Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total, cu 12,5%, în trimestrul I 2019 față de același interval din 2018, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.
„Pe elemente de structură a avut loc o creştere la construcţiile noi cu 20,6%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8%, respectiv cu 1,1%”, arată un comunicat al INS.
Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 27,3%, clădirile nerezidenţiale cu 16,3% şi la construcţiile inginereşti cu 1,4%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 5,7%, creştere reflectată în lucrările de construcţii noi cu 15,1% şi în lucrările de reparaţii capitale cu 3,9%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,2%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 23,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,2%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,1%.
Creșteri masive în luna martie
Potrivit INS, în luna martie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 33,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,9%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 23,4%, respectiv cu 18,7%.
Cum se calculează indicii de volum în construcții
Indicii de volum în construcţii „se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii”.
Indicii de volum în construcţii „sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti)”.
Indicii lucrărilor de construcţii pe total „se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii”, precizează INS.