0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

SONDAJ BestJobs: Dacă România ar fi o companie, doar 3 din 10 români și-ar depune CV-ul

Dată:

Dacă România ar fi o companie, doar 32% dintre angajații români și-ar depune CV-ul, în timp ce 42% spun că poate ar aplica pentru o poziție, iar 26% nu ar face niciun demers pentru a lucra într-o astfel de companie, arată datele unui sondaj publicat marți de BestJobs – una dintre cele mai importante platforme de recrutare din România.

Dintre cei care ar fi dispuși să se angajeze în „compania” România SA, doar 5% ar fi interesați de poziția de Președinte (Președintele României), 12% pentru cea de Director General/CEO (Prim-ministru) și 3% ar dori funcția de Assistant Manager (președintele Camerei Deputaților), arată autorii studiului.

Concurență slabă pentru managementul „de linie” – ministere

Potrivit sondajului, 5,6% din respondenți ar aplica pentru funcția de Director Financiar (Ministrul Finanțelor), 7,2% ar vrea postul de Director Operațional/COO (Ministrul Economiei), iar 7,5% funcția de Director Juridic (Ministrul Justiției).

De asemenea, 11,3% și-ar depune CV-ul pentru postul de Director de Resurse Umane (Ministrul Muncii), iar 7,8% pentru funcția de Director de Logistică (Ministrul Transporturilor), în timp ce poziția de Corporate Affairs Manager (Ministrul Afacerilor Interne) este interesantă pentru doar 2,2% dintre români, conform sondajului BestJobs.

În același timp, un procent de 4,7% ar dori funcția de PR Manager (Purtător de cuvânt), iar 8,9% ar fi dispuși să se angajeze în „compania” România SA pe o poziție fără funcție de răspundere, în timp ce 17% nu sunt interesați de nicio poziție din cele enumerate.

Ce ar face românii dacă ar conduce România SA

Când vine vorba despre priorități, acestea se leagă, de educație, sănătate și infrastructură. Astfel, potrivit BestJobs, dacă ar fi CEO al „companiei” România SA, primele trei lucruri pe care le-ar face românii din această funcție ar fi modernizarea școlilor și a sistemului de învățământ (30,4% dintre respondenți), modernizarea tuturor spitalelor și a sistemului de sănătate (20,4%) și construirea de autostrăzi (13,8%).

Totodată, dacă ar conduce România, cetățenii ar adopta prioritar măsuri precum reducerea taxelor pe forța de muncă (12,4%), reducerea numărului de bugetari la jumătate (12,1%) și modernizarea sistemului informatic al tuturor instituțiilor de stat (6%).

Sub 1,5% ar decide majorarea salariilor pentru bugetari sau acordarea de noi facilități pentru categoriile vulnerabile.

Pe cine ar concedia românii

Din poziția de CEO al România SA, primii trei angajați pe care i-ar concedia românii ar fi: Assistant Managerul (președintele Camerei Deputaților), conform răspunsurilor oferite de 30,4% dintre respondenți, Președintele (Președintele României) – 13,7% și Directorul Juridic (Ministrul Justiției) – tot 13,7%.

Urmează, în topul concedierilor, Directorul Financiar (Ministrul Finanțelor) – 8,6%, Directorul de Logistică (Ministrul Transporturilor) – 7,8%, Directorul Operațional (Ministrul Economiei) – 5,9%, Directorul de Resurse Umane (Ministrul Muncii) – 5,9%.

Autorii studiului mai arată că doar 5% dintre respondenți nu ar concedia pe nimeni, iar restul ar concedia pe alții.

Opt din 10 ar pleca să muncească în străinătate

Dacă ar avea oportunitatea, peste opt din zece români ar pleca să muncească în altă țară. Astfel, conform BestJobs, 42,1% dintre respondenți au declarat că ar face acest lucru „cu siguranță”, 43,7% „poate” ar face asta și doar 14,2% au răspuns că „în niciun caz” nu ar pleca.

Calitatea vieții este principalul factor care i-ar determina pe 43% dintre români să plece să muncească în afara țării, iar salariul mai bun ar fi cel mai puternic motiv pentru 17% dintre aceștia. Alte motive sunt gradul ridicat de civilizație (14,3%), sistemele de sănătate sau de educație mai bune (8,9%) sau oportunitățile profesionale mai ridicate (5,8%).

Ce i-ar determina să rămână „în firmă”

Factorul principal care i-ar determina să rămână în firmă – respectiv în țară – este familia, pentru 28% dintre respondenți, ori îmbunătățirea unor arii cheie (educație, sănătate, infrastructură), pentru circa 22% dintre români.

Alții nu ar pleca dacă ar crește nivelul de trai (14%) sau dacă ar avea oportunități personale și profesionale mai bune (8%), ori dacă ar vedea perspective ale țării mai bune în ansamblu (8%). Doar 2% ar fi reținuți în țară de naționalism.

Cele mai mari nemulțumiri

Peste opt din zece români (circa 83%) sunt nemulțumiți de situația actuală a României și aproximativ 10% se declară cât de cât mulțumiți, mai arată datele sondajului BestJobs. Ceilalți 7% nu sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți.

Cea mai mare nemulțumire – pentru 4 din 10 români – este lipsa unor lideri politici vizionari și preocupați de bunăstarea tuturor cetățenilor. De asemenea, corupția este cea mai mare problemă pentru circa o treime dintre români. În plus, românii mai sunt nemulțumiți de lipsa oportunităților pentru venituri satisfăcătoare (7%), instabilitatea economiei, infrastructura precară, sistemul de sănătate și cel de învățământ, sistemul slab de protecție socială, imaginea țării pe plan european.

Cele mai mari satisfacții

Dacă vorbim despre ce îi mulțumește cel mai mult pe români în țara lor, aproape jumătate (46,2%) au nominalizat frumusețile naturale unice în lume.

De asemenea, pentru 12,7% cele mai importante sunt tradițiile, apoi libertatea individuală (5,8%).

În procente cuprinse între 3 și 5%, românii apreciază nivelul ridicat de siguranță pentru cetățeni, căldura și ospitalitatea oamenilor, oportunitățile la nivel personal sau profesional, veniturile care permit un trai decent.

Situația și perspectivele economiei ori gradul de fericire individuală au primit procente sub 2%. Totodată, 12,7% nu apreciază nimic, iar 2,5% – altele.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie, pe un eșantion – pe care autorii îl consideră reprezentativ la nivel național – de 1.362 de respondenți.

Despre BestJobs
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare.
Cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate, BestJobs creează conexiuni între toți cei care vor să găsească un job mai bun și angajatorii care caută noi talente.
Recent, portalul de recrutare online a lansat serviciul de recrutare pentru perioade scurte, prin care utilizatorii au posibilitatea să experimenteze mai multe joburi și să nu mai depindă de un program fix de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...