16.8 C
București
luni, 27 martie, 2023

Românii își construiesc case tot mai mici: Suprafața medie a clădirilor rezidențiale a scăzut cu 6% în trimestrul I 2019

Dată:

Suprafața medie a clădirilor rezidențiale autorizate pentru construire în trimestrul I 2019 a fost de 103,4 metri pătrați, în scădere cu 6% față de aria medie – 110 mp – a celor autorizate în perioada similară din anul trecut, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

În primul trimestru din 2019, au fost acordate autorizații de construire pentru un număr de 23.328 de locuințe, cu o suprafață totală de 2,41 milioane de metri pătrați, ceea ce înseamnă o suprafață medie per locuință de 103,4 metri pătrați.
În aceeași perioadă din 2018, fuseseră avizate 18.401 locuințe, cu o suprafață totală de 2,02 milioane de metri pătrați, media per locuință fiind, astfel, de 110 metri pătrați.

Mai multe autorizații de construire

„În trimestrul I 2019 s-au eliberat 8.673 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 6,9% faţă de numărul celor eliberate în trimestrul corespunzător al anului precedent”, arată un comunicat transmis marți de Institutul Național de Statistică – INS.
În perioada similară din 2018 s‐au eliberat 8.117 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

Din aceste statistici mai reiese că numărul de locuințe per autorizație a crescut ușor, de la 2,26 în trimestrul I 2018 la 2,68 în trimestrul I 2019.

Creşteri, în trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018, s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+213 autorizaţii), Sud-Muntenia (+170), Nord-Vest (+140), Bucureşti-Ilfov (+133) şi Centru (+85).
Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-102 autorizaţii), Vest (-77) şi Sud-Vest Oltenia (-6).

„În luna martie 2019, s-au eliberat 3.792 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 32,9% faţă de luna februarie 2019 şi cu 12,1%, faţă de luna martie 2018”, a mai comunicat INS.

Se înmulțesc clădirile nerezidențiale

În ceea ce privește clădirile nerezidențiale (altele decât cele pentru locuit), numărul autorizațiilor eliberate pentru construcția acestora a crescut de la 1.597 la 1.732 în perioada analizată.

Din totalul clădirilor nerezidențiale avizate în primul trimestru din acest an, 62 au fost administrative și 1.670 au avut altă destinație – hoteluri, centre comerciale, depozite industriale şi agricole, creșe, grădinițe, școli, licee, universități, teatre, cămine culturale, spitale, clinici, dispensare, săli sportive etc.

În terminologia statisticienilor:
Clădirea rezidenţială este „acea clădire care este folosită integral sau în cea mai mare parte (peste 50%) pentru locuit”
Clădirile nerezidenţiale sunt destinate în exclusivitate sau în principal altor scopuri decât cele rezidenţiale, din această categorie făcând parte clădirile administrative şi alte clădiri. „În alte clădiri se cuprind: hoteluri şi alte clădiri similare, clădiri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, clădiri pentru transport şi telecomunicaţii, clădiri industriale şi agricole, clădiri pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, sport şi agrement”.
Autorizaţia de construire constituie „actul de autoritate al  administraţiei locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor”.

„Cercetarea statistică este exhaustivă şi se adresează instituţiilor administraţiei publice locale (consilii judeţene şi locale), circa 3.300”, a mai precizat INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...