În luna martie 2019, câștigul salarial mediu pe economie a fost 5.050 de lei brut, respectiv 3.075 de lei net, ambele categorii depășind în premieră pragurile de 5.000, respectiv 3.000 de lei, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică – INS. În luna februarie, câştigul salarial mediu nominal brut fusese de 4.819 lei, iar câştigul net a fost de 2.933 de lei.
„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (7.491 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.752 de lei)”, arată un comunicat al INS.
Creșterile au depășit scumpirile
Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%.
„Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – indicele câştigului salarial real – faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,3%. Indicele câştigului salarial real a fost de 104,3% pentru luna martie 2019 faţă de luna precedentă”, a mai comunicat INS.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 214%, cu 8,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2019.
Creșteri maxime în sectoarele tutun, băuturi și energie
Potrivit INS, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 67,8% în fabricarea produselor din tutun;
– între 12% şi 24% în fabricarea băuturilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice);
– între 8,5% şi 11,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
– între 6% şi 8% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.
„Singura scădere a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-a înregistrat în extracţia minereurilor metalifere (-0,9%)”, precizează INS.
Cum au crescut salariile bugetarilor
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3%) „ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice”, în sănătate şi asistenţă socială (+1,4%), respectiv în administraţie publică (+0,5%), a mai menționat INS.
În terminologia statisticienilor, câştigul salarial mediu brut lunar „se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaţilor”.