10 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Românii își construiesc case tot mai mici: Suprafața medie a clădirilor rezidențiale a scăzut cu 6% în trimestrul I 2019

Dată:

Suprafața medie a clădirilor rezidențiale autorizate pentru construire în trimestrul I 2019 a fost de 103,4 metri pătrați, în scădere cu 6% față de aria medie – 110 mp – a celor autorizate în perioada similară din anul trecut, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

În primul trimestru din 2019, au fost acordate autorizații de construire pentru un număr de 23.328 de locuințe, cu o suprafață totală de 2,41 milioane de metri pătrați, ceea ce înseamnă o suprafață medie per locuință de 103,4 metri pătrați.
În aceeași perioadă din 2018, fuseseră avizate 18.401 locuințe, cu o suprafață totală de 2,02 milioane de metri pătrați, media per locuință fiind, astfel, de 110 metri pătrați.

Mai multe autorizații de construire

„În trimestrul I 2019 s-au eliberat 8.673 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 6,9% faţă de numărul celor eliberate în trimestrul corespunzător al anului precedent”, arată un comunicat transmis marți de Institutul Național de Statistică – INS.
În perioada similară din 2018 s‐au eliberat 8.117 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

Din aceste statistici mai reiese că numărul de locuințe per autorizație a crescut ușor, de la 2,26 în trimestrul I 2018 la 2,68 în trimestrul I 2019.

Creşteri, în trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018, s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+213 autorizaţii), Sud-Muntenia (+170), Nord-Vest (+140), Bucureşti-Ilfov (+133) şi Centru (+85).
Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-102 autorizaţii), Vest (-77) şi Sud-Vest Oltenia (-6).

„În luna martie 2019, s-au eliberat 3.792 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 32,9% faţă de luna februarie 2019 şi cu 12,1%, faţă de luna martie 2018”, a mai comunicat INS.

Se înmulțesc clădirile nerezidențiale

În ceea ce privește clădirile nerezidențiale (altele decât cele pentru locuit), numărul autorizațiilor eliberate pentru construcția acestora a crescut de la 1.597 la 1.732 în perioada analizată.

Din totalul clădirilor nerezidențiale avizate în primul trimestru din acest an, 62 au fost administrative și 1.670 au avut altă destinație – hoteluri, centre comerciale, depozite industriale şi agricole, creșe, grădinițe, școli, licee, universități, teatre, cămine culturale, spitale, clinici, dispensare, săli sportive etc.

În terminologia statisticienilor:
Clădirea rezidenţială este „acea clădire care este folosită integral sau în cea mai mare parte (peste 50%) pentru locuit”
Clădirile nerezidenţiale sunt destinate în exclusivitate sau în principal altor scopuri decât cele rezidenţiale, din această categorie făcând parte clădirile administrative şi alte clădiri. „În alte clădiri se cuprind: hoteluri şi alte clădiri similare, clădiri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, clădiri pentru transport şi telecomunicaţii, clădiri industriale şi agricole, clădiri pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, sport şi agrement”.
Autorizaţia de construire constituie „actul de autoritate al  administraţiei locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor”.

„Cercetarea statistică este exhaustivă şi se adresează instituţiilor administraţiei publice locale (consilii judeţene şi locale), circa 3.300”, a mai precizat INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...