33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

România a reușit în 2021 să-și sporească producția agricolă vegetală, comparativ cu 2020

Dată:

Țara noastră a ocupat locuri fruntașe în Europa la producția de grâu, la plantele leguminoase, struguri, și la fructe. În schimb, anul trecut a scăzut producția la cartofi și alte legumeRomânia a reușit să-și crească producţia agricolă vegetală în 2021, comparativ cu anul precedent, în special la cereale pentru boabe, plante uleioase şi leguminoase pentru boabe.

Anunțul a venit la sfârșitul lunii martie din partea Institutului Național de Statistică (INS). Conform acelorași surse, în 2021 comparativ cu 2020, a scăzut producția la cartofi şi legume. Suprafaţa cultivată în țara noastră, în cursul anului trecut a scăzut în ceea ce privește capitolul cerealelor pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume, dar a crescut la capitolul cultivării plantelor uleioase.

Potrivit datelor INS, în 2021 suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe s-a redus cu 1,2%, în timp ce producţia a crescut cu 49,8% faţă de 2020. Acest lucru s-a datorat în principal randamentelor la hectar (mai exact producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2021 a reprezintat 47,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu, 41,1%.

Trebuie menționat și amănuntul conform căruia producţia de cereale a crescut în principal pe seama majorării cu 61,5% a producţiei de grâu, cea care deține o pondere de 38% din producţia totală de cereale.

În ceea ce privește, producția de leguminoase pentru boabe, producţia a crescut în 2021, comparativ cu 2020, cu 37,7%, ca urmare a creşterii în principal a randamentului la hectar.

Conform cifrelor INS, în cazul plantelor uleioase, producţia a crescut în 2021 cu 40,2%, iar suprafaţa cultivată cu 1%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat în principal la culturile de rapiţă, cu un plus de 73,5%, la cele de floarea soarelui, cu un plus de 32,7%) și la soia boabe, cu un plus de 7,8%.
În schimb, la producția de cartofi suprafaţa cultivată la nivel national pe parcursul anului 2021 a scăzut cu 14,3%, iar producţia a înregistrat și ea o depreciere de 13,9%. La legume, producţia a scăzut în 2021 față de 2020 cu 1,2%, în principal ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate.

În anul 2021, producţia de struguri a crescut cu 6,3%, în principal din cauza creşterii randamentului la hectar, acolo unde s-a înregistrat un plus de 7,6%, faţă de anul precedent. Asta în timp ce la nivelul anului trecut suprafaţa cultivată a scăzut cu 1,2%.

Producţia de fructe din livezi a crescut și ea în 2021 faţă de anul precedent cu 11%, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar dar şi a majorării suprafeţelor cultivate.

România a reușit să ocupe o serie de locuri fruntașe, comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, la nivelul anul 2021, la producțiile de porumb boabe şi la floarea soarelui.

Astfel, la acest tip de producții țara noastră s-a plasat pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivate, dar şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.

În ceea ce privește producția de cartofi, România s-a situat, conform INS, pe locul şase la suprafaţa cultivată, după Germania, Polonia, Țările de Jos, Franţa, Belgia, şi pe locul opt, la producţia realizată, în spatele Germaniei, Franţei, Poloniei, Țărilor de Jos, Belgiei, Danemarcei şi Spaniei.

Despre INS 
Institutul Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...