12.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Soluțiile propuse de ARACO pentru ieșirea din recesiune a sectorului de construcții din România

Dată:

Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții inițiază propuneri pentru soluționarea efectelor negative ce au avut loc asupra sectorului de construcții din România. Scenariul unei crize financiare globale este latent și poate afecta mult mai mult situația pieței de construcții.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat transmis marți de ARACO:

Contextul economico-social general la finalul anului 2017 este caracterizat sumar de:
– Volumul valoric al activității în sectorul de construcții în 2017 a continuat să scadă menținând în mod regretabil recesiunea tehnică confirmată de Eurostat la finalul anului trecut.
– Atragerea de fonduri structurale în semestrul I din anul 2017 a fost nulă.
– Reforma în achiziții publice nu a fost finalizată în ciuda implementării directivei CE în aprilie 2016. Nu există încă un model convenit de contract pentru achiziții publice. În luna iulie, 2017 CE a respins argumentat proiectul de model de contract propus de Guvernul României, model neagreat cu organizațiile patronale și profesionale de profil din țară. Sunt în dezbatere publică acum 2 modele de contract național foarte diferite și segmentate de un prag valoric de 5 milioane euro.
– Eșecul relansării investiționale în 2017 și amputarea investițiilor la rectificarea bugetară vor amplifica efectele profund negative în planul menținerii competitivității operatorilor din sector.
– Promovarea în mai 2017 și menținerea în vigoare a OMT 600/2017 generează abuzuri grave și dezechilibre inacceptabile pentru societățile de constructii.
– Pericolul extrem de mare identificat ca viitoarele misiuni de audit ale Comisiei Europene să se soldeze cu importante corecții financiare pentru proiectele din POIM licitate sub OMT 600/2017, cu impact negativ asupra corecței gestionării fondurilor europene aferente POIM 2014-2020, având în vedere că aceste proiecte vor avea la bază un contract profund dezechilibrat, neaprobat de către Comisia Europeană și adoptat cu încălcarea unor prevederi legale.
– Probleme ale antreprenorilor în ceea ce privește recepția lucrărilor executate și recuperarea garanțiilor.
– Ponderea în PIB a sectorului de construcții a scăzut sub 5% în condițiile în care potențialul sectorului este de cca 10%. – Amplificarea crizei calitativ – cantitative de personal calificat în sector.

În ultimii 2 ani sectorul de construcții a fost confruntat cu efectele negative ale:
– Abuzurilor curente ale entităților achizitoare și ale entităților de control dublate de nepromovarea Legii prevenției;
– Declinului sever al investițiilor publice în cursul perioadei 2016-2017 cu efecte directe în penuria de contracte noi, alterând capabilitățile tehnice și umane ale multor societăți;
– Inexistenței unui minister care să aibă atribuții directe și coerente legate de reglementările necesare sectorului de construcții;
– Faptului că sectorul de construcții a fost și a rămas, în mare măsură, ostatic al mediului politic;
– Agresivității reprezentanților politici în materie de control al fluxurilor financiare pentru proiectele de construcții;
– Întârzierii reimplementării condițiilor contractuale inspirate de FIDIC în legislația internă;
– Intârzierilor semnificative în ceea ce privește plata creanțelor;
– Problemelor curente cu care se confruntă proiectele finanțate din programele operaționale comunitare;
– Problemelor generate de profesionalismul incipient al unor consultanți pe proiectele de construcții;
– Insolvenței unor beneficiari tradiționali ai societăților de construcții;

Evoluția în dinamică a principalilor indicatori care reflectă situația sectorului de construcții din ultimii ani 

Indicator / An 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Realizat la 08.2017 Prognoza 2017
Producție realizată

( mld. Euro)

15,3 11,7 9,7 9,331 9,330 9,360 8,985 10,02 9,64 5,178 8,96
Număr mediu

(mii angajați)

414,6 366,6 317,1 313,3 342,6 347,7 348,0 361,6 377,5 389,2 384,6
Productivitate medie lunară (euro/luna/angajat) 3079 2657 2703 2484 2268 2243 2146 2771 2554 1330 2331
Salariu mediu lunar (lei) 1506 1532 1529 1704 1721 1775 1771 1893 2158 2.430 2403

Observăm că riscăm ca anul 2017 să înregistreze un minim istoric, comparabil cu acela din 2014.

Propunerile ARACO pentru iesirea din recesiune a sectorului de constructii incepand cu 2018 sunt

 • Activarea substanțială a POIM și a celorlalte programe operaționale comunitare cu efecte benefice directe în planul dezvoltării infrastructurii de transport, infrastructurii hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termo energetice și de transport energetic, infrastructurii de sănătate, infrastructurii educaționale etc.
 • Aprobarea cât mai rapidă a Bugetului de stat care să cuprindă o componentă consistentă a programelor de investiții și asigurarea finanțării/cofinanțării proiectelor prioritizate strategic.
 • Convenirea cât mai rapidă a unui model de Contract național inspirat de condițiile contractuale FIDIC de către Guvern în urma consultărilor cu Guvernul, BEI, CE și organizațiile patronal-profesionale relevante.
 • Organizarea cât mai rapidă a licitațiilor în 2018 și semnarea contractelor odată cu asigurarea finanțărilor aferente.
 • Ponderarea rațională a criteriului prețului cel mai scăzut în procedurile de achiziții publice.
 • Clarificarea aspectelor legate de split TVA într-un sector unde perioada medie de încasare a creanțelor este de 7 luni.
 • Clarificarea prin Instrucțiune a MFE-ANAP a aspectelor fiscale pentru proiectele în derulare ca urmare a modificării Codului fiscal.
 • Corelarea prevederilor din Codul de procedură fiscală cu cele din Legea insolvenței astfel încât societățile de construcții aflate în insolvența sa poate participa în procedurile de achiziții publice.
 • Monitorizarea dinamică a demersurilor de „etatizare” a unor activități de construcții de către CNAIR, PMB și alte autorități contractante naționale sau locale urmată de intervențiile necesare la Guvern, Consiliul Concurenței și CE.
 • Finalizarea în 2018 a proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajării Teritoriului și Construcțiilor promovat de MDRAPFE din 2016.
 • Finalizarea Normelor privind certificarea profesională a operatorilor din sectorul de construcții în baza Legii Calității actualizată care ar fi trebuit să fie în vigoare de la 01.01.2018.
 • Finalizarea procesului de modificare a Legii 62/2011 în baza negocierilor cu partenerii sociali.
 • Promovarea unor măsuri care să limiteze efectele negative ale Directivei privind detașarea muncitorilor actualizată.
 • Convenirea și promovarea unor măsuri sustenabile împreună cu Guvernul și autoritățile locale pentru a readuce în România o parte din muncitorii români migranți în UE.
 • Promovarea unor măsuri concrete care să viabilizeze demersurile în planul învățământului dual în construcții.
 • Reactivarea substanțială a activităților clusterului format în 2015 cu celelalte organizații patronal-profesionale din sectorul de construcții.
 • Promovarea în structura Guvernului a unui minister care să aibă atribuții/responsabilități directe și coerente legate de reglementările necesare sectorului de construcții.
 • Sectorul de construcții trebuie readus în atenția autorităților naționale/regionale ca sector de importanță naționala strategică!

ARACO va trebui să acționeze împreună cu membrii și partenerii săi și pentru reclădirea imaginii sectorului și a respectabilității acestuia!

Peisajul gepolitic actual (Brexit, Trump, expansiunea economico militară a Rusiei, guvernul rezultat după alegerile din 2016,  rezultatele alegerilor din Franța și Germania în 2017), economic și social care se prefigurează pentru următorii ani este amprentat de o combinație de crize concomitente la nivel comunitar amplificate de crize sistemice politico-economico-sociale la nivel național.

Reinflamarea unei crize financiare globale este un scenariu potențial care poate afecta și mai mult situația pieței de construcții și a societăților de construcții din România.

Potențialul tehnic și uman al societăților de construcții din România a reprezentat și reprezintă în continuare un factor strategic în dezvoltarea acestei țări, motiv pentru care trebuie protejat și sprijinit.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...