3.8 C
București
marți, 19 martie, 2024

SONDAJ: După alegerile din 26 Mai, românii au urcat în topul celor mai încrezători europeni în valorile UE

Dată:

România se află pe locul 2, la egalitate cu Portugalia, în ceea ce privește imaginea pozitivă față de UE, arată rezultatele noului sondaj Eurobarometru publicate luni de Comisia Europeană. Sondajul a fost realizat după alegerile europene, între 7 iunie și 1 iulie 2019, în toate cele 28 de state membre ale UE și în cele cinci țări candidate, precizează Executivul comunitar.

„Numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creștere și peste media europeană (60%, față de o medie UE de 44%)”, arată autorii Eurobarometrului.

Noul sondaj Eurobarometru arată o creștere puternică a percepției pozitive a cetățenilor față de Uniunea Europeană în toate domeniile – de la economie la starea democrației.

Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014, realizat înainte de intrarea în funcție a Comisiei Juncker.

Printre principalele constatări se numără un sprijin record pentru moneda euro și transformarea schimbărilor climatice în a doua preocupare majoră la nivelul UE, după imigrație.

Cine sunt cei mai încrezători cetățeni în valorile UE

Încrederea în UE este la cel mai înalt nivel din 2014 și rămâne superioară încrederii în guvernele sau parlamentele naționale.

Încrederea în UE a crescut în 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje în Lituania (72%), Danemarca (68%) și Estonia (60%).

În plus, peste jumătate dintre respondenți „tind să aibă încredere” în UE în Luxemburg (59%), Finlanda (58%), Portugalia (57 %), Malta și Suedia (ambele cu 56%), Bulgaria și Ungaria (ambele cu 55%), Irlanda, Polonia, Țările de Jos și Cipru (toate cu 54%), România și Austria (ambele cu 52%) și Letonia și Belgia (ambele cu 51%).

Avem printre cele mai mari creșteri ale eurooptimismului

Potrivit Comisiei Europene, de la ultimul sondaj Eurobarometru standard (din toamna lui 2018), procentajul de respondenți care au o imagine pozitivă despre UE (45%) a crescut în 23 de state membre ale UE, cel mai evident avans fiind consemnat în Cipru (47%, +11 puncte procentuale), Ungaria (52%, +9 pp), Grecia (33%, +8 pp), România (60%, +8 pp) și Portugalia (60%, +7 pp).

O creștere cu două puncte procentuale a fost înregistrată din toamna anului 2018 (+10 din primăvara anului 2014), atingând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

În același timp, 37 % (+1 pp comparativ cu toamna anului 2018) dintre respondenți au o imagine neutră despre UE și mai puțin de o cincime au o imagine negativă (17%, -3 pp), acesta fiind cel mai mic scor în 10 ani.

Viitorul UE: 61% optimiști, 34% pesimiști

Majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (61%, +3 puncte procentuale), în timp ce doar 34% (-3 pp) sunt pesimiști.

Cel mai ridicat nivel de optimism este în Irlanda (85%), Danemarca (79%), Lituania (76%) și Polonia (74%). La celălalt capăt al clasamentului, optimismul este mai puțin pronunțat în Regatul Unit (47% față de 46%) și în Franța (50% față de 45%).

Democrație: „Vocea noastră contează”

Eurobarometrul de primăvară mai arată că 55% dintre europeni se declară „mulțumiți” de modul în care funcționează democrația în UE, scorul cel mai mare înregistrat din toamna anului 2004 până în prezent (+ 5 puncte procentuale față de toamna anului 2018; +11 pp față de primăvara anului 2014).

În același timp, numărul celor „nesatisfăcuți” a scăzut cu cinci puncte procentuale la 36%.

De asemenea, majoritatea europenilor sunt de acord că „vocea lor contează în UE”. Media UE-28 atinge 56% (+7 puncte procentuale față de toamna anului 2018; +11 față de primăvara anului 2018; +14 față de primăvara anului 2014), cele mai mari punctaje fiind observate în Suedia (86%), Danemarca (81%) și Țările de Jos (76%).

Record de susținere a monedei euro

Sprijinul pentru uniunea economică și monetară și pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, peste 3 sferturi dintre respondenții din zona euro (76%, +1 punct procentual; +9 pp față de primăvara anului 2014) declarându-se în favoarea monedei unice a UE. În ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.

Opiniile pozitive cu privire la situația economiilor naționale prevalează: 49% apreciază situația ca fiind bună și 47% o apreciază ca fiind proastă.

Majoritatea respondenților din 17 state membre (16 în toamna anului 2018) afirmă că situația economică națională este bună. Luxemburg (94%), Danemarca (91%) și Țările de Jos (90%) sunt țările cu cele mai mari punctaje.

Procentajul cel mai scăzut al opiniilor pozitive este observat în Grecia (7%), Croația și Bulgaria (ambele cu 2%), Italia (22%), Spania (26%) și Franța (29%).

Cetățenia UE și libera circulație – principale realizări ale UE

În toate cele 28 de state membre, peste jumătate dintre respondenți consideră că sunt cetățeni ai UE. La nivelul UE în ansamblu, 73% au acest sentiment (+ 2 puncte procentuale față de toamna anului 2018), iar la nivel național punctajul variază de la 93% în Luxemburg, 88% în Germania și 87% în Spania, la 57% în Grecia și Italia și 52% în Bulgaria.

O mare majoritate a cetățenilor UE sprijină „libera circulație a cetățenilor UE, care pot să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE” (81%, -2 puncte procentuale față de toamna anului 2018) și în fiecare stat membru al UE peste două treimi dintre respondenți împărtășesc această opinie, de la Lituania (94%) la Italia și Regatul Unit (ambele cu 68%).

Preocupările legate de mediu și schimbările climatice sunt în creștere

Imigrația rămâne principala preocupare la nivelul UE, cu 34% din mențiuni, în pofida unei scăderi puternice (-6 puncte procentuale față de toamna anului 2018).

Schimbările climatice, care s-au aflat pe locul al cincilea în toamna anului 2018, constituie în prezent a doua cea mai importantă preocupare după o creștere puternică (+ 6 față de toamna anului 2018).

Alte trei preocupări obțin punctaje identice: situația economică (18%, neschimbat), starea finanțelor publice ale statelor membre (18%, -1) și terorismul (18%, -2).

Problemele legate de mediu – principala preocupare pentru 13 % dintre respondenți – înregistrează o creștere de patru puncte procentuale.

Șomajul, care este în prezent pe cea de-a șaptea poziție la nivelul UE (12%), rămâne principala preocupare la nivel național (21%, -2 puncte procentuale), împreună cu creșterea prețurilor/inflația/costul vieții (21%, neschimbat) și sănătatea și securitatea socială (21 %, +1).

Problemele legate de climă și energie urmează îndeaproape după o creștere puternică (20%, +6). Imigrația, cu 17% din mențiuni (-4 puncte procentuale față de toamna anului 2018 și -19 față de toamna anului 2015), nu se mai regăsește printre primele trei preocupări la nivel național, pentru prima dată din primăvara anului 2014. În fine, situația economică se situează pe locul al șaselea (16%, +1).

Sondajul „Eurobarometru standard din primăvara anului 2019” (EB 91) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 7 iunie – 1 iulie 2019 în toate cele 28 de state membre ale UE și în țările candidate.
„În perioada 7-25 iunie 2019, au fost realizate 27.464 de interviuri în statele membre ale UE 28”, precizează Comisia Europeană.

2 COMENTARII

  1. Marea majoritate a romanilor nici nu au avut nici o parere despre ce insemna votul pentru europarlamentare. Au fost manati ca haita , invrajbiti de ura , a fost surpadimensionat un personaj, lucruri pe care structurile specializare in arta manipularii se pricep foarte bine..iar poporul a „pus botul ” ..a iesit „in piata sa vada sange ..sa vada decapitare”..nu a avut nici o legatura cu votul pt EU. A castigat din nou..din pacate ..ura, barfa si violenta, care stau ascunse in structura intima a fiecarui individ si care odata indobitocit este si foarte usor de manipulat ..restul ..atsamentul nostru catre nu s ce valori europene sau mai de departe..e praf in ochi , e ambalaj de discurs..e scursura de manipulare..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...