33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Riscul de furtună va fi acoperit de PAID? Ultimele tendințe pe piața asigurărilor, explicate de Cristian Roșu – vicepreședinte ASF

Dată:

La evenimentul „Insurance Market Trends” din cadrul FIAR (Forumul Internațional Asigurări-Reasigurări), organizat de Media Xprimm, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară – ASF – Cristian Roșu a declarat că în noua legislație privind asigurările va fi introdusă și acoperirea riscului de furtună.

REVISTA PATRONATELOR redă, în continuare, principalele declarații ale vicepreședintelui ASF Cristian Roșu (foto) despre tendințele pieței de asigurări remarcate în acest an (intertitlurile și sublinierile aparțin Redacției noastre, RP).

„Ce înseamnă tendințe? În DEX sunt multe răspunsuri la această întrebare, dar cel mai potrivit pentru noi, cred că este Ce se mai poartă în asigurări în 2019?

Sunt multe care ar putea face subiectul discuțiilor, dar voi trece în revistă succint principalele elemente care eu cred că vor marca anul 2019. Oricum, majoritatea temelor vor fi dezbătute în extenso în cadrul conferințelor tematice ce vor avea loc în aceste zile.

Crește rata daunei la RCA
1. Dacă vorbim de asigurări, vorbim de auto și evident că și în anul 2019 se poartă RCA.
Din datele preliminare la sfârșitul trim. I 2019, putem spune că pe total piață, valoarea PBS a crescut în trim. I 2019 versus trim. I 2018 cu aproximativ 7% (2,72 miliarde de lei versus 2,53 miliarde de lei) din care doar RCA a crescut cu 5% (de la 926,7 milioane de lei la 969,8 milioane de lei).
Numărul de contracte RCA a crescut cu 5% (de la 5,5 la 5,78 milioane de contracte).
Se constată o creștere a ratei daunei, cu aproximativ 11% în trim. I 2019 vs. trim. I 2018, dar și o creștere a tarifului de referință cu aproximativ 10%, el fiind diferit pe clase și grupe de mașini. Dar dintr-o analiză amănunțită a tarifelor de primă, precum și a încadrării în grupele superioare de bonusare din grila de bonus-malus a autovehiculelor asigurate, nu se constată creșteri ale prețurilor ce ar putea crea îngrijorări.
Îngrijorările sunt create de unele disfuncționalități apărute între asigurători și service-urile reparatoare, disfuncții ce în ultimă instanță duc la nemulțumirea consumatorului.
Aceste neconformități au fost identificate și împreună cu cei implicați încercăm să găsim cele mai bune soluții, astfel încât să nu se creeze presiune pe prețuri (de multe ori artificială), iar consumatorul să fie mulțumit de serviciile primite pe tot lanțul de viață al produsului (de la vânzarea poliței și până la încasarea despăgubirii, dacă riscul s-a produs).

Asigurările mutuale vin…
2. Se mai poartă asigurările mutuale.
La sfârșitul lunii aprilie a fost promulgată Legea Asigurărilor mutuale, lege care creează cadrul necesar pentru constituirea unor societăți de asigurare ce vor putea să aibă mai multă flexibilitate și transparență în funcționare față de membrii săi și să și vină în sprijinul acestora, având în vedere că scopul lor principal nu este obținerea de profit, ci acoperirea riscurilor cu costuri minimale față de membrii societăților mutuale.

Noutăți în asigurările de locuințe
3. Se mai poartă asigurările de locuințe.
Am observat în ultimele luni că schimbările climaterice sunt foarte clare și produc din ce în ce mai multe necazuri unor comunități din ce în ce mai mari.
Se produc și cutremure în regiuni în care până de curând se auzea expresia „de ce să-mi asigur casa la cutremur, că la noi nu este?” (a se vedea Sălajul).
Am avut schimburi de opinii, dezbateri – uneori aprinse – cu mulți factori implicați în protecția la dezastre.
Am identificat principalele elemente ce ar trebui modificate legislativ, astfel încât aceste tipuri de asigurări să devină atractive. Atractive, atât la vânzare (asigurători, PAID, brokeri), cât și la cumpărare (proprietari de locuințe).
Sperăm ca odată cu modificările ce vor surveni în legislație să apară și modificări de mentalitate. Și aici mă refer, în special, la proprietarii de imobile care ar fi bine să nu mai aștepte ajutor de la stat (primării, guvern, etc.), ci printr-o simplă poliță care valorează 10 sau 20 euro, adică echivalentul a 3 respectiv 6 pachete de țigări pe an, poți beneficia de banii necesari să-ți construiești chiar altă casă – a se vedea inundațiile din ultima vreme!!
Și pentru că am tot fost întrebat foarte mult, în ultima vreme, de modificările ce vor fi incluse în noua legislație, le voi puncta doar succint:
§  Introducerea riscului de furtună;
§  Posibilitatea încheierii poliței PAD de asigurători, intermediari sau PAID;
§  Instrumentarea și lichidarea daunelor de asigurători și/sau PAID;
§  Emiterea de către asigurători în coasigurare cu PAID a poliței obligatorie și a celei facultative;
§  Deschiderea acționariatului PAID către orice persoană fizică și/sau juridică cu ridicarea pragului de deținere de la 15% la 25%, dar nu mai mult de 30% din capitalul social;
§  Și alte mici corecții, dar care vin din consecința legii și nu au impact semnificativ.

Noutăți și în asigurările de viață & sănătate
4. Se mai poartă asigurările de viață și de sănătate.
Tot din datele preliminare, la trim. I 2019 vs. trim. I 2018, asigurările de viață au înregistrat o creștere de 9% (de la 529 la 575 de milioane de lei).
Având în vedere că în România, asigurările de viață reprezintă 21,2 % din piața de asigurări iar în Europa această grupă de asigurări depășește 50%, constatăm că există un loc suficient de mare de dezvoltare cu implicații multiple, atât în economie, cât și în dispersia riscului de concentrare pe piață a asigurărilor generale.
Asigurările de sănătate își vor păstra trendul crescător din anii precedenți, cu o – probabil – tendință majorată de creștere, generată de ultimele modificări referitoare la coplata din rețelele private, prin acoperirile de la Casa de Asigurări de Sănătate a unor servicii, deci creșterea potențială a business-ului din rețelele private.

Va fi chiar funny implementarea tehnologiilor inovative
5. Se mai poartă asigurările cibernetice, dar se vor purta și va fi chiar funny implementarea tehnologiilor inovative în asigurări.
Adoptarea unor tehnologii emergente, în scopul îmbunătățirii businessului, vor fi încurajate, însă acest lucru va trebui făcut în mod rațional.
Eu cred în câteva tehnologii care vor fi viitorul acestei piețe și vor face diferența:
· Internet of things – rețea formată din dispozitive fizice, electronice, software-uri și senzori, interconectate care fac schimb de date. Multe companii de asigurări-reasigurări au început să fie interesate de această tehnologie și dacă o coroborăm cu o alta, și anume 5G, constatăm că este o variantă de lucru extrem de atractivă
· Automatizarea – tehnologia prin care un proces sau o procedură se desfășoară fără asistență umană. Această tehnologie și-a facut apariția inclusiv pe piața de asigurări din România, dar încă este în stadiul de pionierat și cam atât
· Inteligența artificială – se află încă la început din punctul de vedere al dezvoltării, însă devine, cu siguranță, un subiect de interes.
Aplicații ale sistemelor de Inteligență artificială și-au găsit implementarea și la nivelul companiilor de asigurare, inclusiv de la noi. Revin, suntem încă la început de drum.
· Tehnologiile Blockchain – un registru Blockchain este un registru digital, o bază de date distribuită, care poate fi diseminată într-o rețea de computere situate în diferite locuri și zone geografice. O copie identică a registrului este deținută de toate persoanele care fac parte dintr-o rețea blockchain. Această tehnologie Blockchain ar putea deschide în domeniul financiar, posibilitatea dezvoltării unor aplicații care pot ajuta la creșterea eficienței operaționale, îmbunătățirea experienței furnizorului de servicii financiare sau îmbunătățirea calității și siguranței informațiilor schimbate cu terții.

Peste toate aceste tehnologii, trebuie să domine asigurările de riscuri cibernetice, fără de care pierderile cauzate de eventualele atacuri cibernetice reușite, vor face ca toate tehnologiile, cât vor fi ele de revoluționare, să nu fie puse în operă și dezvoltarea să fie mult încetinită, dacă nu chiar oprită”.

Despre ASF
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...