă nu a detaliat ce conține apelul făcut de România.
Cum evoluează ratingurile
S&P ar putea revizui în creştere ratingurile României „dacă Executivul va face progrese mai susţinute cu consolidarea bugetară, va pune în mod ferm datoria generală guvernamentală pe o traiectorie descendentă şi dacă cadrul guvernării României se îmbunătăţeşte, având ca rezultat o creştere macroeconomică mai predictibilă şi mai stabilă”.
În schimb, agenţia ar putea revizui în scădere calificativul României dacă va considera că „schimbările politice ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor guvernamentale, a datoriei şi a costurilor de împrumut”.
Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating „dacă reapar dezechilibrele externe, în particular dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiţii directe externe (FDI) mai scăzute, ceea ce implică faptul că adâncirea contului de cont curent al ţării va fi finanţat în mare măsură prin datorii”.