18.9 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Se va scumpi până și apa! Asociația Producătorilor din Industria Apei – APRIA – avertizează: „Din cauza noilor redevențe, se vor închide fabrici!”

Dată:

Asociația Producătorilor din Industria Apei – APRIA – atenționează că apele minerale și cele de izvor s-ar putea scumpi cu 10% și mai multe fabrici cu acest profil riscă să se închidă, acestea fiind doar câteva dintre efectele pe care le poate avea proiectul de lege privind resursele hidrominerale.

„Ajunsă la Senat pentru a primi aviz favorabil, legea va produce confuzie în mai multe cazuri, va închide fabrici, va păgubi administrațiile locale – care nu vor mai beneficia cu această ocazie de fonduri – și va duce la scumpirea apei la raft”, arată un comunicat al APRIA.

Vom avea cele mai mari taxe pe apă din UE

Punctual, producătorii reuniți în APRIA au sesizat câteva dintre cele mai arzătoare probleme care vor apărea în urma adoptării acestei legi.

Astfel, „se scumpește apa de izvor și de masă îmbuteliată, pentru că proiectul prevede introducerea redevenței la apele de izvor și de masă, de 4 euro/metru cub, aceasta fiind cea mai mare taxare  din UE”.
Drept urmare, „prețul de vânzare la raft, pentru apele de izvor și de masă îmbuteliate, va crește cu minim 10%”.

Practic, acest proiect „restricționează dreptul populației de a consuma zilnic o apă potabilă de calitate, la un preț accesibil”, atenționează reprezentanții APRIA.

Dispar diferențele „tehnice” dintre apa minerală și cea de izvor?

„Un alt efect al redevenței, dar și al implementării dispozițiilor prezentului proiect, va fi închiderea multor fabrici, ceea ce este dramatic atât pentru industrie, cât și pentru consumatori”, mai arată liderii industriei de profil.

Asociația Producătorilor din Industria Apei remarcă, între altele, și faptul că nu se face o distincție clară între ce reprezintă apa de izvor și ce reprezintă apa minerală: „Definițiile pun pe o treaptă superioară apa minerală naturală, dar cuantumul redevențelor este același; existența unor neclarități îi pune în dificultate pe cei care își doresc respectarea legii”.

O altă problemă o reprezintă dubla taxare la apele de izvor și de masă, deoarece „redevența nu-l exonerează pe producător de plata altor taxe sau contribuții datorate”, conform reglementărilor legale în vigoare

Atenție, primari! Banii din redevențe nu vor ajunge la bugetele locale

Nu în ultimul rând – potrivit APRIA – „administrațiile locale nu vor beneficia de banii încasați din redevență, astfel încât să poată investi în infrastructură, pentru că întreaga sumă încasată se va vărsa la bugetul de stat”.

Așa stând lucrurile, „acest proiect normativ, în actuala formă, ar fi doar încă o lege care vine în folosul statului și nicidecum al populației, când putea foarte bine să fie o lege care să aducă un plus de câștig statului”, a mai comunicat APRIA.

Proiectul trebuie dezbătut cu firmele din domeniu

Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociaţiile şi companiile din domeniu, însă acestea nu au fost convocate la o astfel de dezbatere, acuză APRIA. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe data de 20 februarie 2019 şi a fost scos la numai şase zile distanţă, apoi republicat pe data de 4 martie 2019, cu modificări.

„Având în vedere că suntem o asociaţie care se implică activ în economie, vrem să fim consultaţi şi venim în întâmpinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, căci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetăţenii României şi nu putem sta cu ochii închişi”, au mai menționat reprezentanții APRIA.

Proiectul legii resurselor hidrominerale reglementează activităţile de prospecţiune, exploatare, protecţie şi valorificare a apelor minerale naturale, a apelor de izvor, apelor de masă din surse subterane, apelor minerale terapeutice, apelor geotermale, precum şi apelor minerale medicinale şi a gazelor necombustibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...