5.3 C
București
marți, 19 martie, 2024

Romsilva încheie anul 2019 pe profit, cu investiții de peste 220 de milioane de lei. Cât lemn de foc a vândut Regia Pădurilor

Dată:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – va înregistra în 2019, din datele preliminarii, venituri de 2,365 miliarde de lei, cheltuieli totale de 2,279 miliarde de lei, o cifră de afaceri de 2,019 miliarde lei și un profit brut de 86 de milioane de lei. Regia are programate investiții de peste 220 de milioane de lei, a anunțat joi, într-o conferință de presă, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Veniturile totale preliminate a se realiza sunt în valoare de 2.365.735.000 de lei și înregistrează o realizare de 97% din totalul veniturile aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli, în timp ce cheltuielile totale preliminate a se realiza sunt în valoare de 2.279.735.000 de lei, reprezentând 96,8% din valoarea cheltuielilor aprobate, ceeea ce duce la realizarea profitului brut aprobat prin buget, în valoare de 86.000.000 de lei.

Cifra de afaceri este în valoare de 2.019.761.000 lei si înregistrează o depășire de 3,6%.

Pe o piață a masei lemnoase afectată de turbulențe externe, care au condus la o scădere  de 25% față de anul precedent, conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a luat o serie de măsuri pentru dezvoltarea serviciilor și optimizarea costurilor administrative.
Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva

Romsilva are peste 16.500 de angajați în cadrul celor 41 de direcții silvice, 313 ocoale silvice, 22 de administrații ale parcurilor naționale și naturale, cele 12 herghelii și 4 depozite de armăsari și Muzeul Cinegetic al Carpaților.

Investiții de peste 220 de milioane de lei

Romsilva a investit peste 220 de milioane de lei în acest an în lucrări de construcție și reabilitare a drumurilor forestiere, de corectare a torenților, pentru achiziția de utilaje performante, pepiniere silvice, centre de producție, amenajări piscicole și vânătorești, herghelii și cabane.

Bugetul de investiții din acest an este constituit din:
– 68 de milioane de lei din surse proprii
– 140 de milioane de lei din fondul de accesabilizare, în creștere cu 40% față de anul trecut, destinate construirii și reabilitării de drumuri forestiere
– 14,87 milioane de lei din alocații bugetare, credite externe și fondul de ameliorare, destinate în principal lucrărilor de corectare a torenților și reabilitării de drumuri forestiere.

Pentru lucrări de construire de drumuri forestiere noi, în 2019 s-au alocat aproximativ 18 milioane de lei, fiind în lucru 335 de kilometri, din care s-au pus în funcțiune 40 km.

Pentru lucrări de reabilitare și refacere a drumurilor forestiere s-au alocat peste 135 de milioane de lei, vizând refacerea unui număr de 2.200 km de drumuri forestiere.

Din  cele 68 de milioane de lei din fonduri proprii ale Regiei Națională a Pădurilor – Romsilva, pentru achiziția de utilaje performante destinate producției silvice, au fost alocați 58 de milioane de lei.

Rețeaua de drumuri forestiere administrată de Romsilva este de 26.661 de km.

În lucrările de corectare a torenților s-au alocat 1 milion de lei pentru 64,2 kilometri de rețea corectată, 1,4 milioane lei s-au investit în centre de producție iar 1,2 milioane lei în lucrări de modernizare a cabanelor.

La finalul anului, programele de investiții din fonduri proprii și din fondul de accesabilizare vor fi realizate în proporție de 98%, cele din alocații bugetare vor fi realizate 99% și integral cele din creditele externe.

Peste 1,5 milioane de metri cubi de lemn pentru foc, livrate populației

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației, până în acest moment, 1.535.800 de metri cubi lemn pentru foc, la un preț mediu de 180 de lei pe metru cub, fără taxa pe valoare adăugată.

Până la finalul anului, Romsilva estimează că va livra 1,7 milioane de metri cubi lemn pentru foc, un volum similar cu cel livrat în anul 2018.

Prețul lemnului pentru încălzirea locuinței, livrat direct populației, variază în funcție de specie, sortiment și condițiile de livrare, costurile de transport nefiind incluse în preț.

Direcțiile silvice din subordinea Romsilva au întreprins demersuri pentru a oferi și serviciile de transport la costuri corecte, prin mijloace auto proprii sau prin contracte de prestări servicii încheiate transparent prin sistemul electronic de achiziții publice, pentru a aduce lemnele pentru foc la domiciliul solicitantului sau cât mai aproape de comunitățile locale, astfel încât populația să nu mai fie nevoită să apeleze la intermediari.

Toate volumele și prețurile de vânzare a lemnului destinat încălzirii locuințelor sunt disponibile la sediile celor 313 ocoale silvice din cadrul Romsilva, dar și centralizat pe pagina de internet a Romsilva – www.rosilva.ro – la secțiunea „Lemn pentru foc – de vânzare”, datele la nivelul direcțiilor silvice fiind permanent actualizate.

Romsilva a preluat în pază peste 120.000 hectare de păduri care nu aveau asigurat acest serviciu

Regia Națională a Pădurilor a preluat în pază, în acest an, 122.360 de hectare păduri private care nu aveau asigurat acest serviciu, din care 94.391 de hectare în baza actelor de constatare și alte 27.969 de hectare în baza Legii 374/2006.

Pentru a asigura integritatea fondului forestier, personalul Romsilva a participat în ultima lună, alături de polițiști, la 7.070 de acțiuni de control, din care 5.413 în fondul forestier, fiind constatate, în urma acestor controale, 43 de infracțiuni și 402 contravenții, cu o valoare totală de 625.905 lei.

De asemenea, în urma acestor controale în fondul forestier, pe drumurile publice, în târguri și oboare, au fost confiscați 515 pomi de Crăciun, cu o valoare de 44.596 de lei.

În primele trei trimestre ale anului, în fondul forestier proprietate publică a statului au fost efectuate 9.053 de controale de fond și 1.014 controale parțiale.

În urma intensificării acțiunilor de control și a preluării în pază a pădurilor private care nu beneficiau de acest serviciu s-au înregistrat 21 de cazuri de agresiune, fiind înregistrate 2 decese în urma acestor agresiuni, la ocoalele silvice Pașcani (județul Iași) și Strâmbu Băiuț (județul Maramureș), iar în alte 5 cazuri au fost necesare îngrijiri medicale.

Majoritatea pădurilor administrate de Romsilva sunt certificate la nivel internațional

Regia Națională a Pădurilor deține certificate pentru managementul forestier la cel mai înalt nivel internațional pentru 79,23% din suprafața fondului forestier proprietatea publică a statului, respectiv 2.485.912 hectare, pe raza a 229 de ocoale silvice.

În acest an au fost incluse în certificare încă trei ocoale silvice de pe raza Direcției Silvice Maramureș, suprafața pădurilor certificate la nivel internațional crescând cu circa 16.000 de hectare.

De asemenea, Romsilva deține certificat pe management forestier pentru o suprafață de 10.451 de hectare fond forestier aflate în proprietatea unor unități administrativ-teritoriale pe raza Ocolului Silvic Sighișoara din cadrul Direcției Silvice Sibiu, precum și un certificat pe lanț de custodie pentru Atelierul pentru Depozitarea și Prelucrarea Lemnului din cadrul Ocolului Silvic Târgu Neamț.

Recent s-a desfășurat cu succes cea de-a patra vizită anuală de monitorizare la Direcția Silvică Maramureș.

Împăduriri: Peste 31 de milioane puieți forestieri plantați în 2019

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat în acest an 13.631 de hectare în fondul forestier de stat, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, cu 1.016 hectare mai mult față de programul anual de regenerare a pădurilor, care prevede regenerări pe 12.615 hectare.

În total, în cele două campanii de împăduriri, au fost regenerate 8.589 hectare pe cale naturală și 5.042 pe cale artificială, prin lucrări de împăduriri, fiind plantați circa 31 de milioane de puieți forestieri proveniți din pepinierele silvice proprii.

În campania de împăduriri de primăvară au fost regenerate 10.575 hectare, iar în cea de toamnă alte 3.056 hectare fond forestier.

De asemenea, au fost realizate lucrări de completări curente pe 2.054 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor calamitate pe alte 163 de hectare.

Totodată, Romsilva a investit în acest an circa 130 de milioane lei în regenerarea pădurilor proprietatea publică a statului.

Pentru sprijinirea acțiunilor de împăduriri derulate de voluntari, Romsilva a oferit în acest an, gratuit, 542.290 de puieți forestieri.

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor a regenerat natural și artificial 79.601 de hectare, plantând 170,59 milioane de puieți forestieri, cu o investiție cumulată de 593 de milioane de lei.

Romsilva a accelerat ritmul de înființare a perdelelor forestiere

Regia Națională a Pădurilor a înființat în acest an perdele forestiere pe o suprafață de 68 de hectare, cu o lungime totală de 22,6 kilometri, prin realizarea de lucrări de împădurire pe mai multe șantiere din județele Călărași și Constanța, fiind plantați circa 340.000 de puieți forestieri.

Costul total al lucrărilor de înființare a perdelelor forestiere este, în acest an, de circa 890.000 de lei.

În anii precedenți, Romsilva a înființat perdele forestiere pe o suprafață de peste 30 de hectare și o lungime de peste 10 kilometri pentru protejarea autostrăzii A2.

Programul actual de realizare a perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicații prevede înființarea acestora pe 591,83 hectare, pe o lungime de 197 de kilometri, din care 120,6 kilometri pentru protecția autostrăzilor A1, A2 și A3, și restul pentru protejarea Centurii București și a drumurilor pe raza județelor Argeș, Arad, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Giurgiu și Vrancea.

Până în prezent s-au depus, la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, proiecte de Hotărâri de Guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere pentru realizarea a 12 obiective de investiții, cu o suprafață totală de 324,73 hectare, din care au fost adoptate trei Hotărâri de Guvern pentru suprafața totală de 87,62 hectare.

Se lucrează în prezent la planurile parcelare, planurile topografice și listele de imobile pentru 16 obiective de investiții. În acest moment, sunt întocmite și recepționate de Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară planurile topografice pentru suprafața de 119,99 hectare.

Peste 300 de incendii în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor

Peste 300 de incendii s-au înregistrat în acest an în fondul forestier proprietatea publică a statului administrat de Romsilva, silvicultorii implicându-se alături de pompierii militari în stingerea acestora.

De la începutul anului s-au înregistrat 318 incendii de pădure, din care 152 în zona de câmpie, 142 în zona de deal, iar 24 la munte.

Cele mai multe incendii, câte 39, s-au înregistrat pe raza direcțiilor silvice Caraș-Severin și Mehedinți, alte 28 fiind înregistrate în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Gorj, 24 pe raza Direcției Silvice Sibiu și 23 la Direcția Silvică Hunedoara.

În total, aceste incendii au afectat 1.537 de hectare, fiind distruși 136.769 de puieți forestieri cu o valoare de 296.858 de lei.

Cele mai mari suprafețe afectate se regăsesc pe raza direcțiilor silvice Caraș-Severin, 452 hectare, Hunedoara, cu 218 hectare și Mehedinți, cu 213 hectare.

Toate aceste suprafețe de fond forestier afectate de incendii vor fi refăcute de silvicultori în perioada următoare.

Angajații Romsilva au luat numeroase măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, precum monitorizarea zonelor vulnerabile și au desfășurat activități de conștientizare în rândul comunităților locale și al turiștilor privind respectarea regulilor atunci când utilizează focul în pădure și zonele limitrofe acestuia.

De asemenea, specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor au participat în luna septembrie a acestui an la cel mai mare exercițiu din România de conducere și de răspuns în cazul unor incendii de pădure, numit ForFirEx 2019, organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în județele Caraș-Severin și Hunedoara.

Despre Romsilva
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 3,13 milioane hectare fond forestier proprietatea publică a statului, aproximativ 48% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru circa 1 milion hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...