România este prima în topul scumpirilor din Uniunea Europeană, cu o rată anuală de 4% în februarie, arată datele publicate de Biroul de Statistică al UE – Eurostat.
„Cele mai ridicate rate anuale de inflație au fost înregistrate în România (4,0%), Ungaria (3,2%) și Letonia (2,8%). În comparație cu ianuarie 2019, inflația anuală a scăzut în șapte state membre, a rămas stabilă într-una și a crescut în nouă”, arată un comunicat al Eurostat.
În România, inflația din februarie a crescut la 3,8% după metoda indicelui prețurilor de consum, respectiv 4% după metoda indicelui armonizat al prețurilor de consum (luată în calcul de Eurostat), pe fondul puseului valutar din ianuarie, care a dus la scumpirea alimentelor din import.
În Europa, scumpirile s-au accelerat
Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației din zona euro a fost de 1,5% în februarie 2019, de la 1,4% în ianuarie 2019. Un an mai devreme, rata a fost de 1,1%.
Iar inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 1,6% în februarie 2019, de la 1,5% în ianuarie 2019. Cu un an mai devreme, rata a fost de 1,4%.
Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Irlanda (0,7%), Grecia, Croația și Cipru (toate cu 0,8%).
Zona euro: Serviciile s-au scumpit cel mai mult
În februarie 2019, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a provenit din servicii (+0,61
puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool și tutun (+0,44 pp), energie (+0,35 pp) și energie neenergică
bunuri industriale (+0,09 pp).
Zona euro este formată din Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda.
Uniunea Europeană include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța,
Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit.