Ca o mănușă vine moțiunea asta de cenzură! Scadențele din economie bat tot mai insistent la ușă și, pentru evitarea colapsului, măsuri cu totul nepopulare vor deveni foarte curând inevitabile. Astăzi sau săptămâna viitoare, PSD va părăsi oricum barca guvernării pentru că așa vrea el (!), lăsând în urmă bombe cu ceas pe aproape fiecare punct nodal din economie. Cine le va detona? Cine își va asuma acele măsuri nepopulare? Ați ghicit: gruparea ce se va forma după plecarea PSD. Eu am numit-o, aprioric, MELANJUL ȚAPILOR ISPĂȘITORI și mă grăbesc să explic de ce.
În Parlament se va forma o… adunătură (ar fi prea elegant spus „coaliție”) menită să susțină noul Cabinet. Un melanj multicolor de partide, găști și formațiuni care vor determina schimbarea eșalonului unu de la nivelul guvernamental. Eșalonul unu, zic, poate și ceva din al doilea, și atât – căci de-acolo în jos nu se va schimba nimic, dar asta e altă poveste.
Ce va face acest melanj și de ce este de așteptat să fie cel ispășitor? Tocmai pentru că urmează măsuri grele pentru mediul de afaceri, pe care un partid sau o coaliție cristalizată nu și le-ar putea asuma din cauza costurilor electorale incalculabil de mari. Așa, însă, cu o adunătură multicoloră atât în Parlament, cât și la Palatul Victoria, răspunderea și costurile electorale se împart la mai mulți și doar melanjul respectiv, luat ca ansamblu, va plăti oalele sparte. Pagubă-n ciuperci!
Despre ce măsuri nepopulare vorbim? Am să notez câteva mai jos, una sub alta, ca să le putem privi în față – unele sunt inevitabile, altele par imposibile pentru moment, altele țin de bunul-simț economic pe care Opoziția l-a tot invocat:
– Amânarea calendarului de aplicare a noii Legi a pensiilor
– Extinderea bazei de impozitare, adică aducerea în plată a unor categorii care acum sunt scutite
– Mărirea cotei de TVA
– Revenirea taxei pe construcțiile speciale
– Eliminarea unor scutiri de care beneficiază, acum, câteva categorii sociale
– Înghețarea salariilor medii la nivelul bugetarilor și tăierea salariilor exagerat – și nejustificat/suspect – de mari
– Retezarea și aducerea în teritoriul decenței a pensiilor speciale
– Introducerea impozitului pe venitul global (nu atât pentru o mai bună colectare, cât pentru o mai bună declarare!)
– Reașezarea cotei unice de impozitare
– Atacarea și eliminarea fără menajamente a piețelor negre din toate domeniile de activitate
– Mărirea impozitării capitalului, concomitent cu reducerea presiunii fiscale asupra muncii
– Controlul strict al achizițiilor publice, astfel încât să nu mai fie posibile – ca azi – cheltuieli exorbitante și inutile din fonduri publice
– Eliminarea plafoanelor sub care statul face – ca azi – cumpărături fără licitație și atribuiri către clientela de partid
– Decuplarea clientelei politice de la bugetele instituțiilor publice și ale companiilor de stat
– Impozitarea averii organizațiilor religioase și a veniturilor acestora
– Înăsprirea sancțiunilor pentru subminarea economiei naționale și a furtului din avutul obștesc…
(… lista e deschisă, aștept completări)
Eei, ce ziceți? Există vreun partid capabil să ia aceste măsuri? Nu a existat și, foarte probabil, nu va exista. Nu-i nimic, acum tocmai se instalează la putere MELANJUL ȚAPILOR ISPĂȘITORI!
Eu o consider ca pe o oportunitate istorică: nu va fi un partid (cu proverbiala-i frică de costurile electorale), ci va fi o adunătură multicoloră de partide, găști și formațiuni. Care își vor arunca reciproc în cârcă măsurile acestea nepopulare, dar necesare, pentru relansarea României. Nu se va ști nici cine a inițiat una sau alta din aceste măsuri, nici cine și cum a votat – pur și simplu, se vor trezi toți în fața faptului împlinit.
Are, acest potpuriu politic, mai bine de un an la dispoziție, după care vor veni alegerile parlamentare, se va cristaliza un partid majoritar și… prinde orbul (a se citi melanjul), scoate-i ochii!
De voie sau de nevoie, noua Putere tot va ajunge în situația de a detona câteva bombe cu ceas lăsate de PSD în economie. Așa că, dacă tot va fi – și în Parlament, și la Palatul Victoria – o adunătură multicoloră de partide, găști și formațiuni cu majoritate subțire și cu mandate limitate, măcar să detoneze toate bombele. Să-și asume măcar această condiție ingrată, de MELANJ al ȚAPILOR ISPĂȘITORI.